local-stats-pixel fb-conv-api

Vidējais latvietis I15

42 9

Es mācos skolā, kurā visi mācību priekšmeti tiek pasniegti latviešu valodā. Skolā, kurā pret dažiem cittautiešiem ir atklāts naids. Uz mājām es eju pa ielu, kura ir kā frontes līnija starp divām pasaulēm - latviešu un krievu tautības pasaulēm. Un patiesi, mūs šķir tikai iela. Kas ir tajā otrā ielas pusē, es nezinu. Es tikai zinu, kādu to redz mana ielas puse. Kādu to redz mana tauta. Un reizēm patiešam gribas pasmieties par šiem uzskatiem. Raksts ievietot no mana bloga, bet tagad ielieku to šeit. ceru, ka līdz beigām nokļūsiet. ;)


Tas zaļais laukums pasaules kartē, kurš gluži kā simtkājis uz visām pusēm stiepj savus taustekļus, klusi ar gāzes un naftas palīdzību lavās pāri robežām un ar plašu spiegu tīklu zinu visu par visiem labāk nekā viņi paši. Bet nē, šoreiz tas nebūs stāsts par lielo, ļauno Krieviju, kura uzskrūvē gāzes cenas, iepludina savu naudu un politiķus Latvijā, un visās visumā pavisam nopietni vēlas kļūt par pasaules valdnieci. Stāsts būs par vidējo latvieti, par latvieti, kurš nīst un visā visumā necieš lielo ļauno Krieviju, kura sadragājusi viņa tēvu un vectēvu dzīvi.
Tātad par to, ko īsti Vidējais Latvietis [īpaša suga, kura parasti neattiecas uz... nu tu pats vari saprast vai esi vidējs latvietis. Procentuāli, varu derēt, no lasītajiem labi ja ja viens izrādītos Vidējais latvietis. Bet šeit ir runa par Vidējo latvieti. Vecums aptuveni 65, saņem valsts pensiju. Ikdienas nodarbošanās - avīzu lasīšana, politiķu nosodīšana, stāstīšana, ka agrāk zāle bija zaļāka un debesis zilāka. Var būt arī vecumā no 18 - 50, strādā ne pārāk labi atmaksātu valsts darbu, vai strādā privātajā sektorā, bez īpašas mīlestības pret darbu, katru otro dienu klāsta, ka dosies strādāt uz Lielbritāniju vai kur citur, lai gan reizēm nezina pat valodu. Reizēm trūkst apņēmības, strādā garas stundas, brīvajā laika sūdzas par valsts netaisnību. Aptuvens uzmetums, vēlāk grasos izveidot precīzu Vidējā latvieša portretu] domā, ja atskan vārds Krievija.

Ja runājam par Vidējo latvieti, jāpiemin ka viņš ir īstens savas tautas patriots, kad tiek pieminēta Krievija. Vispār, ar vārdu Krievija Vidējais latvietis bieži saprot nevis Krievijas Federāciju, kāda tā eksistē mums kaimiņos, bet bijušo PSRS, kura bija atbildīga par visiem noziegumiem, sabojātajām dzīvēm un tā tālāk. [es nesaku ka tā nav, bet nu piedodiet, PSRS beidza pastāvēt 1991., tātad tas zaļais pleķis ir Krievija, valsts, kuras iedzīvotājiem tika nodarīta tikpat liela pārestība kā latviešiem, kazakiem un igauņiem. Tāpēc teikt, ka pie visa vainojami krievi ir ne vien stulbi, bet amorāli. Tātad, Vidējais latvietis joprojām nesaredz atšķirību starp krieviem un komunistiem. lai gan tās tirgus večiņas, kas Centrāltirgū lamājas tā, ka tālbraucējiem būtu jāsarkst viņās klausoties - ak, sauciet par komunistēm, man vienalga]. Vidējajam latvietim ir sliktas, precīzāk būtu teikt egoistiskas zināšanas vēsturē ar abstraktu vēlmi tās nepaplašināt, jo visi ārzemnieki taču ir uzpirkti un vispār neko nesaprot, bet krievu [Vidējais latvietis šeit un turpmāk domātu, ka tas ir tas pats, kas komunists, tāpēc lai pilnīgi iedziļinātos Vidējā latvieša domāšanā, iedomājaties, ka tur ir rakstīts komunists] autoriem taču nevar uzticēties. Vispār, apzīmējums ārzemnieks Vidējā latvieša uztverē ir visai izplūdis. Skaidrs ir viens, ka tādas tautas kā poļi, igauņi, lietuvieši, krievi, tie notiekti nav ārzemnieki, bet kāda cita, vārdā nenosaukta suga. Ar ārzemniekiem vidējais latvietis saprot mūsu aizokeāna kaimiņus ASV iedzīvotājus, dāņus, angļus, vāciešus un citus, kuri nekad nav ietilpuši PSRS. Ārzemnieki parasti tiek lietots kā sinonīms vārdam rietumnieki, tas tiek lietots ar tādu sevišķu piegaršu, it kā ārzemnieki nāktu no citas, labākas pasaules. jo ziniet, turks Vidējā latvieša prāt ir un paliek turks.
Tātad, tikko kā tiek pieminēta Krievija, Vidējais latvietis sāk bļaut cik ta ļauna, cik ta slikta, neatzina redziet okupāciju, Abreni atņēma (kuram to nostūri vajag, tur tāpat nebūtu ne smakas no Vidēja latvieša), gāzes cenas ceļot, latviešu uzņēmumus pērkot. Bet tāds pats Vidējais latvietis jau arī pārdot, un tāds pats Vidējais latvietis sēž latvenergo un ceļa elektrības cenas gluži kā GazProm [Vidējā latvieša izpratnē vārd Krievija ir sinonīms jebkuram Krievijas uzņēmumam, jo viņi visi taču ir uzpirkti un tā tālāk. Vidējais latvietis nepieļauj, ka uzņēmumu vadītāji varētu domāt paši, jo Vidējajam latvietim šāda funkcija nav raksturīga] Tātad, ja izskan Krievijas vārds, Latvija kļūst par skaistāko, ideālāko vietu pasaulē, kur visiem pāri dara ļaunuma sakne Krievija [man nez kādēļ rodas aizdomas, kas drīz Vidējais latvietis Valūtas fondu sauks par Krievijas pakalpiņiem, lai gan kamēr SC nebeigs viņus nolikt gar zemi, Vidējajam latvietim tādai domai nevajadzētu ielidot prātā. Bet ideju jūs uztvērāt Vidējā latvieša prāt visas, visas nelaimes ceļas no Krievijas]

Lai nu kā, vārds Krievija Vidējajam latvietim aprobežojas ar Maskavu, Kremli, uzvaras svētkiem un Putinu. Lai nu kā, īstens Vidējais latvietis [un pēc šīs sugas domām, arī īstens patriots] krievu valodā runājošos necieš ne acu galā un uzskata par padibenēm, un vārds krievs kā tāds ir ieguvis palamas nokrāsu. Vispār, Vidējais latvietis ir rasists, kurš sūdzas, ka valstī ieplūst lētais darbaspēks no nabadzīgajam valstīm un ka drīz valsti apdzīvošot melnie. Jau tajā paša sarunā Vidējais latvietis stāsta, ka brauks prom.

Vidējais latvietis neredz Krievijas savdabīgo skaistumu, neskarot dabu un skaistos mežus. Krievija pasaules kartē tam ir ļaunuma sakne, milzu zvērs, kurš gatavs darīt vien pāri. Vidējais latvietis nespēj redzēt tālāk par ekonomisko un politisko pusi, neuzticas cittautiešiem, ja tie nāk no Krievijas un neatšķir, kas ir svarīgs attiecībās ar kaimiņvalsti un kas ne. Reti kurš Vidējais latvietis Baikālu saistīs ar Krieviju. Baikāls [pēc Vidējā latvieša domām] atrodas Sibīrijā, bet tas jau ir kas pilnīgi cits, un par Sibīriju, kādu to uztver Vidējais latvietis, citreiz.

P.s. - par bildi paldies vikipēdijai.

42 9 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

Nu tur daļa ir diezgan lielas muļķības. Varbūt lielākā daļa no Krievijas cilvēkiem utt. ir mainījusies un tagad ir normāli, neizskaloti. Bet domā, ka ja viņi noņēma nosaukumu "PSRS", tur diži valdības uzskati utt. ir mainījušies ? Phe, dziļi saknēs tādi paši vien ir, tikai ārēji palikuši kaut cik cilvēciski, viņu valdība tik un tā brižiem izceļas ar diezgan negatīvām iezīmēm. Šito es nesaku tāpēc, ka moš būtu kaut kāda nepatika pret Krieviju, bet tāpēc, ka tev tur vienkārši ir kaut kādi naivi uzskati.

Nu bet jā, Latvieši kā tādi ir diezgan lieli  vaidētāji, viss slikti, nekas nav kā vajag, jābrauc prom utt. Bet par to neuzticēšanos Krievijai varētu diskutēt - varbūt kaut kas ir mainījies uz labo pusi, bet līdz šim viņi nav devuši vēl nevienu iemeslu kāpēc cilvēkiem vajadzētu mainīt attieksmi uz labo pusi.

5 0 atbildēt

lielisks rakstsemotion,butu labi ja vairak tadu butu

5 0 atbildēt

Te jau paredzama kārtīga diršanās.

2 0 atbildēt

Par daudz burtu! :D

2 0 atbildēt

Slinkums lasiit tik daudz :D

2 1 atbildēt

Vēlēšanas it kā vēl nav sākušās...kāpēc atkal tiek izvilkta nacionalitāšu kārts, hvz.

1 0 atbildēt

Es īsti nepiekrītu par to, ka Krievijas Federatīvā republika būtu pilnībā jauna valsts ar jaunu domāšanu utml. Paši krievu lieli politiķi ir teikuši, ka KFR ir kā PSRS pēctecis. Tajā pašā laikā par okupāciju viņi saka, ka to jau izdarīja PSRS, nevis KFR, tad kāpēc viņi nevar atzīt Latvijas okupāciju (drīzāk jau par aneksiju jārunā), ja jau viņi ir pavisam jauna valsts? Nu tur nedaudz kaut kas neiet kopā. 

Liela daļa protams ir taisnības. Latvieši paši ar savu attieksmi veido attieksmi krieviem pret latviešiem, bet kā tad normāls vēsturi daudz maz zinoš latvietis var piedot sāpi, kas ir izdarīta okupācijas laikā?

1 0 atbildēt

pēc saspiestas un mazliet izkropļotas Amerikas izskatās :D

1 1 atbildēt

''Tāpēc teikt, ka pie visa vainojami krievi ir ne vien stulbi, bet amorāli.''  nu .. vari apšaubīt manas zināšanas vēsturē, bet saki , kā sauc to valstiņu, kurā notika komunistu revolūcija ? Kā sauc valsti, kas katru gadu svin uzvaras svētkus, kamēr Eiropa summina eiropas dienu ? Kā sauc to valsti, kurā mitinās Ļeņina iebalzamētais ķermenis? Kā sauc to valstiņu, kuras iedzīvotāji par lielākajiem ienaidniekiem aptaujās nosauc igauņus, latviešus un lietuviešus ? Kā sauc to valsti, kas 2008 gadā iebruka Gruzijā ? Kā sauc šo valsti, kur cilvēki par lielāko tautas varoni aptaujās atzīst Staļinu ? PAREIZI - tā ir Krievija ! Komunists un Krievija nav divi atsevišķi jēdzieni ! Ja komunistiem nebūtu tautas atbalsts , tad kādā veidā krievijas pilsoņkarā varēja uzvarēt sociālisti ? Pavisam vienkārši - ļoti liela daļa krievu IR komunisti. Liela daļa Putinu un Žirinovski dēvē par varoņiem un varbūt kāds nezin, bet putins ir bijušais VDK aģents.

Ko es gribu teikt - nēesi naivs , ne bez pamata ir nepatika un kritika pret Krieviju ! Bet par laimi , tu dzīvo d*krātiskā valstī, kur tevi nenošaus pagalmā, ja kritizēsi politiku, nebūs jābaidās, ka tevi noindēs ar urānu, vai ka pasakot ne to , tu tiksi dēvēts par fašistu ( lai gan arī Latvijā krievijas izcelsmes ļaudis reizēm izsaka frāzi ganss. Tiem, kas nezin, šī frāze ir jau no 2 pasaules kara laikiem Gansi - Hansi - vācieši - nacisti, fašisti utt.)

p.s. Ja tevis pieminētais ''vidējais latvietis'' (tiesa gan līdzīgas *cijas ir arī poļiem, igauņiem, leišiem u.c.) saka ,ka visi politiķi un Latvija kopumā ir slikta, tad Krievijas gānīšana viņu nepadara par patriotu - tikai un vienkārši par cilvēku, kam netīk Krievija ! 

0 0 atbildēt

aa un viens liels lūgums , nelieto terminu vidējais latvietis, jo tas attiecas patiešām uz vidējo latvieti, nevis uz kādu kam ir nepatika pret Krieviju, bet nu .. tīri tāds cilvēks , kāds vidēji dzīvo Latvijā ! :D .. lūdzu ! :S ... vnk pēc baigā apmelojuma izklausās, jo pret normāliem krieviem man un patiesam vidējam latvietim nav nekādu pretenziju un kādi pāris ir arī man citu draugi :)

0 0 atbildēt

Tīri manas domas. Es sāku nesaprast kādēļ paceļas vispār nacionālais jautājums. Īsti jedziei ka tauta un nācija ja man atmiņa neviļ paradījas Lielās franču revolūcijas laikā, pirms tam šis jēdziens nebija tik izplatīts. Kad beidzot cilvēki saks vērtēt indivīdus nevis piederības, protams ka latvietim man ir vairak kopīga ar latviešiem nekā ar cittautiešiem, bet tas vēl nenozīme ka nav cittautieša ar ko man ir mazak kas kopīgs neka ar dažu labu latvieti.

Tīri no statistikas viedokļa tautām ir tendence atšķirties vienai no otra pēc kultūras un paražam, bet uzskatu, ka tie, kas var nācijā var saskatīt tikai slikto ir bišku neizglītoti un naida vai baiļu vara, kas nekad īpaši nepiekā laba nenoved.

P.S. reāli taspats attiecas uz cilvēkiem, kuri nācija saskata tikai labo.

0 0 atbildēt

mmm... Tu esi latvietis? o__O Kkads nepareizs latvietis... emotion Kpc nevienu nesac par okupantu?? :-O

3 4 atbildēt

es pat sākumā nebiju domājusi ievietot šo rakstu šeit. bet mani patiešām interesēja viedoklis. interesanti. protams, man manā vecumā roda sviens priekšstats. bet lai nu kā, es nekad starp komunistu un krievu nelikšu vienādības zīmi.  un tauta paliek tauta - ja mēs par latviešiem spriestu pēc savas valdibas, tad kas sanāktu? bailīgs premjerministrs, kurš nespēj iedibināt reālu kārtību, divas naidīgas forntes, kuras ir gatav viena otrai rīkli pārgriezt. guļoši deputāti. pēc simta nevar spriest par  miljoniem. vismaz tādas ir manas domas.

un nesaprotu kādēļ par nacionāliem jautājumiem runāt tikai tad, kad nāk vēlēšanas? tie ir aktuāli jautājumi, jo krievus mums ir paradums atcerēties vien tad, kad runa ir par slikto.

jā, krievija ir valsts, kurā uzvarēja komunisms. bet tajā laikā tauta ticēja labākai ritdienai. viņi necīnījās par to, lai citas tautas tiktu deportētas. necīnījās par diktatūru un teroru. latvieši, kuri ticēja sociālismam, necīnijās par okupāciju. viegli lūkoties uz krieviju tagad. bet vai mums patiešām jāvaino komunisma noziegumos krievi?

vispār, es kādreiz girbētu padiskutēt, ko jūs saprotat ar jēdzienu krievs? lielākā daļa krievijas atrodas aiz urāliem. un tur dzīvo labi cilvēki. spējīgi cilvēki.l bet urāli ir tāds jauns, modernais dzelzs priekškars.

0 1 atbildēt

Liels +, jo tam visam var piekrist.

1 3 atbildēt

Kārtējā diskusija kurā par Krievijas krieviem tiek spriests pēc Baltijas krievvalodīgo mērauklas :D

1 3 atbildēt