local-stats-pixel fb-conv-api

7 melīgākās vēsturiskās filmas61

257 8

Nezinu kā jums, bet man patīk vēsturiskās filmas. Visa tā ceļojuma laikā sajūta, brīnišķīgie kostīmi, dekorācijas utt. Tikai jau sen esmu iemācījies uz filmās redzamo skatīties ar krietnu devu skepses un, Dieva dēļ!, no filmām nemācīties vēsturi. Gluži vienkārši tāpēc, ka filmu veidotājiem pret vēsturi ir maz cieņas brīžos, kad no tā atkarīgs filmas dramatiskais moments, kadra efektivitāte un tamlīdzīgi. Šīs populārās filmas vispār ir jāskatās caur pirkstiem:

10 000 BC
Tādas filmas kā šīs vispār vajadzētu rādīt tikai ar komentāru "viss, kas te redzams ir muļķības". Citādi būs kāds, kas ņems un noticēs, ka mamuti ir cēluši piramīdas Ēģiptē. Kamon, piramīdas tika celtas krietnus septiņus tūkstošus gadu vēlāk, turklāt biezspalvainie mamuti Ēģiptē nekad nav dzīvojuši.

Gladiators
Visiem mums ļoti patīk šī filma, seksīgais Rasels Krovs un riebīgais Hoakins Fīnikss. Tikai ņemiet vērā – Fīniksa tēlotais imperators Komods dzīvē nemaz nebija tik zemisks kā filmā. Viņš valdīja vairāk kā desmit gadus, nevis pāris mēnešus, viņš nenogalināja savu tēvu Marku Aurēliju un viņš netika nogalināts arēnā, bet gan vannā.

300
Lai arī filma ir patosa pilns vēstījums par seno laiku morāles kodeksu, tajā ir daudz vēsturisku neprecizitāžu. Realitātē karalis Kserkss nebija divmetrīgs muskuļu kalns, realitātē Spartiešu padomē piedalījās vīri, kas vecāki par 60 gadiem, nevis jauni un smuki zēniņi. Un realitātē Termopīlu kaujā vīri gāja pilnā bruņojumā nevis tikai ādas gurnu apsējos :)

The Last Samurai
Nu, šī filma par nezinošam skaitītājam nevarētu likties autentiska. Amerikāniskais skatījums uz Japānas kultūru laužas pa visām porām un ticamības moments ir minimāls. Jau pati doma, ka četrdesmit gadīgs Pilsoņu kara veterāns ar noslieci uz alkoholismu (Toms Krūzs, lol) varētu kļūt par samuraja zobena meistaru, izklausās pēc komēdijas.

Apocalypto
Vispār šī filma, manuprāt, ir tik kruta, ka vēsturiskās detaļas ir mazsvarīgas. Taču der atcerēties, ka lai arī cilvēku upuri bija izplatīti – maiji neupurēja saules dievam Kulkulkanam. Turklāt upuri nebija kuri katri gūstekņi, bet augsta ranga figūras armijā. Turklāt beigas ar "glābējiem" konkistadoriem arī ir diskutablas – spāņu iekarotāji iznīcināja 90% iezemiešu.

Memoirs of a Geisha
Līdzīgs gadījums kā ar Pēdējo Samuraju. Vēsturiski Geišas iesvētīšana (mizuage) attiecās uz viņas ģērbšanās un iznešanās pārbaudi, ko veica vecākā geiša. Nevis pārgulēšanu ar klientu kā filmā. Un tā skaistā deja ar sniegu un vēdekļiem gan vairāk piederētos transvestītu šovā nevis pirmskara Kioto.

Braveheart
Ok, daži fakti – skotu tradicionālos svārkus sāka nēsāt kādus 300 gadus pēc filmā rādītajiem notikumiem. Turklāt, dāma, ko Gibsona varonis Voless filmā savaldzināja Francijas Izabella, tajā laikā bija trīs gadus veca. Nemaz nerunājot par viņu abu dēlu (filmā) – Edvardu Trešo, kas realitātē piedzima septiņus gadu pēc Volesa nāves.

Vērtējiet paši! :-)

257 8 61 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://tribine.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 61

0/2000

Vinijs Pūks jau ar nav patiess, jo cik zinu lāči nerunā. ;)

7 0 atbildēt

Amreikāņu fimas lielākoties tāpat ir bullšits, bet ja viņi negrozītu vēsturi, tad filmā Action kadri vilkos vien pāris minūtes, pārējā laikā galvenie varoņi ēstu, sarunātos un kakātu kā normāli cilvēki... :D

7 0 atbildēt

Rīgas sargus ar varēja pieminēt, tikai amerikāņu filmām vēsturiskā neprecizitāte ir attaisnojama ar labu sižetu, bet Rīgas Sargos bija vēsturisks murgs+neinteresanti varoņi+tizls sižets

5 0 atbildēt

Skaties uz tām filmām nevis kā vēstures atstāstījumu, bet vienkārši kā uz kautkādu izdomātu stāstu. Šīs diez vai ir kādas dokumentālās filmas, ka tām vajadzētu atbilst patiesībai. Tik pat labi vari paņemt filmu Zvaigžņu kari un apstrīdēt visu, kas tajā redzams, jo tas taču neatbilst realitātei.

4 0 atbildēt

Tās taču ir mākslas,nevis dokumentālās filmas..........ir starpība

3 0 atbildēt

Who cares,ka nav autentiski notikumi,tas ir KINO nevis vēstures stunda.

3 0 atbildēt

godīgi sakot es vēsturiskās filmas skatos tikai kaujas skatu dēļ nevis patieso notikumu dēļ. Un kā kāds vispār var zināt kā tas viss tur īstenībā notika. Arī vēstures avoti mēdz būt nepatesi.

2 0 atbildēt

brīnos ka neesmu redzējis apocalypto, un 10 000  esmu redzējis tikai parodiju... :D

2 0 atbildēt

Mums kaut kā skolā mācīja, ka spartieši bija džeki, kuri arī puspliki cīnījās un dzīvoja - tas tā kā piederēja pie viņu rūdītā dzīvesveida. Protams, par cīņu, kur ieeļļotas miesas satērptas tikai šauros gurnautos, īsti nezinu, bet nu mūsu vēstures skolotājai smags bruņojums neatbilda spartietim. ;)  par to sanāksmi gan taisnība. ;)

2 0 atbildēt

par autora sniegtajiem vēstriskajiem faktiem arī varētu pastrīdēties, bet raksts labs +

2 0 atbildēt

Man vispār liekas, ka vienīgās vēsturiskās filmas, kur fakti nav sagrozīti, ir " Iepazīsties, spartieši" un "RRRrrr" emotion

2 0 atbildēt

 

Neviens jau nav teicis, ka šīs ir kaut kādas vēstures mācību filmas, tā kā principā režisori, piemēram, Termopilu kaujā kaut Zvaigžņu karu varoņus varēja iesaistīt. Pieņemt to par realiem faktiem jau ir katra paša ziņā.

2 0 atbildēt

Nu ja jau viss butu taisits kaa kadreiz bija, tad domaju, ka vesels bars filmu butu 2x neinteresantakas, tap[ec ir okej, un man vienalga vai filma piramidas celj mamuti vai paraugushas sliekas.

2 0 atbildēt

gribi vēsturisku filmu, nemeklē amerikāņu.

1 0 atbildēt

viss takā interesanti jā,bet kādas tad viņiem problēmas tos mamutus būtu nogādāt līdz tai ēģiptei,es domāju ka vienkāršāk kā hvz cik smagus bluķus celt,bet nu anyway tāpat nedomāju ka mamuti viņus tur vilka :D 

1 0 atbildēt

Kaada tur starpinja  !!! Filmai ir jaizklaidee nevis baigi jaamaaca , prieksh taa ir veestures graamatas !!!

1 0 atbildēt

Bet tas jau nav dokumentalas filmas.........

1 0 atbildēt

Esmu redzējis visas šīs filmas un visas patika izņ*t Apocalypto. 

Tie Maiji vai kā viņus tur sauca nemaz īstenībā nebija TIK nežēlīgi kā filmā parādīts.

1 0 atbildēt

Neredzu neko tik traki melīgu šeit. Skatoties filmas jau uzreiz vajag saprast, ka viss nu nekādā veidā nebūs taisnība. Bez tam neviena no minētajām liekas nav minēta kā dokumentālā filma. Mākslas filmas pauž tikai ideju, nevis katru gadskaitlli un notikumi pilnīgi precizi. Tāda ir to ideja.

1 0 atbildēt

Tās filmas ir domātas, lai baudītu, nevis mācītos vēsturi :P

1 0 atbildēt
« 1  2  3 »