Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
236

Ko darīt ar āboliem mājas apstākļos, kas tagad krīt un krīt zemē? Nevar taču visus šķūrēt uz komposta kaudzi, vismaz labākos no labākajiem jācenšas pārstrādāt ziemai, lai nav jāpērk dārgās izstrādājumu burkas ar neskaitāmām piedevām kā garšas uzlabotāji, biezinātāji, krāsvielas u.t.t.

Parādīšu kā no āboliem vāru biezeni un arī kādu knifiņu.

Saprotams, ka ābolus vispirms kārtīgi jānomazgā, kaut arī tie krituši zālītē, jo katru mazdārziņu pārstaigā vienmēr sveši kaķi un tie nav tie jaukie murrātāji, ko mums Tēvocis Sems rāda. Tagad rudenī, tie vispirms ir tie, ko mūsu pašu cilvēki pametuši. Bieži tie ir pusbadā un arī slimi. Piedodiet, ka novirzījos no galvenās tēmas.

Pirmais jautājums parasti ir - vai abolus mizot vai nē. Mana atbilde ir nē, ja miza nav kraupaina raiba vai kā citādi bojāta un, ja ābele nav miglota ar indīgām vielām. Mizās ir ļoti daudz vērtīgu vielu mūsu organismam un pat vairāk kā ābola iekšā. Biezenis būs arī daudz aromātiskāks.

Man patīk biezenis no pusgataviem āboliem, sevišķi cienu antonovkas.

Vārīšanai ābolus speciali nesmalcinu sīki, tikai tikdaudz, lai izgrieztu bojātas vietas un noņemtu bojātās mizas un serdes. Turpinājums bildēs.

Lai ābolus uzsāktu vārīt... Autors: rasiks Atkal omes padomi
1.

Lai ābolus uzsāktu vārīt, vispirms ieleju katlā glāzi ūdens. Āboliem virsū beru nedaudz cukuru. Man te ir 5-litru katls, salieku ābolus apm. 4 litrus, lai nav līdz pašai augšai, cukuru ne vairāk par 0.5 kg. Kad āboli pašķīdīs paliks apm. 2,5 litri, atkarībā no ābolu šķirnes. Noslēdzu katlu ar vāku un vāru uz paliela karstuma. Nemaisu un karstais ūdens tvaiks ļoti ātri izvāra ābolus mīkstus.

Te katls jau atvērts un ābolu masa viegli ar lāpstiņu izcilāta.

Te ir pirmais knifs - āboli nav vēl pārvārīti, miziņas nav sarullējušās atsevišķos rullīšos un ēdot nav pamanāmas. Ja turpināsi vārīt, lai pilnībā izjūk visi sīkie gabaliņi, šādu biezeni ēdīsi,  spļaudīdams plānās miziņas. 

 

 

 

Kam tad domāta virtuves... Autors: rasiks Atkal omes padomi
2.

Kam tad domāta virtuves mūsdienu tehnika? Mizu problēmu var pilnībā novērst, biezeni sablenderējot. Atlik tikai masu vēlreiz uzkarsēt, salikt burkās un noslēgt tūlīt ar vāciņiem.

Man tīrs ābolu biezenis... Autors: rasiks Atkal omes padomi
3.

Man tīrs ābolu biezenis nešķiet interesants. Es to parasti gatavoju ar piedevām.

Jau gatavoju ar svaigi blenderētām brūklenēm, šoreiz būs ar aronijām. Apmēram 200 gr aroniju notīru no kātiņiem, noplaucēju ar verdošu ūdeni, lai noņem sīvumu.

 

 

Sablenderēju aronijas... Autors: rasiks Atkal omes padomi
4.

Sablenderēju aronijas pavisam smalki.

Lieku aronijas klāt ābolu... Autors: rasiks Atkal omes padomi
5.

Lieku aronijas klāt ābolu masai. Kas par krāsu!

Agrāk, kad šādu blenderu nebija, ogas vārot grūti šķīda un knapi rozā krāsu varēja dabūt. Tā kā  es sintētiskās pārtikas krāsvielas  nelietoju, šis ir īsts atradums tumši sarkanai krāsai. Vēlreiz visu katla saturu uzkarsēju un salieku burciņās.

Censcaronos salikt nelielās... Autors: rasiks Atkal omes padomi
6.

Cenšos salikt nelielās burciņās.

Jau sagatavoju arī etiķetes... Autors: rasiks Atkal omes padomi
7.

Jau sagatavoju arī etiķetes, Rīgā tās izprintēšu un salīmēšu, lai nesajūk kas ir kas.

Un te jau redzams ābolu... Autors: rasiks Atkal omes padomi
8.

Un te jau redzams ābolu biezeņa pielietojums. Rulete no divām olām.

Saputo divas olas ar divām ēdamkarotēm cukura, piesijā un iecilā 2 ēdamkarotes miltu, izcep, satin,  mielojies un priecājies, ka neesi bijis slinks.

0
236

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [5]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
SAMSS avatars
Medaļa Zoles recidivistsMedaļa Patīk komentārsMedaļa Duraks recidivists
  SAMSS 28.09.17 19:06
 
4
0

  

Agutiņš avatars
Medaļa Vampīru klana biedrsMedaļa MasonsMedaļa Sertificēts spoks
  Agutiņš 28.09.17 19:16  
 
4
0
😀😀😀
Juris1604 avatars
Medaļa Misija izpildītaMedaļa NastijsMedaļa Dienas doma
  Juris1604 28.09.17 21:49
 
4
0

Labs padoms, ja nebūs slinkums, un būs laiks, pamēģināšu.    

theFOUR avatars
Medaļa Nedēļas redaktorsMedaļa Nedēļas modersMedaļa Nedēļas moders
  theFOUR 29.09.17 12:52  
 
2
0
Izskatās garšīgi.

leons kimmelis avatars
Medaļa TrumpeMedaļa SpoksMedaļa Vampīru klana biedrs
  leons kimmelis 30.09.17 09:50
 
2
2

Viena pati mielojies,varēji uzaicināt ciemos,lab jokoju.