local-stats-pixel fb-conv-api

Ka uztaisiit alu??9

60 4

Sen neesam rakstījuši nevienu interesantu pamācību, nu tad tā! Apskaidrosim pāris alus receptes, kā arī par to, no kā sastāv alus! Nepieciešams ir iesals, apiņi, ūdens, raugs un specifiski dažādām receptēm visādas citas sastāvdaļas kā sīrups, medus, un pat apelsīni!

Vienkāršais alus
Ir nepieciešams uzvārīt 45 gr apiņu 10 litros ūdens, izkāst caur salveti un pielikt 1 kg sīrupa. Visu uzvārīt. Pārliet muciņā un nolikt aukstajā vieta atdzesēšanai. Sagatavot ieraugu no 260 ml rauga un kviešu miltiem analoģiski ar ieraugu, ko pagatavo pīrādziņu cepšanai. Kad maisījums muciņā atdzēsīs, bet ieraugs uzbriedīs, tas ir jāsalej muciņā un labi jāsamaisa. Muciņa ir cieši jāaiztaisa un jāpatur 6 stundas siltumā, bet pēc tam uz 3 dienām ielikt aukstajā vietā. Pēc tam saliet pudelēs aizkorķēt, aplejot to ar zīmoglaku, sveķi vai vasku.

Alus no zirnīšu pākstiem
Zaļo zirnīšu pāksts ir diezgan daudz cukura. Tos vārot rodas misa, kas ir līdzīga alus misai – jaunus zirnīšu pāksts ielieciet kastrolī, pielejiet ūdens par 10-12 cm augstāk par pākstīm un vāriet uz lēnā uguns dažas stundas, nepieciešamības gadījumā pievienojot ūdeni. Novārījumi izkāsiet caur daudziem marles slāņiem un atdzēsiet. Tagad sagatavojiet novārījumu no sauso apiņu vai salvijas saujas uz spaini ūdens un 2-5 tējkarotes rauga. Abus šķidrumus samaisiet un pārklājiet, laiku pa laikam noņemot putas. Pēc 3 dienām salejiet alu pudelēs un ielieciet uz nedēļu aukstajā vietā. Ja alus sanāca nedzidrs, neaizmirstiet par tā dzirdināšanu.

Krievu alus
20 litros ūdens atšķaidīt 4 kg medus, pievienot 50 gr apiņu un vārīt vienu stundu. Misu izkāst muciņā, atdzesēt, ielikt 100 gr rauga un izturēt istabas temperatūrā 5-6 dienas – ar atvērto atveri korķim. Pēc tam muciņu aizkorķē un pārnes uz pagrabu vai uz ledusakmeņa, novietojot to ar korķi uz leju. Pēc 2-3 dienām muciņā ieskrūvē krānu un alu salej pudelēs, kuras pēc tam cieši aizkorķē un ieliek pagrabā.

Galda alus
Paņemt 100 gr apiņu, 50 gr kiš-miša, 2,4 kg cukura un 50 ml vīna. To visu labi novārīt ūdenī, pavārot pusstundu, pēc tam izkāst un pievienot vēl 3 kg iesala. Pieliet 13 litrus ūdens un vēlreiz uzvārīt.
Izkāst, pieliet vēl 2 ēdamkarotes rauga un atstāt rūgšanai uz 8 dienām, pēc tam saliet pudelēs un aizkorķēt.

Tumšais alus
Kastrolī ielikt 800 gr saldās maizes grauzdiņu, 400 gr rudzu iesala, 200 gr applaucēto sauso apiņu, 100 gr cukura, 5 sasmalcinātus melno piparu graudus, nedaudz sāls un siltās ūdens glāzē atšķaidīto raugu. Visus ingredientus ar vārīto ūdeni samaisīt līdz putrveidīgam stāvoklim, pārklāt kastroli ar audumu un ielikt siltajā vieta uz diennakti. Pēc tam pieliet 4,2 litrus vārītās ūdens, pievienot 100 gr cukura, kas ir izšķaidīts verdošās ūdens glāzē, labi samaisīt, cieši uzlikt vāku un ielikt karstajā krāsnī uz diviem diennaktīm. Pēc tam izņemt no krāsns, ļaut atdzesēt, noliet novārījumu citā traukā, bet biezumam pieliet 1.3 l verdošā ūdens; pēc stundas izkāst un pieliet pie agrāk izkāsta novārījuma. Putas noņemt un izkāst novārījumu caur lina audumu. Saliet pudelēs, aizkorķēt un aptīt ar drātu. Glabāt aukstajā vietā. Alus ir gatavs lietošanai pēc vienas nedēļas.

60 4 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

īsta latvieša cienīgs raksts!+

2 0 atbildēt
epg avatarsepg

njā, baigi sen, veselas 8 dienas jau pagājušas kopš iepriekšējā šāda veida copy+paste: http://www.spoki.lv/receptes/alus-mmm/312330

1 1 atbildēt

jāatrod kurmja ala, un nebūs jātaisa :D

0 0 atbildēt

Krievu alus recepte nokopēta ar kļūdām, nevis 40kg bet gan 4kg medus

0 0 atbildēt

bļa ka tgd taisīšu alu :D

0 0 atbildēt

kanndža

0 0 atbildēt

Kas gan paša brūvētu

Jāņos nedzer alu;

Man arī bija recepte,

Daudzi dabuja galu!

0 1 atbildēt

kā uztaisīt alu? paņem sienu un izroc caurumu. lol

0 2 atbildēt