local-stats-pixel fb-conv-api

Vai cilvēces attīstība patiesībā ir maksimāla degradācija?50

546 10

Sveiciens ikvienai cilvēciskai būtnei, kas vēl uzskata, ka nav pilnībā notrulinājušies un kļuvuši par pirmatnējām būtnēm ar dzīvnieciskiem instinktiem.

Kāpēc tāds ievads? Jo kopš izlasīju Kaspara Bindemaņa ziņu sociālajā tīklā „sejas grāmata”, aizvien vairāk aizdomājos par to, kur tad cilvēce atrodas tās šībrīža attīstības stadijā. „Pēdējā laikā nostiprinās pārliecība, ka evolūcija nav attīstība tās populārajā izpratnē, bet gan atgriešanās tur, kur mēs bijām, pirms sākām uzvesties kā dzīvnieki. Sava veida mājupceļš.” / Kaspars Bindemanis

Mani vienmēr ir saistījusi vēsture, bruņinieku laiki un ar to visu saistīts kino. Kopš teritorija, ko sauc par Latviju un tās sabiedrība aizvien dziļāk grimst liberālās un kapitālistiskās vērtībās un attīstās tā, ka spiegt aiz laimes gribās, mani pārņem sajūtas, ka šeit neiederos un ka pasaule kopumā neattīstās, nekļūst labāka. Planēta Zeme nekļūst par labākām mājām nākamajām paaudzēm, cilvēki nemācās no savām vai sabiedrības kļūdām ne ilgtermiņā, ne pāris gadu skatījumā. Nebeidzamie konflikti par resursiem, alkas pēc pārākuma sajūtas un varas, liekulības un alkatības pārņemtā „attīstīto” valstu sabiedrība, tās domāšana un rīcības brīžiem rada jautājumu virkni – ko es te daru? Tas ir kāds sods, ka man šādā pasaulē jādzīvo? Ko varu darīt, lai kaut ko mainītu? Kādu piemēru varēšu rādīt bērniem?

Protams, ja nevēlies dzīvot meža būdiņā un pārtikt no dabas veltēm, tad ir jāpakļaujas vispārpieņemtām normām, likumiem un tam, ko dzīve sniedz, jo ne jau viss ir drūmos toņos mālēts. Ir neskaitāmas lietas un mirkļi, kuri liek aizmirst tās šausmas, kas notiek mums apkārt un nav svarīgi vai tas ir simts vai miljons kilometrus no mums. Bet šoreiz manas pārdomas nebūs par to kā dzīvot, bet par to, līdz kam esam nodzīvojuši un nerunāju par sevi, latviešiem vai kādu citu tautību cilvēkiem, bet par ikvienu cilvēku, kurš uzskata, ka nu pat pasaule ir ļoti attīstīta un iet savu uzvaras gājienu pretī gaismai.

Internets, dažādas tehnoloģijas, kas atvieglo ikdienas darbus (roboti putekļusūcēji, tv pultis, automātiskie vārti, utt.), medicīnas un skaistumkopšanas nozaru brīnumainā attīstība, kosmosa izpēte, savstarpējās saziņas ātruma attīstība, informācijas izplatība, utt. Daudzi noteikti teiks, ka tas taču arī ir civilizācijas attīstības punkts un viss ir labi, tomēr es tā nedomāju. Jā, ir patīkami no rīta ieslēgt datoru un uzzināt par jebkuru notikumu, jebkurā pasaules valstī, bet ja reiz visās tehnoloģijās esam sasnieguši tādu attīstību tik īsā laika posmā, tad kāpēc, piemēram, enerģiju joprojām ražojam ar oglēm, radioaktīvām vielām? Kāpēc pārvietojamies ar dīzeļdegvielu, ēdam ģenētiski modificētus produktus un tik akli tērējam zemes resursus savu ērtību apmierināšanai? Vai pie tāda tehnoloģiskā attīstības lēciena pasaule jau sen nevarēja būt pārgājusi uz saules, ētera enerģiju? Atrast veidu, kā nemest ārā pārtiku, bet gan sadalīt visiem vienlīdzīgi? Kā saudzēt mežus un dzeramā ūdens tilpnes?

Arī domājot par cilvēciskām vērtībām, prāta un apziņas attīstību, nevaru teikt, ka cilvēce attīstās. Vai tā ir attīstība, ka 5 gadus veciem bērniem ir savi telefoni un planšetdatori, tie zina kā lejuplādēt un instalēt kādu programmu savā ierīcē, bet nezina, kur rodas piens?

Paskatieties uz ikgadējo „Black Friday” marasmu ASV lielveikalos un padomājiet, vai tā ir cilvēces attīstība vai arī pašiznīcība?

Un kā TV3 pieļāva domu pārraidīt dzīvās lelles?

Pēdējais piliens, lai es sāktu par šo rakstīt bija tas, ka tika sagrautas manas domas un ticība, ka Latvijā jaunatne vēl zina, no kurienes nāk produkti, ko ēdam un ir redzējuši dzīvu govi. Arī Latvijā šodien ar interneta palīdzību bērniem tiks mācīts kā aug kartupeļi. Mūsu vecāki vēl atceras kartupeļu talkas Padomju Savienībā, bet nu „neatkarīgā” Latvijā bērni audzēs podā kartupeli.

Es laikam vairs neturpināšu, jo varbūt vēl neesmu pietiekoši apdomājis to visu. Bet jebkurā gadījumā uzskatu, ka to visu kas notiek nekādā veidā nevar nosaukt par attīstību vai sasniegumiem, ja viss, kas mums tiek dots, gan vērtību, gan tehnoloģiju ziņā padara mūs slinkākus, savtīgākus, kritiski nedomājošus.

Vai pasaule jau piedzīvoja savu evolūcijas virsotni un varbūt šobrīd tā iet degradācijas un sabrukuma ceļu?

546 10 50 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 50

0/2000

Šajā Tev pilnībā piekrītu, itkā šķiet, ka viss attīsās, bet kopumā, tomēr iestājas degradācija. Mācoties no pagātnes kļūdām, sen jau vajadzēja pāriet citā attīstības līmenī, bet joprojām esam visiem šiem neatjaunojamajiem resursiem un materiālajām vērtībām. Jo gudrāki kļūstam, jo labākas tehnoloģijas izmantojam kā pakļaut valstis vai nogalināt vienam otru.. 

Protams ir ari vērojamas pozitīvas iezīmes cilvēces attīstības ziņā un viss nav tikai slikti, bet globālā mērogā tās ir pārāk niecīgas. Es uzskatu, ka tuvāko desmitgadu laikā pienāks kāds lūzuma punkts, kad būs jāpāriet jaunā atīstības līmenī..

15 5 atbildēt

 

Manā uztverē gandrīz viss ko tu tur esi safantazējis ir pilnīgi garām.

1.Tu raksti kapēc pasaule nevar pāriet uz saules un ētera enerģiju - tas vēl nav noticis un daudz kur nav nepieciešams jo, nav neviena loģiska iemesla neizmantot šos resursus, piemēram atomreaktorus - ja to atkritumus pareizi uzglabā,  nekas slikts ne dabai ne cilvēkiem nevar notikt.(vai ir bijis gadījums kad tieši radioaktīvie atkritumi būtu noplūduši un nonāktu virszemē?) Un ja autors būtu paskatījies arī tālākā vēsturē , tad padomā kas būtu noticis ja akmeņogles, nafta, gāze utt. nebūtu izmantotas 18. ,19. ,20. ,gs? Reāli šie resursi tajā laikā tika izmantoti dzelzs kausēšanai vilcienu darbināšanai utt., tādejādi tie izglāba eiropas mežus. Es arī nēesmu nevienu dzirdējis kas teiktu  ka tajos laikos būtu bijusi degradācija. Skatoties mūsdienu pasauli no vēl tālākas nākotnes, noteikti būs jaunas iespējas iznīcināt radioaktīvos atkritumus, piemēram kosmosā utt.

Par dīzeļdegvielas izmantošanu- wtf?, vēl pat nav izgudrots vaids kā varētu stabili  braukt automašīnās izmantojot kādu citu enerģiju un tu jau nosodi visu cilvēci par degvielas izmantošanu?

Vēl tu teici ka prāts un apziņa degradējās, paskaties vēsturē- viduslaikos lielākā daļa nemācēja rakstīt, pat vēl pirms 100 gadiem reti kurš bija nomācījies kaut vai 9 klases.

Tu saki ka daži nezin kā izaug kartupelis, un tādēļ  tas tev dod tiesības visus uzskatīt par idiotiem? Reāli tas viss ir iemācāms, un ja tu domā ka tā dēļ pasaule mirs badā neuztraucies, tepat Latvijā mācās lauksaimniecības studenti kas tev pateiks netikai kā iestādīt kartupeli. 

Praktiski vienīgais kas tavā tekstā likās sakarīgi ir doma ka datori telefoni, utt. var radīt atkarību un tādējādi degradēt cilvēku(bet nešaubos ja tas pieņemsies spēkā, to arī var aizliegt kā piemēram tiek aizliegtas narkotikas)

17 8 atbildēt
Piekritu tev. Cilvece virzas uz degradaciju un pasiznicibu, ar katru desmitgadi arvien straujak. Notiek industralizacija industralizacijas pec un tam visam prieksa ir katra cilveka materiala nodrosinatiba un statuss sabiedriba - tatad dzina pec naudas un varas. Kamer vienkarso tautu novirza no domasanas un pieversanas pasauligam lietam ar alkoholu, narkotikam, TV, internetu un modernam spidigam mantinam, augstakstavosie izmanto notrulinatos pratus savu varas un materialo vajadzibu apmierinasanai un ietekmju dalisanai, ignorejot kaitejumu zemei, kuru mes ka viruss izsucam sausu un iznicinam. Kad cilveks apjegs, ka viss ir izsmelts un dzivot nav kur, bus par velu. Janotiek vispasaules revolucijai, tacu jasak ir katram ar sevi, jasak ar ieksejo revoluciju uzdodot sev jautajumus, no kuriem baidamies. Autoram loti iesaku izlasit Oldesa Hakslija gramatu "Briniskiga Jauna pasaule" (Brave new world) sarakstita 1932. Gada ka utopisks, sarkastisks ieskats nakotne par nevainojamu sabiedribas modeli, kura katrs ir laimigs sava vieta un ta darbojas ka labi ieellota masina, tacu cilveciskais faktors ir atmests, jo tas kave attistibu. Kaut ari autors ir devis ieskatu simtiem gadu tala nakotne, tas notiek daudz straujak. Ta ir gramata, ko ikvienam ir verts izlasit.
6 1 atbildēt

Es attīstos, jūs pārējie arī varbūt degradējaties, to jums labāk zināt..emotion

4 0 atbildēt

Tad vēl daļa no degradācijas vai braukšanas auzās - labi, katrai valstij jābūt kaut kādam armijas nodrošinājumam un tā. Bet smieklīgi stulbi ir tas, cik daudz līdzekļus lielvalstis patēre gadu no gada, lai nodrošinātu sevi ar lielu ekipējumu kara draudu gadījumā vai kā nesen lasīju, laikam par to "Krievija parbauda, cik izdzīvot spējīgi viņi būs atomkara gadījumā", kaut kas uz to pusi. Stulbeņi. Tā vietā, lai ražotu vēl un vēl nevajadzīgas tonnas ar ieročiem tāpat vien, rezervei, ja nu kādreiz kaut kas.. utt. būtu labāk izlietojuši to naudu, ieguldīto enerģiju un izterēto laiku lai savāktu jau savārītos sūdus aiz sevis. Tā kā - kādas vienai valstij ir tiesības svešā valstī, uz nezināmiem cilvēkiem izmēģināt atombumbu vai citus mēslus. Paši sev rada draudus, paši arī nosprāgs. Neieradīsies nekad nekādi tur citplanētieši tuvāko 50 gadu laikā un nesāks izkonkurēt zemes cilvēkus. Mēs paši cits citu nogalināsim sava stulbuma un nekad nepiepildāmo ambīciju dēļ.

3 0 atbildēt

No sakuma bija slinkums lasit, bet pectam priecajos, kad tomer izlasiju.

Labs raksts, + no manis.

3 1 atbildēt
"Es zinu, ka nezinu neko" Sokrāts. Un tā patiešām ir. Mēs neviens nevaram precīzi pateikt kā attīstās civilizācija, cik sena tā ir un no kā mēs radāmies. Pierādījumi, ka cilvēce pirms tūkstošiem gadu ir bijusi attīstītāka par mums ir ļoti daudz - zīmējumi uz alu sienām/klintīm, pieraksti, dažadas gleznas un artefakti. Par to var gari un plaši izlasīt internetā.
2 0 atbildēt

Bet tāds ir attīstības cikls, evolūcija. Nosauc jebkuru lietu, kas tikusi izgudrota, no sākuma to neņēma par pilnu un konservatīvā sabiedrība nosodīja. Kaut vai internets, sākotnēji tika izgudrots tai tālajā gadā, bet šodien viņš ir tikai sasniedzis kaut kādu sveramu vērtību, savu maksimālismu. Jebkura lieta, kas tiek radīta piedzīvo attīstības ciklu un tikai tad sasniedz savu maksimumu, kad jau iespējams tā izgudrotājas jau sen ir miris un nepiedzīvo sava radījumu attīstību. Tāpēc uzskatīt, ka šodien stagnē arī ir īsti nepamatoti, varbūt kaut kur jau ir, kas radīts jaunai paaudzēm, tikai mēs vēl to nezinām. 

 

Runājot par cilvēkiem, tad vienmēr ir viņi ir bijuši tādi un tas ir tas cilvēks. Nevienā gadsimtā cilvēks savās pamatvērtībās nav bijis citāds, ir mainījušās prioritātes, bet ne pamatvērtības. Un tas ir dzinulis, kas dzen cilvēci uz priekšu. Varbūt liekas, ka brutāls, bet tāda ir tā sugu izdzīvošana. 

 

Tu runā, ka tev patīk vidusslaiki un redzi sevi tos izdzīvojot, bet kāpēc? Tāpēc, ka Tu jau zini to cenāriju, kas tur notiek. Ja Tu būtu dzimis tik tiešām tajos vidusslaikos, tad tava domāšana būtu aprobežota ar neko.

 

Te tiek runāts daudz par ļoti filozofiskām vērtībām, labi, ka tā tiek runāts, bet uzskatīt, ka mēs ejam tikai nepareizo ceļu nav pareizi, jo neviens ceļš nav nepareizs vai pareizs. 

3 1 atbildēt

Dažas domas sakrīt ar manām, dažas varbūt nē. Par sīkajiem un planšetdatoriem vai dārgiem mobilajiem - kāpēc vecāki tos bērniem pērk? Jo bērni prasa. Kāpēc prasa? Jo negrib izskatīties kā atkritēji - padomā, visiem sīkajiem baigie telefoni un te kādam vienam no viņiem parasts telefons no 2005. gada. Uzreiz šamējo sāk apcelt.. Lai gan tā domāšana ir stulba, ka kāds ir tūlīt jākaunina par to, ka vecāki viņam nav nopirkuši planšetnieku. Tā kā dažiem 10-gadīgajiem tagad ir krutie telefoni un pat portatīvie datori, salīdzinot ar tādiem bērniem, man šķiet, ka man manā vecumā vispār mobilā nebija. Datora noteikti.

Nezinu, vai alkatību un varaskāri var nosaukt par degradāciju, bet man tas nepatīk. Pēdējos dzīves gados esmu daudz noskatījusies, kā cilvēks kāpj cilvēkam pāri naudas un kaut kāda izdomāta prestiža dēļ. Gan jau tā ir bijis arī pirms 100 gadiem un agrāk un līdz pat mūsdienām, bet tikai tagad es to sāku apjaust. Ka visu var nopirkt un vienmēr atradīsies cilvēki, kuri domās tieši tā.

Enerģija? Laikam nav tāds enerģijas avota izmantošanas veids, kas nekādā veidā nebojātu kaut ko vai kādam nedarītu ļaunu. Fizikas skolotājs pamatskolā stāstīja, ka no Mēness (vai no kāda akmens vai kā) ir iespējams dabūt tādu vielu, ar kuru varētu, piemēram, mēnesi no vietas darbināt automašīnu. Vai tas ir patiesi vai tikai fantastika, nezinu. Neesmu speciālists un neinteresējos, vai tādas lietas ir pamatotas.

Zinot, ka tur ārā kādreiz eksplodēs Supernova, paliek tik viegli. Un arī smagi. Viegli, jo negudrie cilvēki un egoisti vairs nekad neeksistēs un paliks bez cilvēciskās apziņas. Smagi - jo kāds, kuram vēl jebkas rūp, arī aizies bojā, gribot to vai negribot.

Vienkārši gribētos, kaut cilvēki, kuri to vēl nedara, sāktu piedomāt par to, kā viņi dzīvo, ko viņi tērē, ko saka cits citam, lai saprot, ka nejau papīrītis ar skaitli 100 dzīvē ir vērtība. Vērtība ir dzīvais mums apkārt. Mūsu mājas, mūsu mīlestība. Nevis izmisīgi centieni citiem pierādīt "Cik labāks es esmu par jums citiem, jūs sūdi".

1 0 atbildēt

"Kas cilvēks, ja viņa dzīves satvars - ēst un gulēt." - Šekspīrs teicis tā. Principā ir jau tā, ka attīstība patiesībā ved gar aizas malu. Otrā aizas malā ir degradēšanās. Jaunu tehnoloģiju un gadžetu ieviešanās ir laime un nelaime reizē. Laime, jo padara dzīvi vieglāku un ērtāku, bet nelaimīgāku - jo veido sava veida atkarības no tehnoloģijām, ērtībām un visa cita. Cilvēki vairs nav neatkarīgi. Kad nesen "izsita korķus" un pazuda elektrība, es aizdomājos - kā cilvēki dzīvoja agrāk, bet redz, ka kaut kā dzīvoja. Bez pašiem krutākajiem telefoniem, datoriem, bez interneta un daudz kā cita, bet tomēr par spīti visam viņi spēja izbaudīt dzīvi. Reizēm nevar nepaklausīties vecāku, pat vecvecāku stāstiņos par agrākajām zaļumballēm, mašīnas aizņemšanos no vecākiem, pirmā riteņa/moča dabūšanu.. Agrāk tam visam bija lielāka vērtība. Tagad daudzus degradē tehnoloģijas, protams, ne visus, bet tomēr daudzus tas skar. Manuprāt, ir stulbi, ka pat mans mazais brālis, kurš tikai otrajā klasē iet, mammai visu laiku planšeti mēģina izdīkt. Labāk būtu izbaudījis bērnību, jo vēlāk šo zelta laikmeta laika ratu vairs atpakaļ nepagriezt. Un tad vēl tās datorspēles.. Labi, es saprotu kādreiz, bet, ja tikko mājā iekšā, uzreiz pie datora, stundas skolā beidzas - atkal pie datora. Tad jau tas tiešām sāk kļūt nopietni un liek par daudz ko aizdomāties. Bet es tomēr ticu, ka ir cilvēki, kuriem visas vērtības vēl nav degradējušās. 

1 0 atbildēt

to sauc par "attīstību" emotion vispārinot autora domu, šodien daudzas lietas saucam par normālām, kas būtībā ir totāli absurdas. visi redz ikdienā virkni nejēdzību, bet neviens neko nedara, jo uzskata, ka tas viss taču ir normāli.

1 0 atbildēt

Equinox.

0 0 atbildēt

Bija Intervija ar Džonu Keriju (John Kerry), ASV štatu sekretārs, ja nemaldos. Viņs izteica ļoti pareizu apgalvojumu:'' Ja valsts iedzīvotāji apzinātos, kur tiek tērētu nodokļu maksātāju nauda, valstī būtu liņču tiesa, un ja valsts ierēdņi terētu savu ģimenes budžetu tā kā valsts naudu, tad visi sen jau būtu bankrotējuši.''

0 0 atbildēt

Autoram iesaku izlasīt grāmatu Frīkonomika un Superfrīkonomika. Šajās divās grāmatās ir skaidri un gaiši, balstoties uz skaitļiem un faktiem paskaidrots kapēc mūsdienas ir labākas, kā piemēram 50. gadi...

0 0 atbildēt
Raksts sākās no apakšas vai no augšas?
0 0 atbildēt

Šādu vaimanātāju ir bijis vienmēr un būs vienmēr ... kaut vai paskatoties cik cilvēki tic visādām sazvērestības teorijām u.c. s*diem. Esmu pārliecināts ka laiks visu saliks pa vietām. Ja naftas un gāzes ieguve sāks kļūt pārāk dārga, tiks izgudrots kas lētāks. Nu jā nezina šodienas jaunatne kur un kas aug, bet vai to viņiem vajag? Nu jā ir sairsta zeme, bet vai senči nedarīja to pašu? 

0 0 atbildēt

3.emotion

0 0 atbildēt

Degradācija notiek, bet ne tik strauja, varbūt tagad tas nav manāms. Piemēram, man klasē (9) dažs labs nezin, kas ir holokausts, un nekad nav dzirdējuši, kas ir trešais reihs un tādā garā (citus priekšmetus pat nepieminēšu). Tikai retos tagad interesē zinātne un vēl citas nozīmīgas lietas. Visi sūdzās par to, cik skola ir slikta un kāda jēga uz to nākt, kautvai, ja viņi paši tā jau neko nedara.  Cilvēki 9. klasē JAU nesaprot dabaszinātnes, kas tad notiks vidusskolā??? Nu un kas notiks, ja tādi cilvēki tikai augs un augs un neattīstīsies? Kādreiz man likās, ka tik tizli cilvēki ir tikai amerikā, bet tagad es tādus sāku sastapt arvien biežāk un biežāk, un saprotu, ka šādu cilvēku skaits palielinās.

0 0 atbildēt

Nu tā ir. Augstākstāvošajiem ir ļoti izdevīga trulā tautas daļa. Viņiem bieži veiksmīgi izdodas tos ietekmēt. Bet nezinu, kā to apturēt. Tas atkarīgs no katra indivīda paša. Bet ne jau visi ir truli. Neliela čupiņa ir arī domājoši ļaudis, tie patiesībā ir vienīgā cerība. Tie, kas ir pie varas, domāju, ka viņi parasti arī ir domājoši cilvēki, vienīgi ar nepareiziem nodomiem. Būt domājošam un rīkoties pareizi ir pats grūtākais uzdevums, tāpēc tā nav izplatīta stratēģija.

2 2 atbildēt

Rakstam piekritīsu. Vēl varu pateikt, ka lielākā daļā no cilvēku kultūru nenotiek dabiskā atlase. Tas varbūt saknēs skarbi, bet vājie, slimie cilvēki tiek apārstēti, nereti rada pēcnācējus kuri ar diemžēl bojā cilvēces asinslīniju. Tādēļ arī atlases procesā izdzīvo visi neviss gudrākie un spēcīgākie. Protams tas viss ir skarbi un sāpīgi, bet tā ir realitāte. Ja cilvēkiem būtu skarbāka dzīve apdomātu kas jādara lai izdzīvotu neviss kā labāk atpūsties no nekā nedarīšanas...

1 1 atbildēt