local-stats-pixel fb-conv-api

Saules suns jeb Sundog5

Kas ir Halo (Saules suns) jeb Sundog?

Tas ir īpašs ledus oreola veids. Saules suņi ir atmosfēras efekts, kurš rodas, kad caur plakaniem ledus kristāliem, kuri atrodas augstu esošajos spalvu mākoņos, tiek lauzti Saules stari. Svarīgs ir šo kristālu novietojums - tiem ir jābūt paralēliem Zemei. Kad Saules gaisma trāpa šādi novietotam kristālam, kurš atrodas vajadzīgajā attālumā no Saules un no novērotāja, rodas Saules suns. Tas ir visizplatītākais vai otrs visizplatītākais ledus oreola veids. Saules suņus var redzēt jebkurā vietā uz zemeslodes, jebkurā gadalaikā. Eiropā un ASV tos varētu redzēt 1-2 reizes nedēļā, taču ne vienmēr tie būs spilgti un labi pamanāmi. Vislabāk saskatāmi tie ir, kad Saule atrodas zemu. Tiem nav nekā kopīga ar varavīksnēm.

Šodien pati ar savām acīm šo dabas parādību pirmo reizi redzēju. šo dabas parādību nebūtu ievērojusi ja skolotāja nebūtu pienākusi un teikusi par šo parādību kas bija aiz loga. Un jā diezgan skaisti. Sākumā ka ieraudzīju neiemūžināju, bet pēc kādas 1 stundas es tomēr saņēmos un iemūžināju šo skatu, jo nekad neko tādu nebiju redzējusi.

Gredzeni jeb halo ap Sauli vai Mēnesi.

Halo (varavīksnes loki ap Sauli vai Mēnesi), viltus saules. Parādība ir ļoti līdzīga varavīksnei, tikai halo rodas apkārt Saulei, nevis tai pretējā pusē, turklāt tas rodas gaismai lūstot ledus kristāliņos, nevis ūdens pilienos, kā varavīksnēm. Halo izskats var būt ļoti dažāds sākot no varavīksnītes fragmenta netālu no saules, līdz pat tā saucamajām viltus saulēm, kas redzamas kā spoži debess apgabali aptuveni 22 vai 46 grādu attālumā no īstās Saules.




Atkarībā no kristālu stāvokļa un staru krišanas, halo parādība var būt dažāda - loks ap sauli, māņu jeb sānu saules, gaiši stabi un pieskarloki. Halo parādība rodas ne tikai ap Sauli, bet arī ap Mēnesi.

šajā gadījumā būs tomēr ap sauli, jo redzēju no rīta puses ~ 9.30 vai 10.00 ap to laiku.

Neaizmirsti padalīties ar + emotion paldies emotion

44 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Man gan liekas, ka latviešu valodā to sauca par halo.

1 0 atbildēt

baby i can see your halo. signe rocks

0 0 atbildēt

YEAH! ČAU SIGNE!

0 1 atbildēt