local-stats-pixel fb-conv-api

Mahiza1

16 0

Mahiza bija vecākā no sultāna meitām. Viņa kopā ar savām māsām palīdzēja sekot kārtībai tēva mantotajā pilī. Kapēc viņš labprāt uzklausīja savas meitas un sievas domas par to, kas un kā būtu uzlabojams vai labiekārtojams viņa plašajā īpašumā. Pilī bija neskaitāmi daudz telpu, dārzi un parki, kurus viens cilvēks pat nevarēja vienas dienas laikā izstaigāt. Mahiza no visiem vislabāk pārzināja tēva pili, kapēc viņa labprāt deva norādes tēva algotņiem, savām māsām un pils viesiem. Mahiza parasti pati negāja uz tirgu, bet sūtīja uz to kādu no tēva algotņiem, kurš iegādājās viņas norādītās lietas. Taču nevienmēr Mahizas norādes tika izpildītas, kā viņa to bija iecerjējusi, kapēc vienu dienu, kad pils vestibilā atradās saplēasta vāze. Mahiza nolēma pati doties uz tirgu, lai tur atrastu vāzi, kura varētu aizvietot saplēsto.
Mahiza ietērpās pašā iecienītākajā no saviem nikabiem un devās uz tirgu, lai tur sāktu meklēt vāzi, kura visvairāk atgādinātu saplēsto. Viņa nedomāja, ka tirgū būs tik daudz ļaužu un dažādu lietu, kuras viņai nāksies apskatīt. Dažādas lietas tika pārdotas blakus cita citai. Kad viņa atrada kādu, kurš tirgo vāzes, tad pēc tam otreiz atrast to pašu tirgoni viņai sagādāja diezgan lielas grūtības, jo ļaužu pūlis tirgū un tirgotāju skaits bija neaptverams. Kapēc viņa atradusi labāko no piedāvājumiem, pārradās tēva pilī ļoti vēlu. Sultāns jau bija sācis satraukties par savas meitas pazušanu. Kad Mahiza pārradās atpakaļ ar nopirkto vāzi, viņš bija priecīgs par meitas pārrašanos, tomēr vēlējās nākamajā dienā pārrunāt ar meitu notikušo, lai viņam vairāk nebūtu jāsatraucas par meitas pazušanu.
Kad nākamajā rītā Mahiza pārrunāja ar tēvu iepriekšējā dienā notikušo, tad Mahiza ieteica tēvam tirgu ierīkot tā, ka atsevišķas lietas tiek pārdotas noteiktās tirgus vietās, kas ievērojami atvieglotu kādam iespēju atrast sev vēlamo.
Sultāns, drīz vien, nāca klajā ar tirgus uzlabojumiem, viņš tiem tirgotājiem, kuri tirgoja noteiktas lietas piešķīra papildus naudu, kapēc viņi varēja noalgot kādu, kurš ieņem agri no rīta sultāna noteikto vietu. Kopš tā laika tirgus sadalījās piecās daļās, tirgus malās viedojās kārtība, bet pa vidu tirdzniecība norisinājās pa vecam. Tirgus vienā malā sāka tirgot vien pārtiku, otrā malā varēja iegātādies audeklu, trešajā traukus un pēdējā varēja atrast vien rotaslietas. Kapēc tirgus apmeklētāji varēja ātrāk atrast sev vajadzīgo un atlikušo laiku veltīt kam citam.

Sultāna meitas:
http://spoki.tvnet.lv/literatura/Ramila/842707
http://spoki.tvnet.lv/literatura/Dalalai/842009
http://spoki.tvnet.lv/literatura/Zarida/841357
http://spoki.tvnet.lv/literatura/Kumulai/840470
http://spoki.tvnet.lv/literatura/Farina/837968
Mahiza
http://spoki.tvnet.lv/literatura/Ocitai/775294

lasi, vērtē, komentēemotion

16 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt