local-stats-pixel fb-conv-api

Stabules1

12 1

Īsti varbūt šajā sadaļā neiederas ,bet gribeju mazliet šo mūzikas instrumentu aprakstīt un ari padalīties ar savām izjutām, un varbūt no jums kaut ko uzzināšu.

Vēsture īsumā:

Stabule ir viens no senākajiem instrumentiem ,kas bija sastopams  jau p.m.ē ,tādās vietās kā Slovēnijā ,kur aptuveni stabules vai to paveidi ir veidoti jau 53.000- 81.000p.m.ē. Šie skaitļi ļauj noprast ,ka tās ir veidotas Neandertāliešu laikā. Vēlāk Germāņu ap 35.000 p.m.ē. Ir atrastas stabules no kaula ,kas iespējams bija pašas pirmās , vēlāk arī no māla un koka. Latvijā stabules pirmo reizi datējas arī p.m.ē un arī no kaula ,bet 18.gs un 19.gs etnogrāfiskajos dokumentos vairs minētas tik koks. niedras, mizas stabules.

 

Mūsdienās stabules tiek ražotas ar 6 caurumiem un pie materiāliem vairs nav koks ,bet metāls, plastmasa. Pazīstami stabuļu ražotāji ir Dixon, Clarke, Waltons,Susato.

Un vēl var pieminēt ,ka stabuli var spēlēt divās oktāvās .

 

Mana pieredze:


Pats spēlēju Waltons stabuli ,ko pasūtīju no Anglijas. Mažors man ir Re. Un pats esmu visnotaļ apmierināts tik diemžēl daudzas latviešu dziesmas neskan kā vajadzētu ,bet angļu dziesmas manai ausij nav tīkamas. Pats esmu mācījies bez grāmatas  , cik vien izlasīju internetā un atrastās dziesmas kā Braveheart , Inis mona, Titanic u.c. Interneta saiti no kurienes pamatus var iemācīties visnotaļ labi ,tik jāmāk krievu valodas spiest šeit  .

Lūgums visiem padalīties ar pieredzi (ja ir)

Un ari varbūt padalīties ,kāds var ar tabulām ,jo diemžēl daudz dziesmas nezinu un ari nevisas skan kā vaig.

 

 

Dažos video ari ir low whistle ,kurai skaņa ir daudz patīkamāka.

 

 











12 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Cik maksā stabules, un kur var nopirkt? 

0 0 atbildēt