Pasaules virtuve dažreiz piedāvā mums pārsteidzošas un unikālas garšas. Bet starp kulinārijas tradīcijām var sastapt ēdienus, kas izraisa apjukumu un šaubas par to garšas pievilcību (dažkārt tie šķiet pat neēdami). To pagatavošanai var izmantot ārkārtīgi neparastas sastāvdaļas vai paņēmienus, kas daudzus cilvēkus varētu likt apmulst.
15 ēdieni no visas pasaules, kas tika atzīti par sliktākajiem 2023. gadā14
Vietnes TasteAtlas https://www.tasteatlas.com/ redaktori nolēma ienirt bezgaršīgāko ēdienu pasaulē, izpētot to izcelsmi, sastāvu un to cilvēku reakcijas, kuri uzdrošinājās tos izmēģināt. Vai esat gatavs doties pārsteidzošā kulinārijas ceļojumā, kurā satiksiet ekstravagantākos un izaicinošākos ēdienus? Atklāsim kopā gastronomisko prieku pasauli un apbrīnosim, uz ko spēj cilvēka apetīte.
Gomme (Norvēģija) - 15. vieta https://ieej.lv/3Bwsp
Gomme ir tradicionāla norvēģu delikatese, ko galvenokārt pasniedz brīvdienās. Tas ir saldā siera veids, ko izmanto kā smērējumu uz maizes vai kā desertu vienu pašu. To gatavo no piena, biezpiena un sūkalām, pievienojot aromātiskas garšvielas – vaniļu, kardamonu, kanēli. Sastāvdaļas ilgi jāvāra, līdz tās iegūst mīkstu konsistenci.
Bāzeles miltu biezzupa (Šveice) – 14. vieta https://ieej.lv/glufu
Karsts ēdiens, kas sastāv no sastāvdaļu minimuma. Lai pagatavotu zupu, kuru dievina daudzi šveicieši, būs nepieciešami rudzu vai kviešu milti, ūdens un sīpoli. Pannā jāapcep milti, pievieno apceptos sīpolus, pielej ūdeni (vai buljonu) un visu kopā sautē stundu uz mazas uguns.
Mango gaspačo (Spānija) – 13. vieta https://ieej.lv/a0p8V
Gazpacho ir aukstā zupa, ko tradicionāli gatavo no svaigiem dārzeņiem. Tomēr arī spāņi nāca klajā ar ideju to pagatavot no saldā mango. Starp citu, šai receptes versijai ir pievienoti arī tomāti, ķiploki un tomātu sula. Šī ir tik neparasta skābā un saldā kombinācija.
Cepti zirnekļi (Kambodža) – 12. vieta https://ieej.lv/KPRpo
Eksotikas cienītājiem nebūs nekas pretī kraukšķēt uz aromātiskās garšvielās cepta zirnekļa. Tomēr šādu drosmīgu dvēseļu nav tik daudz. Visbiežāk cilvēki vienkārši baidās no šīs neparastās delikateses.
Anicini cepumi (Itālija) – 11. vieta https://ieej.lv/jfTWW
Ne visiem patīk cepumi ar anīsa piedevu to tekstūras un pārāk pikanta aromāta dēļ.
Cepta endīvija ar šķiņķi (Francija) – 10. vieta https://ieej.lv/U4BZF
Ēdienu parasti gatavo no endīvijas (kāpostiem līdzīgs augs), citronu sulas, piena, miltu, sviesta, šķiņķa šķēlīšu, muskatrieksta, Neufchatel siera, sāls un melno piparu kombinācijas.
Sviestmaize ar Marmite un čipsiem (Jaunzēlande) - 9. vieta https://ieej.lv/yIwVV
Marmita ir ļoti sāļa ''sviestmaižu smērviela'', ko ražo Austrālijā un Jaunzēlandē. Tā ir populāra brokastu sastāvdaļa, kas tiek smērēta uz maizes vai grauzdiņiem. Jaunzēlandieši ir izdomājuši savas sviestmaizes papildināt ar kraukšķīgiem čipsiem dažādās garšās.
Zirga gaļas sviestmaize (Spānija) – 8. vieta https://ieej.lv/dFDyA
Bageti pārgriež uz pusēm un pilda ar ceptas vai grilētas zirga gaļas gabaliņiem. Šo ēdienu parasti pasniedz ar glāzi auksta alus vai sarkanvīna, tasi kafijas, olīvām un zemesriekstiem.
Pupiņu un ziedkāpostu zupa (Türkiye) – 7. vieta https://rutxt.ru/node/2400
Šī ir tradicionālā turku zupa. To gatavo no sasmalcinātiem kāpostiem, zaļajām lēcām (vai pupiņām), bulgur kviešiem, vistas buljonu, sīpoliem, tomātu mērci un olīveļļu. Zupu vāra, līdz visas sastāvdaļas ir mīkstas. To pasniedz karstu, rotātu ar sasmalcinātiem pētersīļiem un piparmētrām.