local-stats-pixel fb-conv-api

Prāta Vētra jeb Brainstorm.16

Prāta Vētra, starptautiski pazīstama kā Brainstorm, ir šobrīd komerciāli visveiksmīgākā Latvijas poproka grupa. Grupa tika izveidota 1989. gadā, Jelgavā, Latvijā. Grupā muzicē Renārs Kaupers (solists), Jānis Jubalts (ģitāra), Māris Mihelsons (taustiņinstrumenti) un Kaspars Roga (bungas). Grupas piektais dalībnieks Gundars Mauševics (basģitāra) gāja bojā autoavārijā 2004. gada 23. maijā. Prāta Vētra pavisam kopā ir saņēmusi 21 Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu. Prāta Vētra bija pirmie dalībnieki no Latvijas, kas pārstāvēja valsti Eirovīzijas dziesmu konkursā, ierindojoties trešajā vietā Eirovīzijā 2000, kas norisinājās Zviedrijā, ar dziesmu My Star. 2006. gadā grupa ieguva Eiropas MTV balvu kā labākā Baltijas grupa.
Grupa izveidojās 1989. gadā Jelgavā. Tās sastāvā bija pieci skolas draugi: Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Gundars Mauševics, Kaspars Roga un Māris Mihelsons. 1992. gadā grupa izlaida savu pirmo singlu "Jo tu nāc". 1993. gadā iznāca grupas pirmais albums "Vairāk nekā skaļi". Dziesmai "Ziema" tika nofilmēts videoklips. Nākamais, 1994. gads bija grupai mazproduktīvs, singls "Vietu nav", kas tika izdots 1994. gadā, tika pārdots tikai 500 eksemplāros. Pēc eksperimentiem ar alternatīvo mūziku, grupa atgriezās pie sākotnējā stila un izlaida jaunu albumu "Veronika", kurš kļuva ļoti populārs pusaudžu auditorijā. Populārākās albuma dziesmas bija "Dārznieks", "Apelsīns" un "Lidmašīnas". Nākamais solis uz panākumiem bija parakstītais līgums ar "Mikrofona Ierakstiem", vienu no latviešu lielākajām mūzikas ierakstu kompānijām un jaunā albuma "Viss ir tieši tā kā tu vēlies" klajā nākšana 1997. gadā. Albums tika atzīts par "zelta", un padarīja Prāta Vētru par populārāko grupu Latvijā. 1999. gadā Prāta Vētras dalībnieka izlaida klajā savu ceturto albumu "Starp divām saulēm" un savu pirmo starptautisko albumu "Among The Suns", kas bija angliskā versija albumam "Starp divām saulēm". Tas tika ierakstīts Zviedrijā un Dānijā. Visi pieci albuma singli - "Puse no sirds", "Starp divām saulēm", "Lec" ("Try"), "Prom uz siltajām salām" ("Ain't it Funny") un "Tu izvēlējies palikt" ("Welcome to my country") sasniedza augstākās pozīcijas latviešu hītu parādē drīz vien pēc to klajā nākšanas. 2000. gada 13. maijā grupa piedalījās 45. Eirovīzijas Dziesmu Konkursā, kas norisinājās Zviedrijā, ar dziesmu "My Star" un ieņēma trešo vietu. 2000. gada augustā, drīz vien pēc grupas desmitgades, klajā nāca albums "Izlase 89-99", kurā bija iekļautas gan pašas populārākās, gan dažas dziesmas kas netika izlaistas līdz tam. 2001. gadā klajā nāca albums "Kaķēns, kurš atteicās no jūrasskolas", angliskajā versijā - "Online". Dziesma "Maybe" ieguva starptautisku popularitāti. Nākamais albums "Dienās, kad lidlauks pārāk tāls" vai "A Day Before Tomorrow", kuri tika ierakstīti Vācijā un Dānijā, klajā nāca 2003. gadā. Naktī no 2004. gada 22. uz 23. maiju autoavārijā uz šosejas starp Rīgu un Jelgavu aizgāja bojā viens no grupas dibinātājiem – basģitārists Gundars Mauševics. Par spīti zaudējumam, pārējie grupas locekļi nolēma turpināt kopdarbu. 2004. gadā Prāta Vētra un Bi-2 ("Би-2") kopā ierakstīja dziesmu "Скользкие улицы" ("Slidenās ielas"), kura bija arī iekļauta jaunajā Bi-2 albumā Иномарки, kas klajā nāca 2004. gada martā. Dziesma ieņēma pirmo vietu dziesmu topos Latvijā, Ukrainā un Krievijā. 2006. gadā Prāta Vētras dalībnieki izlaida albumu "Četri krasti". 2008. gada 13. maijā Latvijā nāca klajā albums "Tur kaut kam ir jābūt", bet no 24. jūlijā sākas koncerttūre. Pasaulē jaunā albuma iznākšana gaidāma 2008. gada septembrī. 2008. gada 13. maijā, Latvijā izgāja ilgi gaidītais albums "Tur kaut kam ir jābūt".
Reklāma
Reklāma
Reklāma
39 9 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 16

0/2000
izskatās ka cilvēks ir centies :)
2 0 atbildēt
viena no divam latviessu grupaam ko vispar klausos
1 0 atbildēt
COPY AND PASTE AINT NICE!
1 0 atbildēt
Prāta Vētra - Mindstorm nevis brainstorm :D
1 1 atbildēt
Jogij tu esi debīls? :D Neredzu tavam komentāram nekādu sakarību... Prāta vētra da best :)
0 0 atbildēt
ta tik jus domajat, bet tas ir fakts ka skyforger ir kudi slavenaki, tikai kkada prikula pec Latvija vinjus nezin,.. :D By Aspiks
0 0 atbildēt
eee godiigi sakot cienu ljoti, grupai ljoti daudz "aplauzienu" bijushi tad, kad to singlu nopirka tikai 500 eksemplaaros un arii tas, kad Muminjsh bojaa gaaja, vienalga viss turpinaas... respekts praata veetrai un raksta veidotaajai emotion
0 0 atbildēt
vieniigaa latvieshu muuzika kura ir top class paarejie tikai censhaas vai nu a. nopelniit b. atdarinaat bet visiem nesanaak! Praata Veetra ir tieshaam izcila grupa! :)
0 0 atbildēt
no vienas puses zheel, ka vinji dziivo LV :D no otras mees varam lepoties ar tik labu grupu
0 0 atbildēt
byblow- protams, mēs arī lepojamies, kā nekā viņi tiešām ir visiscilākie no Latvijas mūziķiem un grupām.
0 0 atbildēt
par gaumi nestrīdās... par gaumi smejas emotion
0 0 atbildēt
Kā jau teicu-mūsu lepnums-AGA emotion
0 0 atbildēt
emotion emotion
0 0 atbildēt
emotion emotion ists sstulbums ,
0 1 atbildēt