local-stats-pixel fb-conv-api

Liepājas Ziemeļu mols!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9

232 2

Šoreiz nelīdām ne tuneļos,ne graustos, bet gan aizgājām uz populāru tūrisma vietu- Liepājas Ziemeļu molu.

Tālāk copy/paste tā vienkārši prikolam,ja nu kāds tomēr izlasa.... :D :)

Liepājas ziemeļu forti ir Liepājas cietokšņa sastāvdaļa. Ziemeļu forti atrodas pašā Baltijas jūras krastā ir daļēji noskaloti un ir tikai neliela, bet ļoti iespaidīga daļa no unikālās Liepājas fortifikācijas sistēmas, kas pilsētu apjož visā perimetrā. Fortu pazemes bunkuri veidoti divos stāvos.

Ar Liepājas cietokšņa jeb fortu un Karostas kanāla izbūvi iesākās visa Karostas militārā kompleksa celtniecība. Liepājas cietoksnis pēc savas struktūras ir salīdzināms ar Port — Arturas cietoksni Krievijas Tālajos austrumos. Cietoksnis būvēts no 1893. līdz 1906. gadam un tas izvietots ne tikai Karostā, bet visapkārt Liepājai - gar Cietokšņa kanālu Zaļajā birzī, Dinamo stadionā Liepājas centrā un pilsētas dienvidu galā pie Klaipēdas šosejas; projekta autors ir inženieris ģenerālmajors Ivans Makdonalds. Atsevišķas nocietinājuma daļas savienoja kanālu sistēma un šaursliežu dzelzceļš. Liepājas jūras kara ostas bāzei bija paredzēti 140 karakuģi un 30 zemūdenes.

1908.gada novembrī Liepājas cietoksni likvidēja, jo atzina, ka tā celtniecība bijusi stratēģiska kļūda. Daļu lielgabalu demontēja un aizveda uz Kauņas cietoksni Lietuvā, daļu pārkausēja. Artilērijas baterijas, pazemes būves un pulvera noliktavas mēģināja spridzināt, taču tas nedeva gaidīto rezultātu un tā cariskās Krievijas jaunākā un modernākā cietokšņa paliekas ir saglabājušās līdz mūsdienām.

Tuvējie forti Karostā, Krasta ielas galā pie Atmodas bulvāra, veido savdabīgu, mežonīgu ainavu, savukārt Ziemeļu fortos saglabājušies plašāki pazemes labirinti. Iekļūt iespējams arī Redānā, Austrumfortā, Vidusfortā, Linetē un Dienvidu fortos. Dinamo stadionā esošajos fortos tiek rīkotas ekskursijas ar biedrības "Cietokšņa kopiena" līdzdalību.

232 2 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Labs, labs...

0 0 atbildēt

Tu man trubu es tev pivasjiku davaj?

0 0 atbildēt

Kā es gribu uz turieni tikt vienu dienu, bet Liepāja ir pārāk tālu. emotion

0 0 atbildēt

Kāpēc tā?

0 0 atbildēt
Forša vieta. emotion
0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt