local-stats-pixel fb-conv-api

Kazahijā atklāti vairāk nekā 30 noslēpumaini ģeoglifi.0

strange very strangeemotion

Milzīgie, Naskas plakankalnē uz zemes izveidotie, lielākoties tikai no putna lidojuma augstuma ieraugāmie "zīmējumi," neapšaubāmi ir pasaulē slavenākās šāda veida konstrukcijas. Tomēr arī citās zemeslodes daļās var atrast līdzīgus veidojumus - pirms dažiem gadiem tādi uzieti arī Kazahijas ziemeļu daļā un šobrīd tur ir zināmi jau apmēram 30 ģeoglifi.

Pirmos divus Kazahijas ģeoglifus 2007.g. pavasarī, ar Google Earth karšu programmu pārlūkojot apvidus satelītuzņēmumus Torgajas ieplakas reģionā Kostanajas apgabalā, uzgāja novadpētnieks Dmitrijs Dejs. Pētījumus turpinot un tajos iesaistoties arheologiem, reģionā atrasto zemes veidojumu skaits pieauga.

Torgajā atklātie ģeoglifi ir veidoti kā dažādas ģeometriskas figūras - kvadrāti, apļi, svastika, ovāli, krusti un citi elementi. Satelītuzņēmumos lieliski iezīmējušos, taču uz zemes apvidū grūti pamanāmo figūru izmēri ir gana iespaidīgi - diametrā no 90 līdz 400 metriem.

2007. un 2008.g. Kostanajas Valsts universitātes sarīkotās arheoloģiskās ekspedīcijās tika veikta atklāto ģeoglifu un to apkārtnes apzināšana, sīkāk izpētot trīs ievērojamākās vietas (Uštogajas kvadrātu, Torgajas svastiku un Šilijas kvadrātu)

Uštogajas kvadrāts Objekts, ko veido 101 atsevišķs, ar diagonālēm pārvilkta kvadrāta formā izvietots zemes uzbērums atrodas 15 km uz austrumiem no Kostanajas apgabala, Amangeldīnas rajona, Uštogajas ciema. Katrs atsevišķais uzbērums ir apmēram 10-12 m diametrā un augstumā līdz 1 m. Kvadrāta malu garums 287 m, diagonāles - 406 m. Vienu no diagonāli veidojošajiem atsevišķajiem uzbērumiem arheologi izpētīja, to daļēji norokot. Šķērsgriezumā atsegtā profila stratigrāfija rādīja, ka uzkalniņš veidots, to uzberot no dažāda sastāva, domājams, turpat apkārtnē ņemta māla. Virspusē uzbērumu klāja pēc tā uzbēršanas radusies melnzemes kārta.

Nekādas uzbērumā esošas konstrukcijas, senlietas vai ogles, kas varētu palīdzēt objekta datēšanā atrastas netika. Spriežot pēc grunts sablīvēšanās pakāpes, arheologi uzskata, ka uzbērums veidots ne vēlāk par viduslaikiem. 2011.g. jūnijā notikušās arheoloģiskās apsekošanas ekspedīcijas laikā, apvidū, kas atrodas apkārt Uštogajas kvadrātam, zinātnieki atklāja divu kultūru pēdas: 3-4 tūkstošus gadu atpakaļ pastāvējušās bronzas laikmeta Andronovas kultūras un 7-9 tūkstošus gadu vecās neolīta Mahandžaras kultūras liecības. Vai kāda no tām varētu būt bijusi zemes veidojuma celtnieki - to pagaidām pateikt vēl nevar.

18 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000