local-stats-pixel fb-conv-api

Latvijas veiksmes stāsts - latvānis14

6 31

Latvāņi - par labu, tīru, skaistu Latviju! Latvānis ir vienkārši superīgs augs, kurš uzlabo ne tikai vides bagātību, bet arī padara to skaistu! :* Paldies, latvāņi, ka esat! :*

Latvijā Sosnovska latvānis ieviests jau 1948. gadā, to no Kaukāza republikām atvedot kā lopbarības augu. Tas sāka ieviesties arī savvaļā, un tagad tā ir bīstamākā no Latvijas sastopamajām invazīvajām sugām. Tas izplatās nekoptās lauku zemēs, kurās agrāk tika veikta lauksaimnieciskā darbība, vietām pāriet mežos, upju ielejās, krūmājos. Auglīgā augsnē tas var sasniegt līdz 4 m lielu augstumu. Latvānim ir ļoti attīstīta sakņu sistēma. Uz viena auga var attīstīties 3-15 tūkstoši sēklu. Sosnovska latvāņi ir gaismasprasīgi augi un attīstības sākumā grūti pacieš noēnojumu. Latvāņi, bet it īpaši Sosnovska latvānis, ir bagāti ar fotodinamiski aktīvām vielām - furokumarīniem (psoralēniem). Šīs vielas organismā nonāk caur ādu, gļotādu, kā arī caur kuņģa un zarnu traktu. Fotokumarīni, nonākuši uz ādas, saules ultravioleto staru ietekmē, izraisa smagus apdegumus. Ādas bojājumi parādās vairāku stundu laikā pēc saskares ar latvāņa daļām. Tie izpaužas kā ādas iekaisumi, kas atgādina I - III pakāpes apdegumus: tā ir nieze, plankumaini vai svītraini apsārtumi, ādas pietūkums, čūlas. To pavada vispārējs organisma nespēks, galvas sāpes, reiboņi, slikta dūša, sāpes vēderā.

Augsta fotokumarīnu koncentrācija organismā izraisa pastiprinātu acu jutību pret gaismu, acu iekaisumu, redzes traucējumus. Acu bojājumu gadījumos iesaka nēsāt polaroidās saulesbrilles, kas aiztur ultravioletos starus.

Sosnovska latvāņa introducēšana masveidā Latvijā notika pagājušajā gadsimta 60.-70. gados,[2] un tā izplatība astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā Latvijā kļuva nekontrolējama. Latvānis strauji piesārņo ne tikai atklātās platībās, bet arī platības gar ūdenskrātuvēm, ceļiem un mežus. Pašlaik latvāņa izplatība ir izgājusi no cilvēka kontroles un tas ir savairojies vai visā Latvijā, lielākoties nekoptās zemes platībās un grāvjos. Tā izplatības tempu paātrināšanos veicina pamestas zemes, kurās agrāk tika veikta saimnieciskā darbība. Augu aizsardzības speciālists un botāniķis A. Rasiņš jau 1986. gadā latvāni dēvēja par botānisko "jenotsuni" un atzina par sevišķi bīstamu karantīnas nezāli.[3] Vairums speciālistu tagad joprojām atzīst, ka latvānis ir bīstams un latvāņa audzes iznīcināt ir grūti. Latvāņi pie mums nav dabas katastrofa, bet traucējoša parādība, kas jāierobežo, tomēr ir arī secinājumi, ka latvānis, pārejot savvaļā, kļuvis par grūti apkarojamu nezāli.

Nu, vai redzat, kā cilvēkiem patīk latvānis? :) Tie, kuriem nepatīk latvānis un to labā ietekme uz cilvēku, ir jāsoda!

6 31 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000
wtf, pa kuru laiku Tvaika ielā pieslēdza internetu?
9 0 atbildēt

Vispār jau čalis nepārkāpj nekādus likumus šeit spokos, bet šitie labie virsraksti kuru dēļ ieeju un domāju ka ir labs raksts te sasodīts izrādās kaut kāds bezjēdzīgs vārdu purvs, kurš pavisam tiešām nevienam neinteresē.

5 0 atbildēt

-

3 0 atbildēt

Viss ok. Kamēr citi krāj + šis lietotājs vēlas atšķirties, krājot mīnusus. Es palīdzēšu. Rakstu nekomentēšu. :) 

0 0 atbildēt

tev tiešām nebija grūti nokopēt no wikipēdijas?emotion

0 0 atbildēt
Tak nomierinieties, viņš speciāli liek stulbus rakstus, lai spokus(jūs) pakaitinātu!!!!
0 0 atbildēt

Ieteikums visiem  kam ir apnikuši bezsakarīgi raksti un tt.  Vienkārši ignorējiet un neliekat ne plusus, ne mīnusus , un Dieva dēļ nekomentējiet . Tas ir tas, ko šis cilvēks velas- jūsu uzmanību , vienalga kādu . Un tad viņam apniks.

0 0 atbildēt