local-stats-pixel fb-conv-api

The Cove (2009)0

22 0

 

Žanrs Documentary | Drama

Režisors – Louie Psihoyos

Izdošanas laiks - 2009

Ilgums - 92 min

 

IMDB reitings - 8.6/10

 

Galvenajās lomās - Richard O'Barry,  Joe Chisholm, Mandy-Rae Cruikshank, Charles Hambleton, Simon Hutchins u.c.

 

Mans vērtējums: 10/10

 

 

Dokumentāla filma par grupiņu cilvēku, tajā skaitā visiem zināmā delfīna Flipera dresētāju, Ric O’Barry, kas savāc vajadzīgo aparatūru un dodas uz mazu Japānas ciematiņu, lai iemūžinātu un beidzot darītu galu nežēlīgajām masveida delfīnu slepkavībām, kas šausminošu iemeslu dēļ norisinās tajā, katru gadu laupot dzīvību vairākiem tūkstošiem šo miermīlīgo un inteliģento dzīvnieku.

Pirms kāda laika, vienā no Latvijas vadošajiem mediju portāliem uzgāju ziņu, ka delfīni atzīti un pret tiem būs jāizturas kā pret  „personām”, jo ir pierādīts, ka intelekta līmenis tiem ir daudz augstāks nekā šimpanzēm, kas agrāk tika ierindotas kā saprātīgākās būtnes tūlīt aiz cilvēka. Ļoti iespējams, ka šīs „personas” daudzējādā ziņā ir prātīgākas par cilvēkiem, tikai iemesls, kāpēc tās nevar ar mums pilnvērtīgi komunicēt ir delfīnu roku un balss trūkums. Runā, ka delfīni ir atlidojuši no kādas citas kosmosa civilizācijas, tiek vilktas paralēles starp šiem brīnimainajiem dzīvniekiem un nogrimušo Atlantīdu, apkārt klīst brīnumaini stāsti – gan patiesi, gan varbūt izdomāti – par to, kā delfīni pašaizliedzīgi un nesavtīgi glābuši cilvēkus no nelaimēm un kuģus no sēkļiem un rifiem. Apbrīnojami, bet no delfīna bīstas pat briesmīgākā un nāvējošākā jūras radība – haizivs.  Zinātnieki un psihologi runā par delfīnu spēju dziedināt smagi slimus cilvēkus. Nav noslēpums, ka tie, gluži kā dievišķas būtnes izstaro apbrīnojamu auru, kas spēj izvest jūs no depresijas un garīgas vai fiziskas kaites un iedvest dzīvesprieku – tādu pašu dzīvesprieku, kādu tie izstaro paši. Brīnišķīgas būtnes, lai neteiktu vairāk un, piekritīsiet, lai nodarītu pāri delfīnam vai jebkurai citai miermīlīgai būtnei ir jābūt vai nu ļoti ļaunam vai garīgi neveselam. Šajā filmā tādu cilvēku ir kaudzēm un kārtējo reizi tie pārliecināja mani par cilvēku kā dabas postītāju un parazītu, kas nav pelnījis atrasties uz zemes un ne tik nav pelnījis vietu uz dabas hierarhijas augstākā pakāpiena.

Šī filma nedaudz atšķīrās no iepriekš redzētajām dokumentālajām filmām un paralēli dažādām statistikām, faktiem un hipotēzēm, šermuļus un „nagu kodīšanu” izsauca ainas, kad filmētāju komanda ar Riku O’Beriju priekšgalā, nakts vidū, vairāku automašīnu izsekoti un novēroti, cenšas atkratīties no tiem, lai varētu nemanāmi ielavīties nacionālā parka teritorijā (aiz šķietami nevainīga parka slēpās kautuve) un uzstādīt slēptās kameras un mikrofonus, kas palīdzētu iemūžināt šausmas, kas tiek piekoptas aiz šī „parka” žogiem.

Viss notiek reāli un neuzbāzīgi resp. ja skatoties piemēram Zeitgeist vai kādu citu zināmāko dokumentālo filmu nomāc nemitīga sajūta, ka kārtējo reizi tiek skalotas smadzenes un hipotēzes tiek pieņemtas par patiesībām, tad šajā filmā viss notiek piezemēti un mierīgi. Ir konkrēti fakti un konkrēts video materiāls, tas arī viss, par pārējo nākas domāt un spriest pašam.

Līdzīgi kā citi, kas šo filmu ir redzējuši, arī es silti iesaku šo filmu nerādīt bērniem, jo asiņu un slepkavošanas ir ļoti daudz. Ja jūs zināt, ka nespēsiet skatīties uz ainām, kad delfīni un to mazuļi tiek ķeksēti ar asiem un līkiem āķiem un vilkti laivās, kur otrs japānis to apstrādā ar vāli vai vēl dzīviem, krastā izvilktiem vaļiem un delfīniem tiek ar zābakiem lēkāts pa ķermeni un zvetēts, durts, griezts utt. tad šo filmu jums neiesaku skatīties, kaut gan tā ir/bija realitāte un tas ir jāredz katram. Personīgi mani visvairāk izveda no pacietības smaidošie japāņu slepkavas, kas peld ar delfīnu pilnām laivām caur asiņu jūrai. Japānis ir noguris pēc smaga darba, bet smaidam vēl atliek vieta. Kad tiem jautā kāpēc jūs ar to nodarbojaties, tie nekaunīgi melo – tā ir mūsu kultūra un tradīcija, jums to nesaprast.

Filmas noslēgumā vairāk nekā lielisks ir O’Berija izgājiens, bet to redzēsiet paši.

IMDB - http://www.imdb.com/title/tt1313104/

 

Vairāk kino un literatūras apskati manā blogā: Kriedoklis.weebly.com



22 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000