Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
190
« 1  2  3 »

Daudzi no mums vēl atceras baltmaizi pa 22 kapeikām no tuvējā maizes veikala, citiem varbūt vecāki ir stāstījuši, ka kādreiz maize nebija sagriezta un iepakota, bet gan ar kraukšķīgu garoziņu. Te nu būs padomjlaika recepte pēc GOST, pārrēķināta no rūpnīcas apjoma uz ğimenes apjomu.
Maizīti gatavoju ar iejavu.

 Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
1.
Iejavam vajag 200g miltu Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
2. Iejavam vajag 200g miltu
4g sausā rauga Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
3. 4g sausā rauga
110g ūdens Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
4. 110g ūdens
Iejavu samīca tikai tik... Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
5. Iejavu samīca tikai tik daudz, lai bļodā vairs nebūtu sausu miltu, raudzē 2 - 2.5 stundas
Uzrūgušajam iejavam pieber... Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
6. Uzrūgušajam iejavam pieber 200g miltu
16g cukura Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
7. 16g cukura
14g sviesta un 6g sāls Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
8. 14g sviesta un 6g sāls
Pielej 115g ūdens Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
9. Pielej 115g ūdens
Ļoti rūpīgi samīca mīklu... Autors: pūkainīts Baltmaize ar bērnības garšu
10. Ļoti rūpīgi samīca mīklu. Gatavā mīkla nemaz nelīp pie rokām. Raudzē pusotru līdz 2 stundas.
« 1  2  3 »
0
190

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [31]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
rasiks avatars
Medaļa PingvīnsMedaļa NostradamsMedaļa Admins iesaka
  rasiks 14.02.18 18:09
 
7
0

Paldies par recepti! Viss būtu labi, ja nebūtu tik ilgi jaraudzē. Būs tomēr jāpamēģina. 

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 14.02.18 22:27  
 
3
0
atbildot uz rasiks komentāru " Vēl par vienu lietiņu gribu padalīties. Mani ... "

Laikam visiem Latvijā ražotajiem miltiem ir puslīdz vienāds mitrums, jo cepu daudzas GOST receptes un sanāk labi bez šķidruma korekcijas. Lipekļa saturs ietekmē maizītes mīkstuma čaganumu. Man šoreiz nedaudz pelēki 1. šķiras milti optima līnija (ražoti Latvijā), tiem lipekļa vairāk, maizīte ir drusku blīvāka nekā no supersmalkajiem Hercoga vao Dobeles lieliskajiem miltiem, bet garša tā īstā no bērnības vienalga ir. Ir pieehamas internetā arī receptes ar visiem cepēju procentiem (пекарске проценты), kas ļauj precīzi aprēķināt tieši taviem miltiem nepieciešamo ūdens daudzumu, bet es pagaidām vēl neesmu tik dziļi iebraukusi maizes fanātismā, lai gribētu tik ļoti rēķināt. Par olām ir tā, ka gostu receptēs bieži ir ola gramos (saklapēta ola, piemēram, smalkmaizēm vai olas baltums, piemēram, Kijevas tortei), ja norādīta vienkārši ola, tad recepti rūpīgi uzvērtēju, skatos citu sastāvdaļu proporcijas. Galu galā, var tak piemīcīt vēl kādu drusku miltu vai šļuku ūdens, ja mīkla galīgi nešķiet lāgā.

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 14.02.18 22:31  
 
2
0
atbildot uz rasiks komentāru " Un pie ilgas raudzēšanas svarīga ir tem... "

Tev taisnība. Bet oriğināli iejavs un mīkla jāraudzē +30 grādos. Mājās tā būtu cepeškrāsns ar ieslēgtu apgaismojuma lampiņu, bet manā cepeškrāsnī tādas nav un dzīvoklis arī ar izcilu siltumu neizceļas (17-18 grādus svaru termometrs rāda), bet labs raugs savu darbiņu paveic arī šādos nelabvēlīgos apstākļos. Raugu pērku Saf instant 125g pakā, kad nu sanāk būt Rīgā un tikt uz Promo.

Charged avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa TribīneMedaļa Nedēļas hīts #2
  Charged 25.03.18 00:00
 
2
0

Silti cepta,garda  

blusu_kerajs avatars
Medaļa BestsellersMedaļa Admins iesakaMedaļa Sensācija
  blusu_kerajs 25.02.18 21:02
 
2
0

Bija tāda baltmaize bērnībā - dzeltenā baltmaize ar rozīnēm!

Tas bija super gardums!

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 16.02.18 22:33  
 
2
0
atbildot uz Juris1604 komentāru " Nostaļģija, paldies par recepti, noteik... "

Mēğini, sanāk garda!

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 16.02.18 22:11
 
2
0

atbildot uz pūkainīts komentāru "Pelēkās (sūkalu) maizes recepti vēl meklēju. Ir... "

Pītā maize ar magonēm, gardums 20.kap.    

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 16.02.18 22:35  
 
2
0
atbildot uz Juris1604 komentāru " Pītā maize ar magonēm, gardums 20.kap. &... "

Pīto arī te ielikšu, bet ne ātrāk par nākamo nedēļu, jāatceras vēl magones nopirkt.

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 15.02.18 00:22  
 
2
0
atbildot uz Čeirāne komentāru " Sen nav gadījies ēst baltmaizi ar krauk... "

Pelēkās (sūkalu) maizes recepti vēl meklēju. Ir viens variants, maksimāli tuvs manai atmiņu pelēkajai maizei - lielajam, apaļajam kukulim no Daugavgrīvas ielas maizes veikala, bet kaut kas tomēr līdz galam nesanāk tā kā gribētos. Tā ka vēl esmu pelēkās maizes meklējumos. Manā 'kontā' ir baltmaize, ķimeņu radziņi, pītā maize ar mogonēm, baltais ķieğelis, īstā saldskābmaize, bet iespējas pilnveidoties vēl ir bezgalīgas.

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 14.02.18 23:23  
 
2
0
atbildot uz rasiks komentāru " Paldies par atklātu un mierīgu sarunu, bija p... "

Es jau cilvēks mierīgs, vai ta nu virtuves dēļ kašķi meklēs, nav tak par ko! Galvenais tak, ka ir siltums sirdī, kumāss galdā un jumts virs galvas.

Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 16.02.18 22:09
 
1
0

Nostaļģija, paldies par recepti, noteikti izmēģināšu.    

cherryunicorn avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa Lai dzīvo sievietes!Medaļa Maska
  cherryunicorn 15.02.18 09:24  
 
1
0
Izlemts-svētdien cepu baltmaizi!
rasiks avatars
Medaļa PingvīnsMedaļa NostradamsMedaļa Admins iesaka
  rasiks 14.02.18 23:01
 
1
0

atbildot uz pūkainīts komentāru "Tev taisnība. Bet oriğināli iejavs un mīkla jār... "

Paldies par atklātu un mierīgu sarunu, bija patīkami padalīties ar zināšanām un nezināšanām.

rasiks avatars
Medaļa PingvīnsMedaļa NostradamsMedaļa Admins iesaka
  rasiks 14.02.18 22:00
 
1
0

Un pie ilgas raudzēšanas svarīga ir temperatūta, jo var ieskābt, vai pāiet alkaholā tāpar kā pie vīna raudzēšanas. 

rasiks avatars
Medaļa PingvīnsMedaļa NostradamsMedaļa Admins iesaka
  rasiks 14.02.18 21:57
 
1
0

atbildot uz pūkainīts komentāru "Atvaino! Notrūka komentārs. ...rauga darbība vē... "

Vēl par vienu lietiņu gribu padalīties. Mani mulsina  daudzās receptēs dotie ļoti precīzie produktu daudzumi. Arī šajā receptē tā ir, pat ūdenim ļoti precīzs daudzums, bet tad arī miltiem jānorāda lipekļa saturs procentos. Vienkāršos vārdos runājot, milti var būt ļoti briedīgi un maz briedīgi.

Man ir viena īsta padomju laiku recepšu grāmata, kur vienmēr ir norādīta arī miltu kvalitāte. 

Vēl bieži sastopami gadījumi, ka cepam iztrādājumus ar olām. Visiem produktiem svars precīzi līdz gramam, bet olām tikai skaits. Lielas olas no mazām ļoti atšķiras un ja nu vēl klāt atšķirīgi milti? Tāpēc  pēc šādām receptēm cepot, katrai saimniecei iznāks kaut kas pavisam cits. 

 

Mahitoo avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa Redaktors iesakaMedaļa Dienas joks
  Mahitoo 14.02.18 19:02
 
1
0

Nākamo rakstu, lūdzu par rupjmaizes un saldskābmaizes izgatavošanu mājas apstākļos! 

SAMSS avatars
Medaļa Zoles recidivistsMedaļa TrumpeMedaļa Zoles 3000 speles
  SAMSS 14.02.18 18:20
 
1
0

  

Anonīms
Gojira 02.05.18 14:28
 
1
1

atbildot uz pūkainīts komentāru "Tu esi slims, anonīmais komentētāj! "

https://www.youtube.com/watch?v=5z0e-GKJA10

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 02.05.18 14:11  
 
0
0
atbildot uz Gojira komentāru " Uztaisi baltmaizi Anime gaumē &nbs... "

Tu esi slims, anonīmais komentētāj!

pūkainīts avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Admins iesakaMedaļa Sertificēts spoks
  pūkainīts 25.03.18 14:33  
 
0
0
atbildot uz Ciepanick komentāru " Forši. Mēs gan vairāk pirkām baltmaizi ... "

Abava saucās. Ir man arī tāda recepte, bet vēl nav provēts izcept.