local-stats-pixel fb-conv-api

Klasika4

Ieteikums: Uzslēdz video un tad lasi. :)

 

Nikolo Paganīni ir itāliešu vijolnieks, komponists.
Viņš ir dzimis 1782.gada 27.oktobrī Dženovā.tēvs pret viņu izturējās nežēlīgi un gribēdams no tā gūt labumu, lika dēlam spēlēt jau agrā bērnībā. Piecu gadu vecumā Paganīni sāka spēlēt mandolīnu, bet drīzumā jau pievērsās vijolei.
Savu pirmo koncertu Paganīni sniedza 9 gadu vecumā. Bet lielo koncertu Nikolo sniedza 31.jūlijā, kad viņam apritēja pilni 13 gadi.
Māte viņu saposa un kopā ar satraukto tēvu devās uz „Santagostino” teātri.
Gotkārībā skubināts Antonio skubināts, jau 12 gadu vecumā Nikolo guva ievērojamus panākumus. Gadu vēlāk pazīstamais vijolnieks A.Rolla teica, ka nav nekā tāda, ko Nikolo vēl vajadzētu iemācīties, taču ieteica viņam studēt kompozīciju pie Ferdinanda Paeras.
Tēvs vadāja Nikolo pa dažādām pilsētām un lika spēlēt uz ielām par naudu, ko pēc tam pats nodzēra. 1801.g. Nikolo aizbēga un 8 gadus spēlēja orķestrī. 1813.g. Nikolo uzsāķa solo karjeru, apceļoja visu Itāliju, apburot klausītājus ar pasakainu vijoļspēles tehniku un izteiksmīgu izpildījumu. Vēlāk Paganīni apceļoja visu Eiropu un kļuva bagāts. Viņa spēlēšanas tehnika bija apbrīnojama, un cilvēki sāka ticēt baumām, ka Nikolo mācījies ir pie paša nelabā.
Nikolo bija arī kaislīgs kāršu spēlmanis un dažkārt viņam pat nācās ieķīlāt savas vijoles, tikai lai atmaksātu savus parādus. Viens bagāts tirgotājs Nikolo iedeva Gvarneri gatavotu vijoli un vēlāk to atdeva pavisam-tas bija vērtīgs ieguvums. Vēlāk Nikolo dabūja savā īpašuma arī Stradivāri taisīto vijoli.
Nikolo bija viens no ievērojamākajiem romantisma stila vijolniekiem. Viņš stipri paplašināja vijoļspēles tehnikas iespējas un ieviesa jaunus faktūras veidus. Viņš var nospēlēt ļoti sarežģītus skaņdarbus tikai uz 4 stīgām. Pastāv nostāts , ka kāds skauģis pirms koncerta iegriezis 3 stīgas. Nikolo spēlējot tās visas pārtrūka, bet viņš neapjuka un savu koncertu pabeidza uz 1 stīgas.

 

Un šis "Caprice nr.24" ir viens no viņa izcilākajiem darbiem. :)



6 1 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

emotion "Viņš var nospēlēt ļoti sarežģītus skaņdarbus tikai uz 4 stīgām." bet.....bet..........bet..... vijolei arī ir tikai 4 stīgas....

Bet nu labi, raksts patika. :)

+

1 0 atbildēt