local-stats-pixel fb-conv-api

2012 gada Pasaules gals, kura nebūs5

62 0

Holivudā tiek uzņemtas filmas par pasaules bojāeju 2012. gadā, arī dažādi cilvēki, debesu un zvaigžņu pētnieki un pareģojumu tulkotāji min, ka 2012. gada 21. decembrī uz Zemes notiks kāda kataklizma, kas parētu apdraudēt tās eksistenci.

NASA (Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija/ National Aeronautics and Space Administration, ASV) speciālisti apkopojuši aktuālākos jautājumus par 2012. gada nogali un snieguši uz tiem atbildes. Jau pašā sākumā zinātnieki uzsver, ka 2012. gada 21. decembrī nebūs pasaules gala un tie būs parasti Ziemas saulgrieži.

Tālāk NASA speciālistu atbildes uz žurnālistu jautājumiem.

Vai mūsu planētai pastāv draudi 2012. gadā?

Nekas ļauns 2012. gadā Zemei nenotiks. Mūsu planētai jau 4 miljardus gadu klājas labi, un pat izcili zinātnieki tuvākajā nākotnē neparedz tai nevienu būtisku apdraudējumu.

Kāpēc radušās tādas baumas par šo it kā gaidāmo civilizācijas traģēdiju?

Viss sācies ar runām, ka uz Zemi virzās planēta Nibiru, kas var radīt Zemes magnētisko polu novirzi un tās orbītas izmaiņas. Nibiru gravitācija pacelšot gaisā okeānu ūdeņus, kas pēc tam, gāžoties atpakaļ, izpostīs mūsu planētu. Šī katastrofa tika paredzēta jau 2003. gada maijā, taču, kad tas nenotika, pasaules bojāejas datums tika pārcelts uz 2012. gadu. Bet šīs planētas ietekme uz Zemi ir stipri pārspīlēta. Ja tā tiešām apdraudēja Zemi, tad zinātnieki to jau sen būtu pamanījuši. Iespējams, tās nemaz nav. Otra versija veidojās sakarā ar maiju kalendāra kārtējā cikla beigām.

Vai maiju kalendārs beidzas tieši 2012. gada 21. decembrī?

Jā, tāpat kā kalendārs, kas atrodas virtuvē pie sienas, beidzas 31. decembrī, maiju kalendāra cikls beidzas 2012. gada 21. decembrī. Šis datums ir tas, kurā beidzas viens no seno maiju kalendārajiem cikliem, un tad vienkārši sākas jauns.

Vai tomēr varētu notikt, ka planētas sastājas tā, ka var sadurties ar Zemi?

Jau vairākas dekādes nav tāda planētu izskaidrojuma, kas 2012. gadā varētu šķērsot galaktisko plātni. Un, pat ja izveidotos šāda veida planētu izkārtojums. Zemei tas nenodarītu kādus izšķirošus un neatgriezeniskus zaudējumus.

Kā NASA speciālisti uztver pareģojumus par pasaules bojāeju?

Nav nekāda zinātniska pamatojuma apgalvojumos par kataklizmu vai dramatiskām izmaiņām 2012. gadā. Kur ir pierādījumi? Tādu arī nav, tāpēc kā nav redzamu pierādījumu tam, ka kaut kādi neparasti notikumi varētu norisināties 2012. gada decembrī. Šobrīd zinātniskās un arī netradicionālās Visuma izzināšanas metodes attīstījušās tiktāl, ka globālos notikumus mums iespējams samērā laicīgi prognozēt un tie mūs nevar pārsteigt pavisam nesagatavotus.

Vai Zemi 2012. gadā varētu apdraudēt milzīgas Saules vētras?

Saules aktivitāte ir cikliska, un tās uzliesmojumu kulminācija ir ik 11 gadus. Šādi uzliesmojumi var radīt traucējumus, un inženieri pēta, kā veidot tādas datorizētas, kas pasargātas no Saules aktivitātēm. Nākamais Saules aktivitātes uzliesmojums sagaidāms 2012. gada septembrī ar sekojošo maksismu 2013. gadā.

Vai tas būs parasts solārais cikls, vai arī paredzamas traģiskākas sekas?

Jau šobrīd Saules virsmas tempertūra nepārtraukti aug, un 2012./2013. gadā Saule galēji aktivizēsies, izraisot eksplozīvas magnētiskās vētras. Jārēķinās ar to, ka tās var sabojāt daudzas Zemes tehnoloģijas: komunikācijas un elektropadeves sistēmas, mobilos un satelītsakarus, līdz ar to izjaukt lidostu darbību, smagi iedragāt pasaules banku un finanšu sistēmu, ar to radot lielas problēmas, kas atkal var novest pie ilgstošas ekonomiskās depresijas. Esam jau vērsušies pie savas (ASV) valdības ar lūgumu sākt gatavoties šai iespējamai dabas kataklizmai. Katastrofas novēršanas plānā ietilpst izturīgāku satelītsakaru un slimnīcu iekārtu nodrošināšana, autonomu elektroģeneratoru piegāde ''riska pakļautajām vietām'', kā arī finansējuma palielināšana Saules procesu pētīšanai.

(Secinājumu par prognozējamajām Saules aktivitātēm 2013. gadā savā ziņojumā izteicis NASA Saules vērošanas atbildīgās nodaļas vadītājs Ričards Fišers).

Piezīme: Saules vētru rezultātā jau pagātnē gadījušās samērā lielas kataklizmas. 1859. gadā magnētiskās vētras rezultātā no ierindas izgāja telegrāfa sistēmas Eiropā un ASV, 1921. gadā pastiprināta Saules aktivitāte izraisījusi Ņujorkas transporta sistēmas sabrukumu, bet salīdzinoši nesen - 1989. gadā Saules vētra pārrāva elektroapgādi Kanādas provincē Kvebekā, sešus miljonus kanādiešu atstājot bez apkures un apgaismojuma. Tomēr konkrētus revolucionārus pretpasākumus šai dabas parādībai zinātnieki pagaidām vēl nav spējuši ieteikt.

Maiju cilts paziņojumi

Pasaules gals 2012. gadā nepienāks - šādu apgalvojumu snieguši indiāņu cilts - maiju pārstāvji. Pasaulē pēdējā laikā par tik liktenīgo uzskatītais 2012. gada 21. decembris viņiem nozīmē tikai ''radīšanas gadadienu''. Par to ziņu aģentūrai Daily Telegraph paziņojis gvatemalietis Apolinario Čile Pikstuns, kurš ir viens no maiju cilts vecajiem.

Kā vēsta viņu paziņojums, senais maiju kalendārs ēras skaita aptuveni ik pa 394 gadu periodiem - baktuniem, un 13. baktuna beigassanāk uz 2012. gada 21. decembri. Skaitlis 13 šai indiāņu ciltij ir īpaši svēts. Kalendārs parāda, ka šajā dienā beidzas iepriekšējā baktunā uzskaitītais laiks un jāsākas jaunam laikam.

1960 - tajos gadostika uzietas akmens plāksnītes ar maiju rakstiem par to, ka 2012. gadā kaut kas notiks ar maiju kara dieva Boltona Joktas piedalīšanos. Erozijas un plaisu dēļ teksta beigas ir neizlasāmas. Viens no arheologiem atļāvās pārāk brīvu nesalasāmā teksta interpretāciju un publiski izplatīja pieņēmumu, ka uz plāksnītes rakstīts: ''Boltons Jokta nokāps no debesīm.'' Pēc maiju vecāko vārdiem, šie akopaliptiskie paziņojumi par pasaules galu nav nākuši no maiju reliģijas, bet gan notiek Rietumu kristīgās pasaules uzskatu ietekmē. Piktuns atzīst, kad viņš jau piekusis no šīs pastarās dienas gaidu histērijas un cilvēku uzbāzības, kuri ar saviem jautājumiem viņu padara vai traku.

Maiji nekad nav teikuši, ka tāpēc visa pasaule iet uz beigām; viņi nekad nav teikuši arī, ka jānotiek kaut kam sliktam, bet vienkārši atzīmējuši baktunu gadadienas uz akmens plāksnītēm.

Bet patiesība ir tāda, ka šai laikā maiju tautai vienkārši beidzas noteikts laika periods, un tas saistās ar īpašu ''radīšanas gadadienu''. Dažādi tulkojumi šo maiju paziņojumu sasaistījuši ar gaidāmo astronomisko parādību sēriju 2012. gadā, kad pirmoreiz 26 tūkstošu gadu laikā Saule ziemā atradīsies vienā līnijā ar Piena Ceļa centru. Tas varētu nozīmēt, ka enerģiju plūsma, kura parasti iet uz Zemi no Piena Ceļa centra, tiks izjaukta, un tas notiks 2012.21.12 pl. 11:11 vakarā pēc vienotā pasaules laika. Kā un vai izpaudīsies šīs plūsmas pārrāvumu sekas, to neviens precīzi nevar prognozēt, bet viens ir skaidrs - pasaule bojā tāpēc neaizies.

Šādas teorijas pareizību apstiprina fakts, ka senajiem maijiem bija daudz talantīgu astronomu. Tomēr daudzi zinātnieki šaubās, vai viņi varēja zināt par kādu noteiktu planētu izvietojumu tālākā nākotnē un tāpēc visam piešķirt tik lielu nozīmi.

Citi varianti par tēmu

Un tā kā liecina tālākais liktenīgo datumu apkopojums, 2008. -2020. gadā pasaules gals dažādās variācijās bijis un ir gaidāms katru gadu.

2008. Uz zemes nokritīs asteroīds, kura diamets vairāk nekā 800 .

2009. Spriežot pēc Nostradamusa centūriju atšifrējuma, sagaidāms Armagedons

2010. Beigsies nafta, un pasaulē sāksies karš pēc resursiem

2011. Maiju kalendāra ciklam tuvojas beigas. Iespējama sadursme ar asteroīdu.

2012. Pasaules gals, atkal pēc maiju kalendāra

2013. Ragnaroks vai tā saucamā ''Tiesas diena''. Diena sākumam un beigām: mirstīgajiem nāve, dieviem dzimšana

2014. Astrofiziķi paredz: Saules sistēmai tuvojas kosmisko putekļu mākonis, visu nosalukot no sava ceļa

2015. Beigas 9576. gadu ciklam, kas novedīs arī pie civilizācijas bojāejas

2016. Zemes klimatiskā stāvokļa pētnieks Džeimss Hansens apgalvo: šajā gadā izkusīs ledāji un lielākā daļa sauszemes tiks appludināta

2017. Pasaules gals pēc hierarhijas teorijas

2018. Atomkarš, ko pareģo Nostradamus

2019. Zemes sadursme ar lielapjoma asteroīdu 2002 NT7

Visbeidzot - vēl kāda cita informācija no interneta: Nesen maiji atzinuši, ka, iespējams, viņu aprēķinos par kalendāra 13. cikla beigām ieviesusies kļūda ar viena gada novirzi uz priekšu un tātad baktuns varētu beigties 2013. gada 21. decembrī.

Reklāma
62 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000

Eh balstoties uz šo, es jau esmu pārdzīvojis 5 pasaules galus, laikam! emotion

7 0 atbildēt

visticamākais liekas 2016. gads, kad izkusīs ledāji, bet neteiktu, ka tas būtu pasaules gals...

2 0 atbildēt

2010. Beigsies nafta, un pasaulē sāksies karš pēc resursiem

bet karš pēc resursiem vislaik notiek.

un visa ekonomika ir balstīta uz resursiem

0 0 atbildēt

Nū.. NASA jau dažreiz neredz asteroīdus, kas pietuvojušies bistami zemei.. Un mans domāt ja visā pasaulē pazustu elektrība uz kādām divām dienām, jau būtu beigas!

 

Un nekas jau nav mūžīgs!

0 0 atbildēt

Pasaules gals  būs tāds ,ka 2013.01.01.no rīta vis maz  3000000000,tas ir pusei pausaules iedzīvotājiem būs paģiras.emotion

1 3 atbildēt