local-stats-pixel fb-conv-api

Senlatviešu karavīri11

116 0

Ir divi elementi, kam karā piemīt izcila nozīme. Tie ir cilvēki, kas izcīna kaujas, un
ieroči, ar kuriem šie cīnītāji apbruņoti. Kara technikas evolūcijā ieroči uzrāda
nepārtrauktu un samērā strauju attīstības gājienu un ir tāpēc pieskaitāmi mainīgam kara vešanas elementam. Pilnīgs pretstats tam ir nemainīgais elements — cilvēks, kas šos ieročus rada. Kaŗavīri ir pirmā kārtā savas tautas locekļi, un viņu darbību cauri gadu simteņiem noteic un vada tautas iedzimtās īpašības. Šīs īpašības ir pakļautas ļoti lēnai evolūcijai, un mēs varam teikt, ka 20. g. s. latvju kaŗavīru stāja ložmetēju un artilerijas ugunīs ir labākais raksturojums seno latvju kaŗavīru izturībai akmeņu un bultu krusā. Šis secinājums ir svarīgs tai ziņā, ka līdz pat Baltijas vēlam dzelzs laikmetam nav sastopamas gandrīz nekādas rakstiskas ziņas, kas tuvāk apgaismotu mūsu aizvēstures karavīru. Lai gan pirmās vēsturiskās ziņas par seniem prūšiem un kuršiem sniedz jau Romas vēsturnieks Tacits 98. gadā pēc Kr., tomēr lielākā skaitā rakstīti avoti par mūsu senčiem
parādās tikai 9. g. s.
Meklējot avotus, kas varētu raksturot latvju aizvēstures kaŗavīru, jāpievēršas
archeoloģiskiem un folkloras pētījumiem. Vistrūcīgākās ziņas šie pētījumi sniedz par
bronzas laikmetu. Dažādu iemeslu dēļ bronzas senlietu depoziti nespēj kaut cik tuvāk
raksturot seno latvju kaŗavīru šai laikmetā. Arī tautas gara mantās atrodamās ziņas ir
nepilnīgas un apstrīdamas. Mūsu daiņas bieži min zaļos zobentiņus, par kuŗiem zinātnieki ir vienās domās, ka tie bijuši bronzas zobeni. Daiņas piemin arī zirgu peldināšanu zaļā vara pavadā, kas, acīm redzot, ir bijusi bronzas pavada. Šie norādījumi, kopā ar archeoloģiskiem pētījumiem, atļauj secināt, ka vismaz bronzas laikmeta beigās mūsu senči kara gaitās ir devušies arī jāšus.

116 0 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

Un patiesais autors? Balodis? Tikai nesaki, ka pats izmanto ikdienā mīksto ŗ, tautas gara mantas un archailoģija utml. ;)

Bet labs raksts tikai - lūdzu autoru arī vajag!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3 0 atbildēt

jā, varētu atsauces uz autoru.

1 0 atbildēt

atbildot uz fon der Golcs komentāru " Nevajag jau pārspīlēt viņu varonīb... "

Teksts acīmredzot ir pārkopēts no 30. gadu grāmtas - paprovē Ulmaņa režīmā ko citādu uzrakstīt!

Taču - būtībā visi karoja ar visiem. Visis siroja visur. Loģiki, ka dažās reizēs uzvarēja, citās zaudēja. Nu un? Varonība škiet ir tā karošanas patika, un 'ta jau nu bija gan.  

1 0 atbildēt

Raksts pamudināja ieslēgt šo Skyforger dziesmu

http://www.youtube.com/watch?v=meTdci7w_XU

0 0 atbildēt

Visu cieņu.

1 1 atbildēt

atbildot uz fon der Golcs komentāru " Nevajag jau pārspīlēt viņu varonīb... " Mums nav daļas par pasauli, bet par savu zemi un saviem varoņiem!

0 0 atbildēt

Hey! Nu, kāpēc nevarēji uzlikt autoru? Ja jau tāds sliņķis, tad pateikšu. Oriģinālais raksts ir atrasts no šī .pdf faila kurš ir atrodams šeit: http://doc.mod.gov.lv/lv/Brosuras/Latvijas_armija_20_gados/

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt