local-stats-pixel fb-conv-api

Rokenrols un popmūzika9

Mūzika, tā ir dvēseles valoda un bauda. Dažreiz tā var pat ārstēt dvēseles sāpes, tā var likt gan raudāt, gan smieties. Visspilgtāk cilvēki savas emocijas var pateikt tieši ar mūziku, bez tās nu nekur. Tā vienkārši un dabiski krāso mūsu dzīvi, bez tās dejas zaudē savu pievilcību, un lirikas zaudē jauniešu interesi par tām.
Mūzikas valoda ir stipra, caur to bieži vien tiek pausta negatīva vai pozitīva attieksme pret notiekošo. Mūzikas stilu ir ļoti daudz, katrai gaumei.

Šoreiz pavisam īsi par rokenrola un popmūzikas attīstību.

20.gadsimta 50.gados ASV radās jauns mūzikas stils. Sākumā tas bija pazīstams kā rokenrols, tagad to sauc par rokmūziku jeb roku. Rokmūziķi ietekmējušies no daudziem atšķirīgiem mūzikas stiliem, piemēram, folkmūzikas, gospeļa, blūza, kantri, klasiskās un pasaules mūzikas. Galvenais, kas raksturīgs rokmūzikai ir tas, ka to izpilda un bieži vien sacer jauni cilvēki, kuri saceļas pret mūziku, ko klausās viņu vecāki, un pat pret viņu dzīvesveidu.
Popmūzika ir ‘’maigāks’’ roks. Roka un popmūzikas pasaulē ļoti liela nozīme ir mūziķu tēlam, faniem, kas cenšas līdzināties kādai grupai vai dziedātājam.

ROKA UN POPMŪZIKAS ATTĪSTĪBA
1951 – pirmās rokenrola plates.
1954 – iznāk Elvisa Preslija pirmais singls ‘’That’s all right’’
1955-1958 – 14 Elvisa Preslija ierakstiem, arī ‘’Heartbreak hotel’’, katram pārdots vismaz viens miljons eksemplāru.
1962 – The Beatles pirmais singls ‘’Love me do’’.
1964 – The Beatles ieraksti uz vienu nedēļu aizņem Amerikas dziesmu topa pirmās piecas vietas.
1965 - Bobs Dilans izmanto elektrisko ģitāru, spēlējot folkmūziku.
1967 – Iznāk pirmie Aritas Frenklinas soulmūzikas ieskaņojumi.
1969 – Vudstokas festivāls
1975 – Bob Mārlijs ar dziesmu ‘’No woman no cry’’ kļūst par pasaules mēroga zvaigzni.
1976 – Rodas pankroks.
1983 – Madonnas pirmais albums.
1995 – Lielbritānijas mūzikas sarakstos dominē ‘’britpopa’’ izpildītāji.

ELVISS PRESLIJS

Dziedātājs Elviss Preslijs (1935 – 1977) bija pirmais pasaules slavu guvušais rokenrola izpildītājs. Elvisa pievilcība padarīja viņu par jaunatnes masu elku. Elviss Preslijs dzimis ASV dienvidos. Uzaugot viņš dzirdēja visdažādākos mūzikas stilus, kas arī pamudināju viņu radīt ekspresīvo rokenrolu, kas piesaistīja gan melnādaino, gan balto auditorijas klausītājus.

BĪTLI

Četri jauni mūziķi no Liverpūles Anglijā – Džons Lenons, Pols Makārtnijs, Džordžs Harisons un Ringo Stārs – 1962.gadā ierakstīja savu pirmo skaņu plati. Līdz 1964.gadam viņu grupa – The Beatles – bija kļuvusi par atzītāko rokgrupu pasaulē. Grupa beidz pastāvēt 1970.gadā, taču joprojām ir ļoti populāra.

MADONNA

Amerikāņu dziedātāja Madonna karjeru sāka 20.gs. 80.gadu sākumā, dziedot vienkāršas popmūzikas dziesmas. Drīz Madonna kļuva par vienu no veiksmīgākajām izpildītājmākslniecēm. Viņas soloalbumi tiek pārdoti milzu tirāžās. Slavenu Madonnu dara arī viņas spēja nepārtraukti mainīt skatuves tēlu.

13 3 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000
Man patīk Arch Enemy. :)
5 0 atbildēt
NO MUSIC - NO LIFE!!! es nevarētu dzīvot bez mūzikas... ;)
4 0 atbildēt
GalaKomma Pilnībā piekrītu!
4 0 atbildēt
Jauks raksts. :)
3 0 atbildēt
Mūzika ir mana dzīve! :)
3 0 atbildēt
Tā attīstība ir pagalam greiza - Pankroks radās ātrāk par 76.to gadu un kur tad paliek Metāls? Tas vispar uzskatāms par kaut ko nenozīmīgu? (starp citu radies 1968 -1970).
3 0 atbildēt
Es mīlu bītlus.
2 0 atbildēt
thrasher777 info ņēmu no enciklopēdijas..
0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt