Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
2
552

Tuvojas Jāņi, un es sapratu, ka negribu tērēt lielu naudas summu šašlikos, ja pati varu iemarinēt (un gan jau pat labāk garšos nekā veikalā )

Vispār šodien bija pirmā reize mūžā, kad kaut ko tādu darīju..agrāk likās, ka šašlika iemarinēšana varētu būt grūts process, taču pēc tam sapratu, ka tā nemaz nav. Nedaudz pameklēju receptes internetā, nedaudz pakonsultējos ar tuvajiem, un tad sāku kaut ko darīt.

Starpcitu, ŠĪ IR ĀTRĀ MARINĀDE.

Beigās sanāca tā, ka interneta recepti gandrīz vai neizmantoju, bet paļāvos uz sevi, un ticu, ka garšos labi, jo vismaz pagaršojot marinādi, likās, ka beigu rezultāts būs ideāls (vismaz priekš manis).

Man pat liekas, ka šī skaitās tradicionālā marināde, bet jā, šajā visā šašlika marinēšanā esmu iesācēja.

Sastāvdaļas2kg cūkgaļa1kg... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
1.

Sastāvdaļas:

2kg cūkgaļa;

1kg sīpoli;

50ml olīveļļa vai rapšu eļļa (man pat liekas, ka tas ir vienalga kāda eļļa, bet man tā TIKAI liekas);

2 citroni;

galda etiķis 9% 1/3 no pudeles (vai pat mazāk, arī domāju, ka tā ir gaumes lieta);

1.5l ūdens;

sāls, pipari, hmeli-suneli garšviela.

cukurs 1 ēd.k.

Ja jums ir lielie sīpoli tad... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
2.

Ja jums ir lielie sīpoli, tad jums paveicās, man nācās izmantot arī mazos, jo lielo vispār nebija, bet labi, ka atveda. 

Sākumā bija domāts uz 2kg gaļas 2kg sīpolu, bet man zuda pacietība ar tiem mazajiem sīpoliem ņemties.

Tātad, sākumā nomizojam sīpolus.

Sagriežam tos ripiņāsnbspTas... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
3.

Sagriežam tos ripiņās. 

Tas ir jauki, ka sīpols grib, lai tu raudi. Un, es spokos lasīju, ka ja sīpolus griež pie atvērta loga, tad tu neraudāsi, jo tas, kas liek raudāt, aiziet prom pa gaisu, laikam...bet uz mani tas neiedarbojās, noteikti kaimiņi domāja, kāpēc es pie loga raudu, bet viņi jau nezināja, ka īstenībā griežu sīpolus. 

Pēc tam sagriežam gaļu tik... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
4.

Pēc tam sagriežam gaļu tik lielos vai mazos gabalos, cik gribam, man gribējās šādus. 

Gaļai pievieno sīpolu ripas... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
5.

Gaļai pievieno sīpolu ripas un "samīca" kopā, lai gaļa ar sīpoliem sāk jau suloties.

Tad sagriež divus citronus... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
6.

Tad sagriež divus citronus. Grieziet, kā gribat, es griezu kubiciņos. 

Tad pievieno gaļai un... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
7.

Tad pievieno gaļai un sīpoliem. Atsevišķā traukā ielej 1,5l ūdens, 50ml eļļas un etiķi, un to visu samaisa kopā un lej klāt gaļai.

Tad pievieno garscaronvielas... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
8.

Tad pievieno garšvielas. Tās arī lieciet paši tik, cik jūs uzskatāt par vajadzīgu. 

Vēl es iespiedu mazliet citrona sulas. 

Tad visu kārtīgi izmaisa vai... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
9.

Tad visu kārtīgi izmaisa vai "izmīca"?? un pagaršo vai marināde ir laba, kā jau teicu, manā gadījumā sanāca ideāla..pirmajai reizei, nākamreiz noteikti būs vēl labāk. 

Liek virsū kaut ko smagu, kas nospiedīs gaļu. Vai arī, ja ir aiztaisāms trauks, tad var izmantot to..manā gadījumā tas bija balts spainītis, kurā es to visu pārlēju un aiznesu uz pagrabu, lai marinējas līdz cepšanas dienai. 

Noteikti pēc tam arī papildināšu rakstu ar jau gatavu un izceptu šašliku. 

Cerams, ka jums arī noderēs šis, ja nu gadījumā vēl gribās iemarinēt. 

Droši dalaties ar saviem padomiem, nākamreiz ņemšu vērā! :)

Kā jau iepriekscaron teicu... Autors: breezy18 Kā es pirmoreiz iemarinēju šašliku Jāņiem... (PAPILDINĀTS)
10.

Kā jau iepriekš teicu, šodien papildināšu ar iznākumu. Speciāli teicu, lai manu iemarinēto šašliku cep vispirms, jo nevar jau zināt, vai būs ēdams.  Taču es biju patīkami pārsteigta, jo pirmajai reizei garšoja pat ĻOTI labi, biju priecīga par gala iznākumu. 

2
552

Citi šī autora raksti:

Lasi vēl labākos rakstus:

komentāri [48]

Niks: vai ienāc ar
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
gelandewagen avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Vilkaču klana biedrsMedaļa Zoles 3000 speles
  gelandewagen 21.06.15 19:57
 
47
1

vispirms ir jāsaka, ka katram garšo savādāk, līdz ar to, katrs ar savu recepti ir šefpavārs.

Bet mans padoms būtu:

1. par daudz ūdens - gaļa neuzsūc ūdeni, ja pati satur pietiekoši daudz dabīgā šķidruma. Ja par daudz ūdens, tad varēs vārīt gulašu nevis cept šasliku. Jo viss aromāts paliks ūdenī - H20 ir populārākais ķīmiskais šķīdinātājs pasaulē. 

2. ja grūž klāt citronu un sīpolus, tie viens otru papildina kā skābes, kā rezultātā gaļa var piesūkties ar to aromātu, kā arī tik ātri nebojāsies

3. ir jāpielej rums, jo šmiga saplosa gaļas šķiedras, šasliks kļūst maigāks. Var piemočīt arī konservētus vai svaigus ananasu gabaliņus, tas arī gaļu taisa mīkstāku.

4. sāls ir garšas pastiprinātājs, līdz ar to, vienmēr vajag piemočīt šķipniņu sāls - izcels visas garšas buķeti!!!

5. eļļa ir domāta, lai netiek klāt skābeklis un nesākas pūšana, jo skābekļa ietekmē baktērijas nevis mīkstina gaļu, bet taisa dor blue gaļu. Eļļa ir vieglāka par marinādes saturu, peld pa virsu un nosedz visu. 

6. Ja kādam gribās klasiku ar etiķi, tad etiķi piemočī pēdējā brīdī pirms cepšanas, citādi gaļa būs sausa, jo etiķis ir hidroskopiska viela. Ja vēl būs par daudz sāls, ēdīsiet gumijniekus.

7. Nepērciet poļu kakla karbonādes, tā gaļa ir s.ū.d.s. Tad jau labāk tīro karbonādi vai šķinķi. Ja gribat vistu, tad to labāk marinēt 2-3 dienas iepriekš, tad vista sasūksies pilnībā. Cūku var iemarinēt arī 15 minūtēs. Jērs arī ir jāmarinē 2-3 dienas, jo tas lops ir suksējis tikai pienu, tātad būs piegarša kā trauku lupatai, ar kuru aizvakar saslaucīts uz grīdas izlijis piens. Ja marinēts labu laiku, nekādas piegaršas nebūs.

8.gabaliņus vajag griezt vienādā izmērā, citādi mazie sadegs, savukārt lielie neizcepsies.

kāpēc par daudz ūdens - piemērs, ja mazgā gailenes, viss aromāts paliek ūdenī. Vistu nedrīkst skalot ar ūdeni. Cūka savu dabīgo smeķi atstāj ūdenī, kuru neizcept. Nesen bija viens video, kurā parādīja, ka pumpē ūdeni vistās., jo tas ūdens pieņem vistas smaku, savukārt vista smird pēc hlora.

atgādiniet man rīt, parādīšu, kā izskatās mans marinējums, citādi aizmirsīšu.

priecīgus svētkus. 

spoku dienas doma

Epicentrs avatars
Medaļa DarbaholiķisMedaļa KomiķisMedaļa Maģistrs
  Epicentrs 21.06.15 20:18
 
9
0

Īstā kaukāziešu šašlika receptē netiek izmantots etiķis.

Tikai sāls, pipari, zaļumi, sauss baltvīns.

Un galvenais ir labi samaisīt.

Helllen avatars
Medaļa Admins iesakaMedaļa ZebraMedaļa Žurnālists
  Helllen 21.06.15 20:42
 
6
0
Es marineeju siipolos,un kefiiraa. Klat liku saali,dilles melnos piparus un drusku etiķi

Lords Lanselots avatars
Medaļa NastijsMedaļa Twittera čomsMedaļa Erots
  Lords Lanselots 21.06.16 09:04
 
6
0

Es pēc bildes sākumā padomāju, ka tie ir makaroni ar cīsiņiem

mauku mājas lukturis avatars
Medaļa TeamworkMedaļa TrumpeMedaļa Students
  mauku mājas lukturis 24.06.15 08:25
 
6
0
Marinēšana ir gaumes lieta. Svarigi, lai gaļa ir laba

Letts avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa SviestmaizeMedaļa Pingvīns
  Letts 22.06.15 23:32
 
6
0

atbildot uz breezy18 komentāru " Nav tāda.  " Dzīvo privātmājā, ir siltumnīca, audzē un kopj tomātus, pavāra tendences, uzturās spokos, studente vai mājsaimniece. Gatavo citiem vakariņas, vīra nav, varbūt bērniem, šķirtene vai atraitne. Varbūt ģimenei, māsām, brāļiem, vecākiem, entuziastiska meitiņa. Aptuvenais vecums 15-23, nav puiša, hmm.. mMmm, man patīk mistērijas. 

klarba avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa Dienas joksMedaļa Burvju klana biedrs
  klarba 19.06.17 13:31
 
5
0

It kā no tuviniekiem esmu dzirdējusi, ka etiķis gaļu padara sausu. Bet, ja tev nebija sausa gaļa, tad apsveicu. Varēji kādu gabaliņu mums iedot visiem nodegustēt.   

Laumuce avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa SpoksMedaļa Soarkana Rūžeņa
  Laumuce 21.06.15 22:57
 
4
0

atbildot uz gelandewagen komentāru " vispirms ir jāsaka, ka katram garš... "

Varbūt pavārs no Tevis labs, bet ķīmija gan klibo

1. Pasaulē labākais šķīdinatājs nav ūdens. Tas ir ļoti polārs, tāpēc šķīdinās tikai polārus savienojumus. Pasaulē labāko šķīdinātāju statuss jādod acetonam un DMSO, jo tie šķīdina gan polāros, gan nepolāros savienojumus.

3. Cukuri (ne saharoze, ne glikoze, ne fruktoze) pilnīgi absolūti nekādā veidā nevar sašķelt gaļas škiedras (proteīnu peptīdsaites). No tava teiktā to varētu izdarīt tikai SVAIGS ananass, jo tas satur proteāzes (enzīmus), kas attiecīgi gaļas proteīnu peptīdsaites saskaldīs kā lego klucīšus. Cukuru gaļai pievieno pavisam citiem nolūkiem.

5. Ja marinādes pH ir <4 (kas parasti tā arī ir), tad šā vai tā pūšana tik ātri nenotiks, jo mikroorganismiem tāda vide nav pati labākā. Turklāt, lai sāktos pūšanas procesi, ne vienmēr ir vajadzīgs skābeklis. Anaerobās baktērijas spēj sapūdēt gaļu arī bez skābekļa klātbūtnes.

6. Etiķis hidroskopiska viela? Varbūt domāji higroskopiska? Lai vai kā, ne jau tāpēc, ka etiķis ir higroskopisks, gaļa paliek sīksta. Sīksta tā paliek, jo etiķis ir salīdzinoši stipra organiskā skābe, kuras ietekmē tiek denaturētas gaļā esošās olbaltumvielas - to telpiskā struktūra izmainās, tās vairāk salīp, sašķetinās, tāpēc ir grūtāk tās sakožļāt.

Priecīgus svētkus!

spoku dienas doma

breezy18 avatars
Medaļa Soarkana RūžeņaMedaļa Dienas domaMedaļa Moderatora favorīts
  breezy18 07.05.16 15:58  
 
3
0

atbildot uz Aivarro komentāru " viss sākās ar labu gaļu- un TA NOTEIKTI... "

 

Pirmkārt, uz Jāņiem speciāli tika pasūtīta cūkgaļa no gaļas veikala un tā bija puscūka. Otrkārt, manā pilsētā tāda rimi veikala nav. Treškārt, tā nav kakla karbonāde. 

Colonel Meow avatars
Medaļa Garīgais līderisMedaļa Gods kalpot Latvijai!Medaļa Garīgais līderis
  Colonel Meow 19.06.17 12:06
 
3
0

Uzjundīja man apetīti

slida avatars
Medaļa Adoptē maniMedaļa Adoptē maniMedaļa Admins iesaka
  slida 21.06.16 13:10
 
3
0

Reiz nopirku puscūku, lai pagatavotu 3 veidu šašļonu -majonēzē, saldskābo un vēl kaut kādu dīvaino, kuru atradu internetā. Katrai receptei piegāju ar lielu rūpību. Tā kā komplektā gāja arī cūku ribas, nolēmu tās uz fikso roku arī iemarinēt, nemetīs tak ārā. Sametu adžiku un visu ko citu, kas ienāca prātā - minūtes darbs. Lieki piebilst, ka ribiņas sanāca pašas garšīgākās un pazuda vienā mirklī.

LordsX avatars
Medaļa Troll killerMedaļa MildaMedaļa Burvju klana biedrs
  LordsX 21.06.15 20:29
 
3
0

atbildot uz Epicentrs komentāru " Īstā kaukāziešu šašlika receptē ne... " Un aizmirsi piebilst, ka tur viņi sievietes pie gaļas gatavošanas vispār nepielaiž, saka, ka gaļa nemīlot sieviešu rokas. Un garšvielas viņiem ir īpašas, tādas te nekur nenopirksi.

rufushewek avatars
Medaļa SpoksMedaļa TeamworkMedaļa Sākumskolnieks
  rufushewek 21.06.15 20:07
 
3
0
Citrons gaļai pilnīgi un noteikti jāpievieno, bet marinādē viņš apstādinā cukura iedarbību uz marinējumu. Tad arī sīpoli neatdot visu savu jēgu gaļai. Bet visa visumā, tas pēc krāsas noteikt ka ir ok. Labu ēst gribu

breezy18 avatars
Medaļa Soarkana RūžeņaMedaļa Dienas domaMedaļa Moderatora favorīts
  breezy18 06.05.16 22:10
 
2
0

atbildot uz Letts komentāru " Spokos tā gadās. Katram savu prieciņu vajag... " Tas gan

Puisis man varētu ziemā noderēt, kad mandarīni jāmizo

monopols avatars
Medaļa SpoksMedaļa JubilārsMedaļa Teamwork
  monopols 21.06.16 10:16
 
2
0

Liekas ka gaļa bija sausa. Etiķis un citrons tikai susina gaļu.

Varbūt bija ļoti laba gaļa kas izturēja tādu spiedienu un neatdeva savu sulu, bet nu katru reizi ta nebūs gāžot tik daudz etiķi un citronu.

four avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Redaktors iesakaMedaļa Nedēļas moders
  four 21.06.17 03:26
 
2
0

  

ProudBe avatars
Medaļa SviestmaizeMedaļa NostradamsMedaļa Fukušima
  ProudBe 21.06.15 19:25
 
2
0

njamma tāpat kā tu 

breezy18 avatars
Medaļa Soarkana RūžeņaMedaļa Dienas domaMedaļa Moderatora favorīts
  breezy18 21.06.15 22:19
 
2
0

atbildot uz LordsX komentāru " Nē, nekādā gadījumā, man patika tava recepte,... " Es tikai jokojoties paprasīju. 

breezy18 avatars
Medaļa Soarkana RūžeņaMedaļa Dienas domaMedaļa Moderatora favorīts
  breezy18 06.05.16 20:30
 
2
0

atbildot uz Letts komentāru " Dzīvo privātmājā, ir siltumnīca, audzē un ko... "

 

Kāpēc šo komentāru es redzu pirmo reizi?   Bet es atbildēšu uz tavām "mistērijām" Es esmu nu jau tūlīt studente, kura gatavo ēst saviem ģimenes locekļiem (ne bērniem, man tādu nav, pa agru vēl ) Un vecums gandrīz jau 19 Un vispār, priekš kam man puisi, ja pati visu varu izdarīt.

abolzinis avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa Dienas domaMedaļa Komiķis
  abolzinis 19.06.17 20:48
 
2
0

Es parasti nekad citronus kopā ar etiķi negāžu - tie ir divi pilnīgi atšķirīgi zvēri. Citroni dod daudz patīkamāku skābumu. Tomēr tā ir gaumes lieta.

Ir vēl viena lieta, ko es pats bieži esmu pielietojis, ja gribu šasliku iemarinēt "tūlīt un tagad" - es ūdens vietā izmantoju gāzēto ūdeni. Tici vai nē, bet šašliks iemarinējas turbo režīmā.   

« 1  2  3 »