local-stats-pixel fb-conv-api

Rammstein- nedaudz par šo grupu.5

23 0

Rammstein ir viena no populārākajām vācu rokgrupām, kas izveidota 1994. gada janvārī. Viņi tiek pieskaitīti pie Neue Deutsche Harte skatuves līdzās tādām industriālā metāla grupām kā "Oomph", "Eisbrecher" un "Die Krupss". Gandrīz visas Rammstein dziesmas tiek izpildītas vācu valodā. Grupa ir slavena arī ar saviem skatuves šoviem un provokatīvajiem dziesmu tekstiem.

 

 

Vēsture 

 Pirmie panākumi. Herzeleid, Sehnuscht.

Grupu "Rammstein" 1994 gadā  Berlīnē dibināja ģitārists  Rihards Krupse. Savu mūziķa karjeru viņš uzsāka 1989 gadā, aizbēgot noVDR, Austrumvācijas (Vācijas Demokrātiskās Republikas) grupā "Orgasm Death Gimmick". Pēc  Vācijas atkalapvienošanas viņš atgriežas dzimtajā pilsētā Šverīnē. Kruspe grupas Kiss fans, mēģināja savienot smago roku ar elektrisko  industriālās mūzikas skanējumu. Kruspe iepazinās ar  Oliveru Rīdelu(basģitāra) un  Kristofu Šneideru (sitaminstrumenti) ,bet vēlāk ar Tilu Lindemanu, kurš jau bija muzicējis dažādās  pankroka grupās. Ar šādu sastāvu viņi izveidoja grupu "Rammstein". Lindemans, kurš pirms tam spēlēja bungas (grupā "First Arsch") ieņēma solista vietu, viņš ir arī grupas dziesmu autors. Visi grupas biedri ir no bijušās VDR , pārsvarā no Austrumberlīnes un Šverīnes.

1994. gada 19. februārī grupa "Rammstein", ar dziesmām "Das alte leid", "Seemann", "Weißes Fleisch" un "Rammstein", četratā uzvarēja jauno grupu konkursā Berlīnē, gūstot iespēju ierakstīt dziesmas profesionālā ierakstu studijā. Gadu vēlāk grupai piebiedrojās otrs ģitārists Pauls Landers, un pēc tam taustiņinsrumentists Kristians Lorencs, kuri pirms tam spēlēja pankgrupā "Feeling B". Tādā sastāvā kopā ar producentu Jākobu Helneru, grupa ierakstīja debijas albumu "Herzeleid". Šī albuma visu dziesmu tekstu autors ir Tils Lindemans. Pēc vairākām neveiksmīgām reizēm uzrakstīt dziesmām tekstus angļu valodā, kā to pieprasīja ierakstu kompānijas, Tils uzstāja, lai rakstītu dziesmas tikai vācu valodā. Izlaistais ierakstu kompānijā Motor Music, pirmais "Rammstein" disks ieguva plašu popularitāti, iegūstot par "zelta" diska statusu.

"Rammstein" pamanīja "Nine Inch Nails" līderis Trents Reznors, kurš ieteica grupas divas dziesmas iekļaut Deivida Linča filmas "Ceļš uz nekurieni" skaņu celiņā. Tas grupai atnesa papildus slavu. 1995. gadā albuma atbalstam, "Rammstein" devās Eiropas tūrē iesildot grupu "Clawfinger". Koncertos "Rammstein" demonstrēja spilgtu pirotehnikas šovu. 1997. gadā "Rammstein" pirmo reizi rādīja muzikālajā televīzijas kanālā MTV un tā paša gada 5. decembrī "Rammstein" uzsāka savu pirmo ASV koncertturneju kopā ar grupu KMFDM.

Pasaules popularitāte-Mutter.

Pēc ilga radošā pārtraukuma, kura laikā baumoja par grupas izjukšanu, 2000. gadā "Rammstein" devās uz studiju, lai ierakstītu jauno albumu. 2001. gadā iznāca trešais studijas albums "Mutter" (latviski - Māte), kas kļuva par vienu labākajiem grupas albumiem. Tā atbalstam tika sarīkota koncertūre, pēc kuras grupas fanu skaits strauji pieauga. Vēlāk tika izlaisti singli "Ich will", "Mutter", "Feuer frei!" un videoklipi šiem skaņdarbiem. 2003. gadā, par godu savai desmit gadu pastāvēšanai, "Rammstein" izlaiž DVD "Lichtspielhaus" ar visiem videoklipiem un dažiem koncertierakstiem.

 

Sekojošie albumi. Reise, Reise; Rosenrot.

2004. gada sākumā parādījās oficiāls paziņojums par jauno albumu iznākšanu. Pēc dažiem mēnešiem iznāca singls "Mein teil". Rudens sākumā iznāca ceturtais studijas albums "Reise, Reise", kas atšķiras no iepriekšējiem grupas albumiem, bet tas netraucēja tam iegūt platīna statusu. Albuma atbalstam notika koncertūre, pēc kuras iznāca singls - "Ohne dich". 2005. gada sākumā bija kopējā koncerttūre ar grupu "Apocalyptica", pēc kura iznāk singls "Keine lust" un šīs dziesmas videoklips. Septembrī izlaiž videoklipu un pēc tam arī singlu "Benzin", šī dziesma tiek iekļauta nākamajā, piektajā, studijas albumā. Nākošajā mēnesī iznāca albums "Rosenrot", kurā ir septiņas dziesmas, kas neietilpa iepriekšējā albumā, un četras pilnīgi jaunas kompozīcijas. Decembrī iznāca singls "Rosenrot". 2006. gadā izdots grupas koncerttūres DVD "Völkerball".

"Liebe ist für alle da!"

Pēc četru gadu pārtraukuma, 2009. gadā kļuva zināms, par to, ka grupa ierakstīs jaunu albumu. 18. septembrī iznāca jaunā albuma pirmais singls — "Pussy", kurā iekļautas dziesmas: "Pussy" un "Rammlied", kā arī klips dziesmai "Pussy". Pats jaunais albums, kurš saucās "Liebe ist fur alle da!", tika izdots 16. oktobrī.

Videoklips dziesmai "Pussy" kļuva par pašu skandalozāko visā "Rammstein" vēsturē. Klipa vidū un beigās ir pornogrāfiskas ainas, kurās parādīti reāli dzimumakti ar grupas dalībnieku līdzdalību. Vēlāk gan grupas dalībnieki atzinušies, ka viņus aizvietojuši dublieri[. Videoklipu aizliedza rādīt televīzijā, daudzos pasaules resursos un pat YouTube, tomēr pēdējā ir klipa cenzētās versijas.

21. decembrī notika dziesmas "Ich tu dir weh" videoklipa pirmizrāde. Pēc kā "Rammstein" tika asi kritizēts no Valsts masu mediju kontroles komitejas (vācu: Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Medien) par jaunatnei bīstamu saturu. Šī komiteja paziņoja, ka dziesma "Ich tu dir weh" popularizē vardarbību un sadomazohismu. Vēl komiteja uzskatīja par nepieņemamu noformēt disku, kas pieejams jaunatnei ar attēlu, kas bija vienā no diska bukleta atvērumiem, kur attēlots Rihards, kas gatavojās iesist kailai sievietei.16. novembrī grupa izdeva jaunu diska versiju bez šīs dziesmas un attēla.


Grupas nosaukums

Burtiskais grupas tulkojums ir "Tarāna akmens". Daudzi kritiķi mēģinājuši saistīt grupas nosaukumu ar traģēdiju Ramštainas aviobāzē. Aviobāzes nosaukumu raksta ar vienu burtu "M", savukārt grupas nosaukumā tie ir divi. Pēc pašu grupas dalībnieku teiktā, viņi ilgi domāja kā nosaukt grupu, kamēr viens no viņiem pateica "Rammstein". Pēc viņu domām šis vārds skan pietiekoši stingri un jaudīgi, tādēļ piestāv viņu mūzikas stilam.

Mūzika

"Rammstein" mūzikas stils, kuru paši muzikanti jokojot nosaukuši par "deju metālu" (Tanz-Metal), pieskaitāms pie industriālā metāla Neue Deutsche Härte (latviešu: Jaunais Vāciešu Smagums) stila. Tur sajaucās elektriskā industriāla un alternatīvā metāla, kā arī citu stilu, elementi. Tiek bieži norādīts uz "Rammstein" skatuvisko un muzikālo līdzību ar daudz vecāko slovēņu industriālās mūzikas grupu "Laibach". Tur patiešām ir daudz līdzību. It sevišķi ar agrīno "Laibach". Abu grupu pārstāvji nenoliedz šo saistību. Vēl vairāk - kādā intervijā "Laibach" atzina, ka ... ""Laibach" netic oriģinalitātei ... tāpēc neko daudz viņi no mums nevar "nozagt". Viņi vienkārši iedvesmojušies no mūsu daiļrades, kas ir pilnīgi likumīgi. Mēs esam priecīgi par to. Tai pašā laikā, viņi ir apliecinājuši likumsakarību, ka laba "kopija" var gūt labus komerciālus panākumus. Vēlāk "Laibach" uztaisīja savu versiju "Rammstein" dziesmai "Ohne Dich".

Teksti

"Rammstein" dziesmu teksti ietver plašu tēmu diapazonu. Daudzi no tiem ir provokatīvi. Grupa bieži aizskar sabiedrības (Amerika, Links), seksa un izvirtības (Mein teil, Mann gegen mann, Bück dich), vardarbības, kā arī mīlestības tēmas (Ohne dich, Wo bist du, Amour).Praktiski visa "Rammstein" lirika tiek rakstīta vāciski. Tekstos sastopamas daudzas vārdu spēles, kas balstītas ar vācu valodas vārdu līdzīgu izrunu, bet dažādu nozīmi. Piemēram, "Mann gegen mann" — kā "vīrietis pret vīrieti" vai "vīrietis uz vīrieša"Paši grupas dalībnieki uzskata, ka viņu mūzika skan tikai ar tekstiem vācu valodā. Tomēr grupai ir dažas dziesmas citās valodās. Piemēram, dziesmu "Du hast" un "Engel" angļu versijas. Anliski tiek izpildītas arī kaverversijas (Stripped — Depeche Mode; Pet Semetery — Ramones). Ir arī viena krievu grupas "Ария" (latviešu: Ārija) dziesmas "Штиль" (vācu: Schtiel) kaverversija, kuru "Rammstein" iedziedājis krievu valodā.

Skatuves tēls

Jau grupas eksistences sākumā no masu informācijas līdzekļu puses, un pirmkārt vāciešu, mūzikantus apvainoja labēji radikālās tendencēs. Par iemeslu kalpoja "Rammstein" šovi, kas ieturēti Trešā reiha estētiskā stilā, dziesmu teksti, kas izskaidrojami divējādi, dominējoša vardarbība un brutalitāte dziesmu tekstos. Dēļ šiem iemesliem tika atcelti daži koncerti Polijā un Čehijā. Kritika pastiprinājās, pēc tam, kad 1998.gadā tika uzfilmēts videoklips singlam "Stripped", izmantojot fragmentus no Lenijas Rīfenštāles dokumentālās filmas "Olimpija" (vācu: Olympia) (filma par 1936. gada Berlīnes XI Vasaras Olimpiskajām spēlēm). Neskatoties uz to, ka daži fragmenti no klipa tika izņemti, pret grupu turpinājās apsūdzības par "fašistisko" uzskatu izplatīšanu un "nacionālsociālistiskās estētikas" idealizāciju. Televīzijā aizliedza translēt šo videoklipu pirms 22.00 vakarā. Vēlāk Lindemans atzinās, ka ar šo provokāciju viņi pāršāvuši pār strīpu, un ka nekas tāds vairs neatkārtosies.

Pēc apšaudes Kolumbainas vidusskolā 1999. gadā, grupa atkal nonāk kritikas krustugunīs un saņem apvainojumus "solidaritātē ar nacionālsociālismu". Kā noskaidrojās izmeklēšanas gaitā, slepkavas Ēriks Hariss un Dilans Klebolds bija "Rammstein" fani.

2001. gadā, lai attaisnotu nebeidzamās apsūdzības un skaidri parādītu savas politiskās pozīcijas, grupa izlaiž dziesmu "Links 2 3 4". Kā paziņoja Kristiāns Lorencs, dziesmu Tils Lindemans uzrakstīja, lai izvējotu par grupu radušos stereotipus. Ar šīs dziesmas vārdiem viņš gribēja pateikt, ka viņiem ir vienaldzīgi cilveku politiskie uzskati, galvenais, lai paši ļaudis būtu labi. Bet tik un tā, kreisās antifašistu organizācijas sāka kritizēt mūzikas virziena "Neue Deutsche Härte" grupas par bezjēdzīgu dažādu nacistiskās Vācijas simbolu izmantošanu; īpaši tas skāra grupu "Rammstein", kas izveidojusi atlētisku ķermenu, uguns, muskuļu un bungu rīboņas kultu savos koncertos.

Vēl grupa tikusi vainota terorisma atbalstā. 2004. gada 1. septembrī Beslanas (Ziemeļosetija) skolā nr.1, teroriskā akta laikā, teroristi ielenkuma klausījušies grupas "Rammstein" dziesmas, lai būtu uzbudināti agresīvā stāvoklī. Grupas dalībnieki notikušo komentēja sekojoši: "Ne jau mūsu mūzika ir padarījusi šos teroristus par tiem, kas viņi ir. Mūzika ir tikai sabiedrības daļa. To neietekmē atkarības. Cilvēks, kas izgudroja automātu, nav vainīgs pie visiem pasaules kariem. Visas šīs tumšās dzīves puses ir daļa no mūsu dabas. Ļaudīm ir jāmācās ar to sadzīvot."

"Par to daudz runāja, bet ja cilvēkā ir kāda radikāla sajūta, tad jebkas var izprovocēt tās uzplaiksnījumu - zīmējums, filma un tamlīdzīgas lietas. Tikai dēļ sagadīšanās tā izrādījās mūsu mūzika. Svarīgi ir apdomāt, kādēļ viņi spēra šo soli, kas viņus pamudināja uz šo darbību, nevis par mūzikas gaumi. Katru reizi, kad notiek kaut kas līdzīgs, visi vaino māksliniekus. Tās ir pilnīgākās muļķības."

 

 







23 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Nu ir labs viņu muzika aizķer jebkuru.Draudzene kas klausās tikai enrike vai eros labprāt  rammstein vienu disku iztur un reizēm pat pati uzliek. Tas jau ir katkas:))))emotion

2 0 atbildēt

Rammstein ruļit!

1 0 atbildēt

Jāa... Rammstein ir oriģināli un unikāli, no doubt about it

1 0 atbildēt

kas var būt labāks par šo..emotion

0 0 atbildēt

raksts interesants paldies par rakstu ++ zinashu par grupu  emotionRammstein rulzzz emotion emotion

0 0 atbildēt