local-stats-pixel fb-conv-api

Vēsturē postošākās zemestrīces6

45 0

Šajā rakstā aplūkosim vēsturē 9. pašas postošākās zemestrīces, kādas cilvēce ir piedzīvojusi.
  Zemestrīču stiprumu mēra ar seismogrāfu un norāda ar skaitļiem pēc Rihtera skalas, ko 1935. gadā izveidoja Čārlzs Rihters no Kalifornijas ASV.

Lai būtu apmēram skaidrs, cik stipras bijušas zemestrīces turpmākajā tekstā, pievienošu Rihtera skalas vērtību tabulu.

Mazāk nekā 2.0 - Nejūtama, svārstību intensitāte ir mazāka nekā jūtīguma robeža. Tikai ar seismogrāfiem var reģistrēt to, ka tā bijusi.
2.0-2.9 - Vāja, svārstības jūt tikai atsevišķi cilvēki, kuri atrodas ēkās, īpaši augšējos stāvos.
3.0-3.9 - Vāja, daži cilvēki arī ārpus ēkām izjūt zemestrīci. Svārstības ir līdzīgas sastricinājumiem, ko rada smagās mašīnas braukšana. Daži cilvēki pamana priekšmetu pastiprinātu šūpošanos, īpaši ēku augšējos stāvos.
4.0-4.9 - Viegla, maz cilvēku nejūt šo zemestrīci, galvenokārt, tie kas atrodas ārpus ēkām. Manāma durvju virināšanās, trauku šķindoņa, mazliet dreb mēbeles. Priekšmeti, kuri karājās, piem., lustras, iesvārstās.
5.0-5.9 - Viduvēja, ir novērojami bojājumi ēku sienās, bet tikai mazos apvidos. Ūdens traukos spēcīgi viļņojas. Daži priekšmeti var nokrist no sienām, plauktiem. Spēcīgi svārstas priekšmeti, kuri karājas.
6.0-6.9 - Stipra, 100 kilometru rādiusā ir izjūtama zemestrīce. Ēkas grīļojas, spēcīgi šūpojas priekšmeti, kuri karājas. No plauktiem un sienām krīt nost trauki un gleznas. Var pārbīdīties mēbeles. Parādas plaisas sienās.
7.0-7.9 - Spēcīga, ir novērojumi nopietni postījumi plašā teritorijā. Grūti nostāvēt kājās. Var apgāzties mēbeles. Ēku sienās parādās lielas plaisas, kuru rezultātā ēkas var arī sabrukt.
8.0-8.9 - Apjomīga, ir novērojami nopietni postījumi vairāku simtu kilometru rādiusā no epicentra. Cilvēki nespēj stāvēt kājās. Uz Zemes virsmas parādas plaisas. Tiek spēcīgi bojātas visas ēkas, daudzas ēkas sabrūk.
9.0-9.9 - Apjomīga, ir novērojami nopietni postījumi vairāku tūkstošu kilometru rādiusā no epicentra. Zemē parādas lielas plaisas, brūk ēkas, tilti. Daudz cilvēku upuru.
10.0+ - Apjomīga, nav reģistrēta. Šādu zemestrīci varētu izraisīt meteorīta nokrišana.

45 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

tomēr labi Ka  Dzīvoju Latvijā

1 0 atbildēt

"Haijuan zemestrīce Ķīnā, Gansu provincē" vo tas ir kkas :D

p.s. es nezinu cik neapteestam jabut lai ticetu ka 5 bilde cunami bilde ir iista. ja tadi vilni butu gajusi ta boja ietu nevis ceturtdalmiljons bet 20 miljoni.

1 0 atbildēt

4.gadijumā nav šrilanka???

0 0 atbildēt

Secinajumi, nebraucat uz ķīnu un tas provincem un vispar uz aziju, taizemi un tā talak :D

0 0 atbildēt