local-stats-pixel fb-conv-api

Nirvana #19

90 3

Šo rakstu sadalīšu 4 daļās, lai sīkāk varētu pastāstīt par šo, nu jau leģendāro grupu (un lai dabūtu vairāk cepumu he he)

 

1.daļa

Sākuma gadi (1987-1988.g)

 

 Nirvanas klasisko sastāvu, kuru pazīst pasaule, veidoja Kurts Kobeins (Vokāls, ģitāra) Krists Novoseliks(basģitāra) un Deivs Grols(bungas). Grupas pirmajos pastāvēšanas gados nomainījās pieci bundzinieki. Taču pirms Nirvana kļuva par lielāko grupu pasaulē, kas izmainīja mūzikas pasauli, viņi bija reti kuram zināma garāžas grupa no mazpilsētas Aberdīnas Sietlas apkārtnē.

 

 K. Kobeins bija antisociāls un depresīvs jaunietis. Viņa dzīvi bija iespaidojusi vecāku šķiršanās kad viņam bija 7 gadi. Pusaudža gadus viņš dzīvoja praktiski kā bezpajumtnieks, gulēja viņš slimnīcu uzgaidāmajās telpās, bibliotēkās un pat zem tilta(par to ir dziesma Something in the way). Pamestības un vientulības sajūta ietekmēja Nirvanas mūziku. Viņš bija ar māksliniecisku talantu jau bērnībā, viņš arī daudz rakstīja, un kad 14 gadu vecumā viņam uzdāvināja pirmo ģitāru viņš drīz vien sāka rakstīt pirmās dziesmas. Viņš bija liels pankroka fans(Flipper, black flag u.c.), hārdroka fans (Led Zeppelin, black sabbath), kā arī poproka piekritējs (bija liels bītlu fans). Šie iedvesmas avoti arī atstāja iespaidu uz Nirvanas mūziku. Nozīmīga bija arī vietējā grunge grupa The Melvins, kas bija viena no pirmajām grunge grupām. Kurts vienu brīdi gribēja iestāties The Melvins bet vinu nepieņēma(paldies Dievam, tagad mums nebūtu Nirvana). Tusējot kopā ar The Melvins Kobeins iepazinās ar basģitāristu Kristu Novoseliku, un abiem izrādījās līdzīga mūzikas gaume. Viņš mēģināja Novoseliku pierunāt veidot grupu,no kā viņš gan sākumā atteicās, bet pēc Kurta demo kasetes noklausīšanās (Fecal Matter, īsi pastāvējusī Kobeina pirma grupa) piekrita, un 1987. gadā tapa Nirvana. Sākumā gan grupai bija vairāki citi nosaukumi (kā Skid Row, Pen Cap Chew,  Ted Ed Fred), bet 1988tajā grupa palika pie nosaukuma Nirvana. Kobeins gribēja kautko skaisti skanošu.

 Pirmais koncerts bija 1987. gada martā mājas ballītē. Tas gan beidzās nepārāk veiksīgi, jo vietējiem metālgalvām viņu atšķirīgā mūzika pārāk nepatika. Kobeins arī ar nevienu nerunāja un neveidoja acu kontaktu, bet Novoseliks, tieši otrādi, uzvedās pārāk jautri, un beigās viņiem bija jātinas atpakaļ uz savu busiņu.

 Pirmajos gados grupai bija daudz problēmu-koncerti nevienmēr bija labi, bija grūtības atrast īsto bundzinieku, grupai nebija sava tēla, un nekāda nauda par koncertiem nebija. Laikā kad pasaulē valdīja glammetāls, neviens pie alternatīvā roka grupām līgumus parakstīt neskrēja. Bet Kobeinam vienmēr bija rokzvaigznes ambīcijas, un lai arī saka ka viņš nekad nav gribējis slavu, tā nav gluži patiesība, panākumus viņš vienmēr gribēja (viņš gan negribēja to kas nāk tam līdzi).











90 3 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Ak, es pilnīgi ģībstu, Nirvana! Pēdējajā lakā te ir tik daudz grupu, ko es tā mīlu. Zinu, ka varbūt ir daudz, daudz muzikālā ziņā labāku grupu, bet Nirvana vienkārši tās visas noliek pie vietas ar savu tīro *cionalitāti un atmosfēru.

8 0 atbildēt

:D Prieks dzirdēt par šiem puišiem , es gan neteiktu, ka viņš bija antisociāls un depresīvs viņš vienkāršibija savādāks

6 0 atbildēt

IDEALA GRUPA! emotion

4 0 atbildēt

Nirvana ...SVEIKI

1 0 atbildēt

Tiešām ģeniāls bends. 

1 0 atbildēt

dievinu

1 0 atbildēt

Laba grupa, labs raksts!

1 0 atbildēt

Nirvana  emotion

mīīīīlu.

0 0 atbildēt

Oh my...Nirvana. Pēdējās desmitgades nodrāztākais vārds.

Lanegans > Kobeins.

0 5 atbildēt