local-stats-pixel fb-conv-api

Līvānu pamestās rūpnīcas21

Līvāni jau no laika gala ir bijusi industriāla pilsēta. Stikla fabrika, kūdras fabrika, bioķīmiskā rūpnīca, mājbūves kombināts, celtniecības materiālu ražošanas uzņēmums - visas šīs ražotnes ir veidojušas un ietekmējušas Līvānu attīstību.
Diemžēl laikam ejot šīs rūpnīcas beidza pastāvēt.

Vasarā ar domubiedriem devāmies izpētīt šīs vietas!

Bioķīmiskā rūpnīca

Latvijā Līvānos 1970. g. darbu uzsāka lopbarības lizīna rūpnīca, kuras jauda 1990. g. bija 3000 t gadā rēķinot pēc lizīna monohlorīda. Bijušajā PSRS teritorijā pēc šīs tehnoloģijas tika uzbūvētas 4 rūpnīcas ar kopējo jaudu ap 30 000 t gadā, kurās strādāja ap 10 000 darbinieku. Licenzes realizētas Ungārijas, Dienvidslāvijas un Somijas uzņēmumiem.
Lizīna ražošana pārtraukta 1992.gadā, jo tam nebija nākotnes un tas nebija konkurētspējīgs :(

Lai arī daudzas lielās rūpnīcas vairs nestrādā vai ir samazinājušas ražošanas apjomus un liela daļa tur nodarbināto cilvēku ir aizbraukuši, pārkvalificējušies vai strādā citur, uzņēmējdarbības vidi Līvānos joprojām var dēvēt par industriālu. Turklāt pilsētas attīstības pagrimums, kas iestājās līdz ar rūpnīcu likvidāciju 90.gadu sākumā un milzīgo bezdarba pieaugumu Līvānos, šobrīd jau ir pagātne. Vēl tuva, vēl visiem labā atmiņā, tomēr pagātne.


Stikla fabrika

19. gs. 80. gados vācu tirgotājs Jūliuss Fogess Līvānos uzcēla stikla fabriku, kurā 1997. gadā jau strādāja 300 strādnieku. Arī šodien Līvānu stikla fabrika ir slavena ar unikālajiem profesionālu meistaru - stikla pūtēji - ražotiem izstrādājumiem. Gadsimtu krātā stikla trauku ražošanas pieredze ir apkopota stikla fabrikas muzejā, kur ikviens var iepazīties gan ar vēsturiskiem izstrādājumiem, gan ar stikla ražošanas mūsdienu. Ņemot vērā lielo strādājošo skaitu fabrikās, 1914. gadā Līvānos varēja būt ap 9000 iedzīvotājiem. Pēc kara 1920. gadā Līvānos bija vairs tikai 1888 iedzīvotāji un Līvāni - sagrauti un izpostīti. Līdz ar brīvvalsts uzplaukumu sākās arī Līvānu atdzimšana, kuru atkal pārtrauca karš ar savu postu. Pēc kara Līvānu attīstību noteica svešas varas intereses un politika. Līvānu stikla muzejs iepazīstina interesentus ar fabrikas vēsturi un stikla izstrādājumu ražotni sākot ar 1887. g. Tiek dota unikāla iespēja vienkopus aplūkot visos laikos Līvānu stikla fabrikā ražoto produkciju, kopumā vairāk kā 5000 unikāliem stikla izstrādājumiem. Līvānu Stikla muzejs ir ievērības cienīgs visā Baltijā. Neskatoties uz SIA „Lettglas” īpašnieka maiņu, ražošanas apturēšanu un iekārtu izvešanu, Līvānu stikla muzeja kolekcijai ir jāpaliek Latvijas un Līvānu sabiedrības, nevis ārzemnieku īpašumā, uzskata Līvānu novada dome. Līvānos dzīvo veselas stiklinieku dinastijas, ir cilvēki, kas visu darba mūžu atdevuši rūpnīcai un šobrīd cīnās ar smagām arodslimībām, tādēļ nevar tik vienkārši izsaimniekot cilvēkiem svarīgas vērtības.
SIA Lettglas stikla fabrikas slēgšanu Līvāni uzskata par lielu zaudējumu gan pilsētai, gan Latvijai kopumā.

Bet Līvāni atkal atdzimst - jau ceturto reizi šajā gadsimtā. Cauri laikiem ir spējušas izdzīvot un attīstīties stikla, kūdras un būvmateriālu ražotnes, Līvāni var lepoties arī ar vienīgo Baltijā optisko šķiedru ražotni

« 1  2  3  4  5 »
216 1 21 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 21

0/2000

Beidzaas Latvijaa komunisms taa arii viss izputeeja,nekaa mums vairs nav,viss paardots:( vienkarsi nav vaardu kaads ir skrobis parto visu..

10 0 atbildēt

Uiīīīīī,ku daudz bildes.emotion

++

6 0 atbildēt

ta jau feini bet ta ka neesmu no Livaniem prasas apraksts..

5 0 atbildēt

Foršs rasts un bildes arī ritīgi labas 

4 0 atbildēt

Tur sanāktu labs urban climbing vai parkour

2 0 atbildēt

Taka es naku no Livaniem.Fotografs ir labi pastradajis jo cik zinu livanu stikla fabrika tik vienkarsi nav tikt ieksa :) Pats esmu skolas laikos meginajis :) Man patika par to +

2 0 atbildēt

es zinu kur tu dzīvoemotion

2 0 atbildēt

kurs vel pamanija ka 69 uz sienas uzrakstits spoki.lv?:D

1 0 atbildēt

Nesen bioķīmisko nojauca, es pa nakti dzirdēju kā viņu jauca nost. tagad tur stāv tukšs lauks, tik nepeirasti iet garām. 

Par Stikla fabrikas likvidāciju tā ir mana personīga sāpe. Pateicoties perestroikai, mani vecāki palika bez  normāla darba.

1 0 atbildēt

Varēji visu sadalīt pa vairākiem rakstiem ;-)

4 4 atbildēt

jaaa... Vo kā mēs tagad dzīvotu, ja stulbie pediņi nebūtu visu izpārdevušhi un nolaiduši... skumji...

0 0 atbildēt

Man ir divi vārdi sakāmi:ghost houses!

0 0 atbildēt

patika

0 0 atbildēt

Tev ir rakstnieka dotības! Baudāms raksts! :) 

0 0 atbildēt