local-stats-pixel fb-conv-api

Dažādi kosmiskie sprādzieni2

47 0

Sveiki! ;) Šodien izveidoju savu jau trešo rakstu. Nerakstīšu garu ievadu, tāpēc, lai jums patīkama lasīšana! ;)

Visumā notiek dažādi sprādzieni. Vislabāk ir izpētīti 3. Pārnova, supernova un hipernova. Pastāstīšu par katru no tiem.

Pārnova

Pārnova ir zvaigznes eksplozija. Pārnovas eksplozija ir ļoti spoža un parasti līdzinās veselas galaktikas kopējam spožumam. Eksplozija var norisināties laikā no nedēļas, līdz pat vairākiem mēnešiem. Šajā laika periodā, pārnova var izstarot tik daudz enerģijas, cik Saule nespēj izstarot visas savas dzīves laikā. Sprādziena brīdī, no zvaigznes tiek izsviesta lielākā daļa vai pat visa viela. Šis triecienvilnis izveido gāzu un putekļu apvalku, kuru sauc par pārnovas atlikumu. Ar sprādzienu, kas līdzinās supernovai parasti sprāgst tādas zvaigznes, kā Keplera u. c. Parasti šīs zvaigznes nav ļoti lielas.

Supernova

Tā ir ļoti līdzīga pārnovai. Notiek viss tas pats, tikai supernovas sprādziens ir spēcīgāks. Tas sprāgst ar lielāku enerģiju.

Hipernova

Hipernova, tāpat kā divi iepriekš minētie kosmiskie sprādzieni, ir zvaigznes eksplozija. Tai piemīt lielāks sprādziens ar daudz augstāku enerģiju ātrumu un spēku. Ar tādu sprādzienu kā hipernova,parasti, sprāgst lielās zvaigznes. Sprādziens notiek pakāpeniski. Zvaigznes, kuras sprāgs kā hipernova, parasti, sevī nepārtraukti ražo materiālu slāņus. Tās ražo akmeni, dolomītu un pat tik vērtīgus materiālus, kā sudrabu un zeltu. Tikko, kā zvaigzne sāk ražot dzelzi, tā sprāgst. Tas notiek ļoti ātri. Sprādziens ir neiedomājami milzīgs.

Bet ar kādu sprādzienu dzīvi beigs mūsu pašu zvaigzne, Saule?

Saule dzīvi beigs ar pārnovas palīdzību. Tā nav tik liela, lai sprāgtu ar hipernovu. No Saules pāri paliks baltais punduris. Interesanti ir tas, ka pēc baltā pundura izsīkšnas no tā pāri paliks neiedomājami daudz karātu vērts dimants. Ir skumji, ka iespējams neviens no mums to neredzēsim.

Ja tev raksts likās interesants vai tev vienkārši tas patika, ieliec + ;)

47 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
Man patika :-D
0 0 atbildēt
Ķer plusu
0 0 atbildēt