local-stats-pixel fb-conv-api

Mirāža6

24 0

Nolēmu uzrakstīt par savu mīļāko latviešu filmu, jo, manuprāt, tai ticis par maz publicitātes. Nepelnīti.

Pieci dažādi cilvēki: Džinnija (Mirdza Martinsone), Morgans (Reģimants Adomaitis), Kitsons (Mārtiņš Vilsons), Bleks (Ints Burāns) un Džipo (Boriss Ivanovs) apvienojas, lai nolaupītu bruņmašīnu, kurā tiek pārvadāts 1 miljons dolāru. Ideja pider Džinnijai, plānošanu uzņemas Morgans, Kitsons ir lielisks autovadītājs, aizbēgs no jebkuras pakaļdzīšanās, Bleks ir teicams šāvējs, savukārt Džipo spēj atmūķēt jebkuru seifu. Visi galvenie varoņi ir dzīves pabērni un izraisa simpātijas un līdzjūtību, nevis nosodījumu kā pienāktos. Džinnijai nupat nomiris tēvs un viņa palikusi bez iztikas līdzekļiem. Bleks ir Vjetnamas kara veterāns ar sabeigtu veselību, par kura likteni valdībai nospļauties. Kitsons ir bokseris, kuram regulāri nākas speciāli zaudēt cīņas un kura likteni aptumšojusi bērnības traģēdija – viņa tēvu, sargu, nogalināja laupītāji. Kompensāciju ģimene nesaņēma, jo kompānija, kurā viņš strādāja, paziņoja, ka Kitsona tēvs bijis laupītāju līdzzinātājs, kurš nogalināts tādēļ, ka laupītāji pēkšņi kaut ko nav varējuši sadalīt. Džipo ir itāļu emigrants, kuru terorizē mafija. Morgans... Morgans ir rūdīts noziedznieks un par viņu zināms vismazāk.

Uz papīra laupīšanas plāns izskatās nevainojams, bet realitātē viss saiet grīstē jau no paša sākuma, novedot pie traģiska iznākuma...

Filma uzņemta pēc angļu detektīvromānu rakstnieka Džeimsa Hedlija Čeiza romāna „Visa pasaule kabatā” motīviem. Atkāpes no oriģinālā sižeta ir minimālas, bet galvenie varoņi pārveidoti sociālisma idejām pieņemamāki (filma uzņemta 1983. gadā). Grāmatā Džinnija bija vieglas dzīves tīkotāja un nepavisam nedzīvoja trūkumā, Morgans bija rūdīts noziedznieks, kurš nevēlējās laist garām iespēju tikt pie 200 tūkstošiem, Kitsons arī neiebilda piepelnīties, Bleks nebija nekāds kara veterāns, bet gan slaists un vieglas naudas tīkotājs, un Džipo nekāda mafija netraucēja. Viņi visi apvienojās tikai tādēļ, ka atrada vienkāršu veidu, kā tikt pie naudas.

„Mirāžas” darbība norisinās Amerikā, bet nofilmēta tā tika turpat Padomju Savienībā: Latvijā un Krimā, Ukrainā. Starp citu, filmā izmantotās mašīnas tika aizlienētas no vietējiem ārzemju automašīnu īpašniekiem, tostarp mana vectēva. Viņš filmas vajadzībām aizdeva savu „Zilo Govi” jeb iespaidīgu izmēru Fordu (Tai mašīnai priekšā bija 3 sēdvietas! Reiz, kad Fordam vajadzēja izņemt motoru, to varēja izdarīt tikai ar ceļamkrāna palīdzību.). Arī pārējie rekvizīti, piemēram, apģērbs bija ārzemju un ik pa laikam „Mirāžā” iespējams vērot īstas amerikāņu TV reklāmas. Vide radīta tik pārliecinoša, ka pat skatoties ainu, kur fonā redzams Vanšu tilts, es joprojām ticu, ka darbība notiek Amerikā. Tas pats attiecas uz akmeņainajām pludmalēm, kuras jau pa gabalu pazīs katrs, kurš pabijis Krimā.

24 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Ļoti laba filma! Viena no manām mīļākajām filmām. Un kopš bērnības, kad pirmo reizi to skatījos, man palicis atmiņā moments, kur M. Martinsones varone pārvelk krekliņu. Pikants skats. :)

0 0 atbildēt

Mmmmm... es tā gribētu vēlreiz noskatīties šito... atceros biju vēl sīka, kad rādija... īsti vairs visu pat neatceros.... :( Bet zinu, ka man toreiz bāāāāāigi patika!

0 0 atbildēt

Es pati nesaprotu kāpēc, bet pēkšņi iedomājos par Aveņu vīnu... laikam dēļ filmas žanra!

0 0 atbildēt

Vispār jau bruņmašīnā bija 3 miljoni (vismaz filmā).

0 0 atbildēt