Čaaaau! Vai vēstures stundās, kad mācījies par otro pasaules karu, neaizdomājies par to, kā karavīri fiziski to izturēja? Es aizdomājos, tieši tādēļ izlēmu to izpētīt. Secinājumi - protams, izcila fiziskā sagatavotība. Bet ir vēl kas. Viens vārds - šokolāde.
Kā šokolāde palīdzēja uzvarēt karā..7
364
0
Septiņdesmit vienu gadu atpakaļ, vairāk kā 160 tūkstoši sabiedroto karaspēku karavīri iebruka Normandijā, D-Die nas iebrukuma laikā. Un, kamēr, mēs visi zinām, ka diena kalpoja kā milzīgs pagrieziena punkts sabiedroto labā jūs, noteikti neesat aizdomājušies, ko šie karavīri ņēma līdz ēst, iebrukuma laikā un pēc tā. Kā tas būtu, ja viena viela, varētu aizpildīts visas prasības - ēdienam bija jābūt vieglam, barojošam un ar lielu enerģijas devu : galu galā, šie vīri bija par iebrukšanu nacistu okupētajās zemēs. To panāca, kāda Hershey šokolādes tāfelīte.
Hershey šokolādes kompānija tika dibināta 1937. gadā, tajā tika speciāli veidotas šokolādes tāfelītes Amerikas Savienotās valsts armijas karavīriem. Saskaņojot ar vecāko Hershey ķīmiķi Semu Hinkli, ASV valdībai bija četri pieprasījumi jaunajai šokolādes tātelītei: tāfelītes masa nevarēja pārsniegt četras unces, nepieciešama augsta enerģētiskā vērtība, šokolāde nedrīkst izkust pie augstas temperatūras un galīgais noteikums "garšai jābūt nedaudz labākai kā vārītiem kartupeļiem", produktu nosauca par "D devas tāfelīte". Šokolādes galvenās sastāvdāļas bija šokolādes maisījums, cukurs, kakao, sviests, vājpiena pulveris un auzu milti.
Attiecībā uz garšu, lielākā daļa, kuri pagaršoja šokolādi, tieca, ka labāk izvēlētos vārītus kartupeļus. Tauku un auzu miltu kombinācija šokolādi padarīja cietu kā ķieģeli, cukurs šokolādei bija pievienots pa maz un, tas nespēja apslēpt rūgtumu tumšajā šokolādē. Tā kā bija paredzēts, ka šokolādei jāiztur augsta temperatūra, tajā bija gandrīz neiespējams iekosties. Lielākā daļa vīru, kas ēda šo šokolādi bija nepieciešams izmantot skūšanās nazi, lai to sagrieztu mazākos gabalos, lai to varētu sakošļāt. Neskatoties uz to, ASV labajām vēlmē, daudzas „ D devas tāfelīte” ceļš beidzās miskastē. Vēlāk, jau kara laikā Hershey ievies jaunu versiju, kuru nodēvēja par „tropu joslu”, kuras bija paredzētas īpaši augstām temperatūrām. Līdz kara beigām, kompānija bija izstrādājusi vairāk kā 3 milijardus šokolādes tāfelīšu.
"Hitlera slepenais ierocis", daudzi kājinieki sacījuši. Minētā šokolādes tāfelīte bija gandrīz vienīgais saldums. Šī šokolāde bija viegls veids, kā bars karavīru var iegūt cukura sniegto enerģiju, un tas bija patīkams papildinājums komplektu somās. Šie batoniņi tika izstrādāti vairāk kā ēdienreizes aizstājēji, tas tika pasniegts kopā ar kafiju, konservētu gaļu, kausēto sieru. Dažādos punkots karavīri atrada pulverveida apelsīnu vai citronu dzērienus, karameles, košļājamās gumijas un protams, vairāk šokolādes kopā ar cigarešu iepakojumiem, cukura kubiņiem kafijai, kas sniedza nepieciešamo enerģiju vīriešiem. (4 unces ~ 113 grami)