local-stats-pixel fb-conv-api

Lodveida zibens24

238 7

Sēžu  netālu no Daugmales, pie savas dāmas mājās. Sāk zibens spert. Dāma sāk vērt logus ciet, loģiski, ka es pajautāju kāpēc viņa tā dara, jo māja pa dienu ir tik piekarsusi, ka īpaši neatšķiras no pirts :D Viņa man pasaka, ka nevēlas, lai lodveida  zibens ieceļo mājā. Tad es atskārtu, ka esmu par tādu dabas fenomenu pavisam aizmirsis. Lūk tad mēs nonākam pie tā, kāpēc es šo rakstu vispār aizsāku. 

Tātad lodveida zibens ir tas fenomens, ko no visām parādībām, kādas vien novērojamas “ar neapbruņotu aci”, ticami pagaidām nespēj izskaidrot un pierādīt neviens fiziķis .
Būtībā tā ir elektriska parādība, kas saistīta ar enerģijas izlādi un bieži rodas saistībā ar lineāro zibeni, tomēr novērots, ka tā rodas arī nesaistīti ar to.
Pašlaik atklātie pētījumi un izvirzītie spriedumi par zibens lodi ir ticami, tomēr vai tas tā patiešām notiek, nav vēl zināms. Pagaidām laboratorijas apstākļos vēl nav izdevies iegūt lodveida zibeni, jo nav noskaidrots, kā un kādos apstākļos tas rodas, tomēr ir iegūts kaut kas līdzīgs.
Izskats
Lodveida zibens atgādina apaļu, spīdošu bumbu (bāli sarkanā, oranžā vai pat baltā krāsā) ar diametru no dažiem centimetriem līdz pat vienam metram un vairāk. Dažreiz šī “bumba” dzirksteļo un griežas.
Parasti zibens lode peld gaisā (no tā secināms, ka lodes blīvums ir apmēram vienliels ar gaisa blīvumu) bez skaņas vai arī klusi sīc un švirkst.
Īpašības
Lodveida zibens ir plastisks veidojums, kas dažkārt var nonāk telpās, pat tādās, kur logi un durvis ir aizvērti; tas var izlīst, piemēram, no elektrības kontaktu rozetes, telefona vai pat atslēgas cauruma.
Dažiem objektiem, piemēram, grāmatām tas iziet cauri, neatstājot nekādas deguma pēdas, bet stiklā rada ideāli apaļu caurumu, kādu nebūtu iespējams iegūt pat ar visprecīzākā lāzera palīdzību. Dažkārt lodveida zibens pat uzsprāgst, izraisot ugunsgrēku.
Šīs parādības ilgums var būt no dažām sekundēm līdz minūtei, bet kustības ātrums ir salīdzinoši neliels - šī lode pat var uz dažām sekundēm kļūt nekustīga.
Zinātnieki novērojumi liecina, ka lodveida zibens temperatūra nepārsniedz 300 - 400 OC, bet tā atbrīvotā enerģija, uzsprāgstot un izraisot kādu postījumu, nepārsniedz 100 kJ (tas ir 10 000 reižu mazāk nekā līnijveida zibens spērienā).


P.S. Šī ir vietna no dabas parādībām kas pierāda to cik daba mūsu pasaule ir vienreizēja un burvīga, un tai pat laika parāda to cik cilvēks ir niecīgs.



238 7 24 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.atlants.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 24

0/2000

ir dzīvē redzēts, baigi bailīgi uz tādu skatīties...

7 0 atbildēt

es arī gribēju šādu līdzīgu rkstu ielikt... labi ka neieliku:D Bet ir divu veidu uguns lodes- sarkanā jeb karstā...kura šeit tika visvairāk aprunāta. Jā... viņa ir bīstama. Sprāgst tikai tad, kad nav kur mukt, ja istaba ir caurvējš tad pa vienu galu ielido otru izlido... piemēram atvērti divi logi. Ja viens logs, tad viņa ielido un sprāgst! Otra ir baltā jeb aukstā bumba... šī ir tā kura lido caur rozetēm utt nav īpaši bīstama, nesprāgst, un neapdedzina bet izaicināt arī nevajag:D

2 0 atbildēt

Gribētos redzēt. :)

2 0 atbildēt

Kād laiciņ atpakaļ pati redzēju uguns bumbu, vados iespēra zibens, un tur tad pēc brīža uzradās tas veidojums, kas skaisti uzsprāga, atstājos zaļganīgus dūmus. Pēc brīža otra lode uzradās, ko arī izdevās iemūžināt. Tā kā tā lode atradās drošā attālumā, bail nebija. Fantastisks skats.

1 0 atbildēt

nu es gan neteiktu,ka viņš ir kluss.sen atpakaļ braucot mašīnā tādu redzējām.rūca kā lācis.un izskatījā kā dadzis,tāda lode arvērk;s;kiem.dimžēl nebija ar ko nofilmēt.taja laika topa telefons bija 3310nokia.kas zin..varbut pat labi,ka ta.

1 0 atbildēt

autoram šitais iespaidīgs

 

http://www.youtube.com/watch?v=g9QFU0u0L5U

1 0 atbildēt

ja taads zveers tiek maajaa,vinju var arii uzmaniigi izvadiit-sekos gaisa kustiibai,bet aatri gan kusteeties nedriikst.

ja pieskaras,apdegums gandriiz vienmeer kaukada veidaa sanaak kaa fotograafisks atteels, kjip kaukaada dabas ainava

1 0 atbildēt

Ar šito gandrīz sev galu dabuju, gulēju izstabā, elektrības nebija, zibenslaikā, un miegu jau ciet, un dzirdu tādu kā elektrisku skaņu, atveru acis, un istaba gaiša, un lēnām lido pa istabu spilgta balta bumba, nezinu kāpēc biju durvis vaļā atstājis, bet paveicās ka biju. :)

1 0 atbildēt

ja var ticēt maniem vecākiem, tāda, man zīdainim esot, pārlidojusi pāri manai gultai, kamēr es gulēju. Visi tā esot bijuši nobijušies, ka, kad lode aizlidoja, priecājušies, ka neesmu kustējusies.....

1 0 atbildēt

izklausās nereāli bailīgi bet tomēr es to ļoti gribētu redzēt

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

var iztvaicet 200 l udens momenta. milziga energijas izlade. emotion

0 0 atbildēt

Liepājā arī senāk pa vienu ielu(Toma iela) esot bijušas pat divas šādas zibens bumbas,  kas nav bijušas gaisā bet peldējušas pa ielas vidu un nemaz tik mierīgas nav bijušas.

0 0 atbildēt

Pirms pāris dienām, laikam Kurzemē lodveida zibens iespēra mājā.. :)

0 0 atbildēt

Virs upes esmu redzējis, ko tādu.. Tiešām iespaidīgi!

Vot šis lodveida zimens tiešām ir REĀLS!

0 0 atbildēt

man ritīgi bail no zibeņa , ja es kaut ko šitādu redzētu es apčurātos

0 0 atbildēt

wwwwwwwwwwwoooooooowwwwwww

0 0 atbildēt

Labi izskatās.

0 0 atbildēt

ja negaisa laikā iztabā divi logi vaļā istabā ienāk lode.pieskarsies apdedzināsies.nedrīkst kustēties.ja tajā laikā istabā ir elektroierīces bumba aizies uz tām.elektroierīces pagalam

0 0 atbildēt

tas pats kas spoku ieraudzīt  emotion

0 0 atbildēt