local-stats-pixel fb-conv-api

Ņūtonmetrs18

Man ienaca prata, ka varbut atradisies kads, kurs veletos izprast ko tad isti nozime dazadu speka vienibu definejumi, ka piemeram Zs, Kilovats un nm-nutonmetrs.Jo kas interesejies par auto, tiek nosauktas sis visas tris vertibas.

Saksim ar Zirgspeku.Tas tika definets jau loti loti sen.Nepieciesamiba pec tas radas, jo piemeram zemniekam ir tris zirgi, un vina kaiminam 5hektari zemes, kas jaapstrada-vins zirgus iziiretu no kaimina, bet ka lai nosaka cenu?Tika pienemts visparpienemts jedziens 1ZS ir viena zirga padarits darbs, jeb norma, ko piemeram izprata ka vienu noteiktu lauka lielumu ko spej uzart veseligs zirgs, jeb piemeram dzirnavas noteiktu laiku, ko zirgs staiga ap groda asi to griezot.Tatad kaimins izireja divus zirgus-nopirka sev todien 2 ZS darba speka.

1978. Gadaa ZS tika paardefinets pec si sistemas, un ieguto jaudu saka oficiali apzimet wattos.Rupji paarreikinot viens Zirgspeks ir 735 wati izdotas jaudas.Piemers Golf 2 1,3l 44KW= 44 000 wati.

Eiropaa ir pienemts standarts, ka autombila atdoto maximalo jaudu meera motoram, kurs iebuvets masina, ar generatoru un citiem agregatiem, un ieskaitot atrumkarbu-respektivi so jaudu nosaka automasinai uz stenda.

ASV turpretim motorjaudu meerii motoram, kurs stav uz galda ar pec iespejas mazak agregatiem-meeriits tiek no spararata.

Nutonmetrs-ir griezsanas, un stumsanas speka definejums.Si skaitliska vertiba mums lauj saprast cik specigs ir pats motors.Jo piemeram 100nm specigu motoru var sakomplektet ar atrumkarbu, un auto bus piem. 40kilowati, jeb 55 zirgspeki. To pasu motoru var sakomplektet ar citu atrumkarbu, un tam bus tikai pie. 29kilovatti.

Nutonmetru ir vienkari izprast-iedomasimies ka kadam motoram pie klokjvarpstas ass ir piestiprinats tiesi vienu metru garsh stienis horizontala limeni.Ja musu iedomatajam motoram ir piemeram 120nm griezes moments, tad dalot so skaitli uz desmit, mes iegustam kilogramus, kuri tiek iekarti sii stienja gala.Tas tad ari ir speks, kadu spej izdot motors pacelot musu gadijuma 12kg, jeb vienu pilnu udenspaini (12l)

Tatad isuma

Kilovatti (zs) ir jaudas atdeve uz ritenjiem vienam autombilim.

nm ir pasa motora speks, ko tas izvada pa klokjvarpstas asi

Es pievienoju vienu zimejumu, kura redzams vw corado motors

1,8l 160Kilovati, un 225 nutonmetru speku.

Diemzel nacas likt rakstu pa jaunam, pateicoties viena dir...a lideja komentariem kurs peksni izdomaja taisit savu rakstu mana raksta komentaros-sikais laikam vel lidz pasha rakstam nav ticis.

93 8 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

Mjā. Gluži tā uzreiz par ignorantu sūdu maisu nosaukt autoru diez vai būtu diez ko pieklājīgi vai pareizi. BET, kļūdas tiešām būtu jāizlabo.

5 0 atbildēt

atbildot uz Inkaso komentāru " kāpēc dizeļeim nm ir stipri vairāk par bendzī... " Tapec ka dizeliem ir savadaka motora uzbuve un vnk taa sanak, ka dizeliem ir vairak nm un un tadel vienadas litrazas dizelis lidz vismaz 60km/h izbazis benzinnieku. 

P.S neteiksu ka baigi vienkarsi izskaidrots tas nm, jo tas ka spej pacelt tadu svaru neievies cilvekiem skaidribu kada jega no ta. zs ir prieks maksimala atruma, nm - paatrinajumam.

4 1 atbildēt

kāpēc dizeļeim nm ir stipri vairāk par bendzīniekiem - pie tās pašas litrāžas?

3 0 atbildēt

uztaisiits no jauna vai ariii kļudos bet vakar pa dienu bija ļoti liidziigs :)

3 0 atbildēt

atbildot uz istaisapsis komentāru " ir ir uztaisits no jauna-pateicoties vienam s... " bet 24h nav pagaajis, ceru ka kāds admins ieraudzīs :)

2 0 atbildēt

Dīzelis bez turbīnas vispār būtu nīkulis. Vienādas litrāžas dīzelis ar turbīnu un tādas pašas litrāžas benzīns ar turbīnu, tas jau ir interesantāks salīdzinājumsemotion

2 0 atbildēt

atbildot uz Ivo komentāru "Kur var redzēt cik ņutonu mašīnai? "

ieraksti googlee sava auto marku modeli un wikipedia...  

2 0 atbildēt

un vienaadas litraažas dīzelis ar benzīnnieku ja sacenshas, tad dīzelis pirmais izrausies priekshaa un pec tam pazaudees? Jo benzīnam ir mazaak Nm ,bet vairaak Zs...

2 0 atbildēt

paklau bet tas ieprieksejais bija mans, un ari sitais ir mans raxts-tiesi tas pats, tikai refreshoju komentus, del tadiem ka tu...

2 0 atbildēt

ir ir uztaisits no jauna-pateicoties vienam schwuchtelim.

2 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru "  Autors ignorants sūdu maiss... komentār... "

klau jus divi exemplari-tu mudak bez nika, un otrs planieris chryslers-JA JUMS SKAIDRA VALODA NEPIELEC, KA RAKSTS RADITS CILVEKIEM, BEZ TEHNISKAM PRIEKSZINASANAM, kuriem tas iedvesis izpratni par sveso nezinamo "nm", tad tas man lika refresh savu rakstu, lai te nelistu tie, kuri visiem blauj-"re re, es te zinu visu sikumos, un protu pat sareikinat, a tu te nejega, un kas jus vispar esiet, un laikam-pricom es esmu seit"....Tad tinies uz wikipediju un pilnveido tu mudak-ko tu spokos mekle fizikas formulas.Ne tu te kadam truc, nedz mes spoki priecajamies par tadiem anonimiem pusdebiliem komentariem, pilniem ar parmetumiem, no kautkadiem mudakiem, kas pecpusdiena ielien spokos, un da jebkura raksta iekar savu zhulti, ko sakrajis pa dienu no normaliem cilvekiem ka parmetumus par savu uzvedibu, jeb socialo attistibu-integreshanos sabiedriba...lai nu ka tur butu mudak-tadi cilveki ka tu, ar tik *cionalu, gandriz agresivu pieeju tik nenopietnam lietam ka izklaides portala rakstu veidotaju d*tiveshanu, kadu citu nopietnaku nesaskanu radito *cionalo reflexu rezultata, explodees no issavienojuma paurii.Paliec sveiks mudak-mes spoki sakam tev paldies, par tavien asocialajiem komentariem rakstos ka manejie.Lauj man minet- nosauksi mani par idiotu atkal jau trijos nakti vienatne, un jutisies baigi kruta profitejies....ha ha lai paliek-ta pat nesapratisi....:D...man piem. vajag vairak argumentu, kuri liecinatu par to ka esi idots....tev acimredzot pietiek ar vienu komatu ha ha-drosvien visi tev apkart jau ir idioti-tikai tu esi tas gudrais epicentrs...paies pubertate, un tu sapratisi pasauli savadak buciit..

3 2 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Dīzelim augstāka kompresijas pakāpe. Tapēc arī griezes moments lielāks un vilkme labāka.

0 0 atbildēt

Interesanti. emotion

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

ZS definiicijaa ir saraxtiits taads sviests... nepilniigs un neizprotams raxts (-)

1 1 atbildēt

atbildot uz aandersons komentāru " un vienaadas litraažas dīzelis ar benzīnnieku... " Dīzelim ir lielāks griezes moments no motora, bet viņam normālie darba apgriezieni ir mazāki nekā benzīnniekam. Tāpēc dīzelim liek garāku kārbu. Tas, savukārt, nozīmē, ka griezes moments uz riteņiem dīzelim nebūt nav tik ļoti lielāks nekā benzīnniekam. BET! Dīzelim max grieze ir pie zemākiem apgriezieniem. Benzīnam - pie augstākiem. Tādēļ, kamēr abi motori strādās pie zemiem RPM, dīzelis aizies pa priekšu, pie augstiem benzīnnieks vinnēs.

0 0 atbildēt

atbildot uz aandersons komentāru " un vienaadas litraažas dīzelis ar benzīnnieku... " tiesi taa, pec 60km/h - 80km/h benzinieks aiziet ka lode.

0 1 atbildēt