local-stats-pixel fb-conv-api

PAPILDINĀTS : Krievijas aviācijas brīnums.47

268 6

+bildes no iekšpuses.

1987. gadā Krievijā sāka ražot pirmo raķešu kuģi-lidmašīnu, no Padomju Krievijas raķešu pārvadātāju projekta. Tas tika nosaukt kāda krievu putna vārdā – Lun, otrs tā nosaukums bija – Project 903. Tas spēja pārvadāt 6 Moskit kruīza raķetes. Ja četras no šīm raķetēm trāpītu kādam kuģim, neatkarīgi no tā izmēriem, kuģis neizbēgami tiktu nogremdēts. Bija iecerēts ražot vēl vienu Lun klases kaujas lidaparātu, taču beidzoties Aukstajam karam, šie kuģu-lidmašīnu projekti tika pārtraukti un visa uzmanība tika pievērsta glābēju lidmašīnu ražošanai.

Šāda tipa kuģi tika saukti par Krievu ekranoplāniem, šīs lidmašīnas izmantoja tā saucamo „zemes efektu”, lai tas spētu pārvietoties tam tika izveidoti milzīgi spārni, kuriem vajadzēja atrasties tuvu pie ūdens virsmas. Šī iemesla dēļ tie bija veidoti, lai ceļotu maksimums 3m augstumā no ūdens virsmas, taču tajā pašā laikā tie viegli spēja pārvietoties pat 5m augstos viļņos. Šie kuģi-lidmašīnas tika veidoti Padomju Savienībā, kā ātras pārvietošanās militārie transporti, pārsvarā tie tika bāzēti Kaspijas un Melnās jūras krastos. 2005. gadā šāda tipa kuģi tika klasificēti Internacionālajā Kuģniecības Organizācijā, tāpēc šos kuģus varētu saukt par lidojošajiem kuģiem, nevis peldošajām lidmašīnām. Šī ir viena no lielākajām lidmašīnām, kāda jebkad uzbūvēta, tās garums ir 73,8m.

Lun nav iebūvēts piezemēšanās mehānisms, taču ir izveidotas milzīgas ūdens slēpes. Tādējādi tas nekādi nevar nokļūt uz zemes, tas arī ir iemesls, kāpēc šo lidaparātu sauc par kuģi. Lun tiek darbināts ar 8 reaktīvās lidmašīnas dzinējiem.

Kuģa korpuss sastāv no četrām daļām: priekšgals, vidus, aizmugurējā daļa un ķīlis ar stabilizatoru. Priekšējā daļā iebūvēta pilota kabīne un balsts, kas satur kopā 8 galvenos dzinējus, kā arī vieta sekundārajiem dzinējiem. Vidus un aizmugures daļās tika izveidotas dažāds īpašiem nolūkiem domātas telpas, kā arī tualete un kuģa virtuve. Ķīlis ir piepildīts ar dažādām enerģijas instalācijām, enkuriem un radio komunikāciju sistēmām. Ložmetēju istaba tika iebūvēta starp ķīli un stabilizatoru, kas atradās 12m augstumā no ūdens. Lun apkalpes sastāvā ietilpa 7 virsnieki, 4 virsnieki, kuri deva pavēles.

Ļoti iespaidīgs skats uz ekranoplānu paveras ari no Google Earth programmas.

« 1  2  3  4  5 »
268 6 47 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 47

0/2000

Man būtu bail tādā kāpt iekšā! emotion

8 1 atbildēt

pretīgs :D

7 2 atbildēt

man liekas, ka kuģim pietiek ar normālu vienu emotion neatkarīgi no tā izmēriem

5 0 atbildēt

Iespaidīgs transports!

5 0 atbildēt

Milzīgs gan

4 0 atbildēt

iespaidīgs lūznis

5 1 atbildēt

ja pretinieks redzētu, ka uz krasta pusi šitas monstrs brauktu, bikses būtu pilnas

4 0 atbildēt

Naidīgs...

4 0 atbildēt

Diez cik tadam aparatam diegvielu vajadzetu :D

3 0 atbildēt

atbildot uz migels komentāru " kā viņš var kādu bumbu uzmest ja lido tikai 3... " Neviena vārda par bumbām rakstā neredzēju, ekranoplāns pārvadā raķetes. Cerams zini atšķirību, raķetes arī pašas lido.

3 0 atbildēt

Tāds puskoka lēcējs....

3 0 atbildēt

Iespaidigi :)

3 0 atbildēt

Šāds raksts spokos jau bija pirms mēneša!

3 0 atbildēt

omg

3 0 atbildēt

Iespaidīgi.

3 0 atbildēt

11. bildē izskatās neliels :)

3 0 atbildēt

atbildot uz Susliks28 komentāru " Diez cik tadam aparatam diegvielu vajadzetu :D " daudz :D

3 0 atbildēt

Ali kkāds nomīzies mazs puišelis, kas kunkst par to, ka viņa pirmītieliktais raksts ir sūdīgāks, nekā šis :D

2 0 atbildēt

atbildot uz Ali komentāru " Labi,ka kkas tads jau te ir pabijis! "

Un ko tu ar to gribēji pateikt?  

2 0 atbildēt

atbildot uz Ali komentāru " Ar to ka cilvēks pirms likšanas var pārbaud... "

Diemžēl tavā rakstā, nav gandrīz nekādas informācijas, tapēc neuzskatu, ka kaut ko esmu izdarījies neparaizi vēlreiz ieliekot.  

2 0 atbildēt
« 1  2  3 »