Vai domāji, ka no griķiem var pagatavot tikai biezputru? Pamēģini gaisīga un kraukšķīga popokorna recepti!
(Recepte no interneta)
Vai domāji, ka no griķiem var pagatavot tikai biezputru? Pamēģini gaisīga un kraukšķīga popokorna recepti!
(Recepte no interneta)
Sastāvdaļas
200 g griķu
400 ml augu eļļas
Sāls pēc garšas
*******
Pagatavošana
1․ Griķus nomazgā, pārlej ar aukstu ūdeni uz 6–8 stundām. Ieber caurdurī un nosusina.
2․ Sakarsē cepeškrāsni līdz 70 °С. Griķus plānā kārtiņā klāj uz pannas un kaltē cepeškrāsnī 3–4 stundas.
3․ Dziļā pannā vai katliņā kārtīgi sakarsē augu eļļu. Apcep griķus pa porcijām 5–10 sekundes. Ja eļļa nebūs pietiekami karsta, popkorns neuzsprāgs.
4․ Gatavo griķu popkornu liek uz papīra dvieļa, lai tas uzsūktu lieko eļļu. Pārkaisa ar sāli.
Šī koncepcija ir tikai modīga, jo apstrādes gaitā no vērtīgā kultūrauga potenciāla pazuda 80-90% enerģijas. Labāk to uzņemt organismā.
Iztiekot bez Tavu šūnu (precīzāk šūnu membrānu) slepkavas - "sāls", tāpat atliek daudz griķu pagatavošanas koncepciju. Augu eļļa nederēs pat Tavai receptei, jo vienīgā plašī lietotā eļļa, ko ķermenis pēc termiskas apstrādes spēj pārstrādāt, ir olīveļļa. Ciedru riekstu eļļa arī būtu laba, bet kāds metodiski iznīcināja mūsu ciedru audzes...
Vienkāršākā griķu pagatavošanas koncepcija būs pārliet tos ar 70-80% ūdens no to tilpuma daudzuma un atstāt uz 7 stundām uzbriest. Papildini gatavo ēdienu ar tomātu pastu un noskaidro tā lietderību apēdot...
Vēl viens variants ir gatavot griķus panā, apakšā palejot olīveļļu un zem vāka karsējot uz ļoti lēnas uguns līdz aprasojušais vāks sāk pilēt, radot cepšanai raksturīgu sprakšķēšanu. Tad sākam liet klāt ūdeni, varbūt vairākos piegājienos. Lēni sutinām, līdz griķi paņēmuši visu ūdeni. Kārtas var papildināt ar rīsiem, dažādiem miltiem, ķimenēm, atbilstoši savas kulināra fantāzijas iespējām. Galvenais atcerēties, ka, tikai sacepumus gatavojot cepeškrāsnī, traukiem neizmanto vākus. Tas ir ēdiena enerģijas saglabāšanas noslēpums gatavojot.
Vispār šādus pannas eksperimentus var veikt ar rīsiem, prosu, kombinācijām. Klāt (starp kārtām un pa virsu) iekombinēt griķu, auzu, rudzu, kukurūzas miltus. Ķiploku pulveris, rozmarīns, baziliks, ķimenes, kaltētas sēnes izgreznos dažādas variācijas.
Tagad pieejami spināti - tos arī var ielikt vai nu virsū vai pa vidu. Būs interesants rezultāts.
Mērces iesaku aizstāt vai nu ar tomātu pastu vai ar sojas jogurtu. Sierus ar sojas tofu.
Bet kad kādā eksperimentā virtuvē rodas neveiksme - zarnu trakta saturu palīdz atjaunot ne tikai tomātu pasta, svaigi tomāti, bet vislabāk ar šo tiek galā linsēklas. Turklāt tās ir ļoti garšīgs salātu dalībnieks, pat tad, kad mājās neviens necep pašu gatavotu maizi. Galvenais izmest ārā visas receptes! 😀