local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuvas latvieši (74)3

214 0

emotion

http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Lietuvas-latviesi-73/753210

Posmu no 1985. gada pavasara līdz 1991. gada vasaras izskaņai, kad PSRS līderis bija Mihails Gorbačovs, dēvē par Gorbačova laiku. Kā var izlasīt mūsu periodikā, visā pasaulē šis laiks tiek dēvēts par atkusni vienā sestdaļā zemeslodes, kad globālo attiecību frontē beidzās aukstais karš jeb kodolbruņošanās sacensība starp Austrumiem un Rietumiem un Padomju Savienībā sākās līdz tam autoritāri sastingušās sistēmas demokrātizācijas procesi, bet par starptautiski pazīstamiem terminiem kļuva Gorbačova ieviestie apzīmējumi perestroika – pārkārtošanās un glasnostj – atklātība.

Kā to sajutu es? Manai darba kolēģei Ainai mamma no Suntažiem jau paciemojās pie brāļa Rietumvācijā pat divas reizes. Darba kolēģis Raimonds 1986. gadā paciemojās pie tēva brāļa ASV.

Faktiski no viņiem uzzināju visas nianses kas un kā kārtojams, lai dabūtu izbraukšanas vīzu uz Rietumiem. Arī māsīca jau sen bija izteikusi domu, ka varētu pie viņas paciemoties Rietumvācijā.. Mana ģimene arī atbastīja manu braukšanu 1987. gadā, atvaļinājuma laikā.

Vispirms bija vajadzīgs uzaicinājums - izsaukums ar noteiktu saturu no personas, pie kuras gribu braukt. Protams, to māsīca tūdaļ atsūtīja.

Nākošais gājiens uz ĀM Gorkija (tagad Kr.Valdemāra) iela 11A. Tur vispirms mutiski jāiklāsta braukšanas iemesli, radnieciskās saites, tad saņemu paraugu, pēc kura jāuzraksta sava biogrāfija.

Faktiski tas ir visgrūtākais uzdevums, kas bija jāveic, jo jāiekļauj ne tikai savi radinieki ar adresēm gan Padomijā, gan ārzemēs, bet arī vīra radinieki. Par ārzemēs dzīvojošiem radiem prasīja ne tikai adreses, bet kad tie aizbraukuši un kāpēc. No darba vietas bija vajadzīgs raksturojums ar toreiz tautā dēvētas ,,svētās trīsvienības'' - partija, arodbiedrība, administrācija akceptu. Kad šie dokuenti būs sagādāti, tad jānāk uz ĀM tos iesniegt kopā ar pieteikumu izsniegt vīzu. (Piebilde: padomju laikos neko nebija jālūdz un lūgumus oficiālā sarakstē nerakstījām, bet pieteikumus. Dokumenti bija obligāti jāiesniedz krievu valodā un mašīnrakstā-drukāti).

Tagad precīzi neatceros cik laika aizņema šo dokumentu sagāde, bet tas notika 1987. g. vasarā.

Vēl šodien man saglabātas paplašinātās autobiogrāfjas un raksturojuma kopijas, datētas ar 1987. g. jūliju.

214 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

beidzot sagaidīju! emotion tikai tāds straujšs lēciens no iepriekšējās daļas..

1 0 atbildēt