local-stats-pixel fb-conv-api

Prettrieciens čigāniem.52

479 3

Ievēroju, ka spokos ir kļuvusi aktuāla čigānu tēma. Es jums gribu pastāstīt, kaut ko tādu, kas varbūt jūsu acīs jaut nedaudz rehabilitēs čigānu tautu. Es personīgi nepiederu pie čigānu tautas un nekad īpaši nemeklēju kontaktus ar viņiem.

Kad man bija 12 gadu, es mācījos skolā apmēram 20 km no mājām. Vienreiz, kad es no skolas devos uz autoostu, gribēju nopirkt biļeti, rakņājos pa somu un zināju, ka tur ir jābūt makam, bet nevarēju to atrast. Es izkrāvu visas grāmatas uz soliņa, bet vienalga nevarēju atrast maku. Pilnīgi noteikti tam bija tur jābūt. Es gāju uz autoostas kasi un lūdzos, lai man varētu izsniegt biļeti tāpat, un es naudu atdotu (jau pusgadu kasiere mani redzēja dienu dienā), bet, protams, mani pasūtīja 3 mājas tālāk.

Man somā bija vecākas biļetes (ar iepriekš ejošiem datumiem), es izlasīju tās kuras nebija saņurcītas, tad izvēlējos to, kura izskatījās visjaunākā (jo par tādu lietu kā stopēšana neuzdrīkstējos domāt), un cerēju, ka šoferis nepaskatīsies uz datumu.

Kad kāpu autobusā centos paslīdēt garām šoferim, bet nekas nesanāca - viņš man prasīja biļeti. Tad es izvilku visgludāko biļeti, uz kura bija pirkta apmēram pirms nedēļas, šoferis bija nolēmis paskatīties uz datumu (kaut gan lielāka daļa ierauga papīrīti un liekas mierā). Es tjpa tēloju, ka man ir nepareizā biļete un rakņājos pa somu šofera acu priekšā, naivi cerot, ka viņš nolems, ka ir samaksāts. Beigās mani izmeta no autobusa. Bija jau vakars, metās tumšs. Es sēdēju uz soliņa un sāku raudāt (speciāliem idiotiem - esmu meitene), jo domāju ka nekādi netikšu mājās un man būs jāpaliek autoostā visu nakti.

Tad no autobusa izkāpa čigāns ar pamatīgu alusvēderu (nu godīgi, tik lielu, cik es toreiz biju pati), un prasīja man, kas noticis. Es kaut kā caur puņķiem un asarām biju spējīga visu izklāstīt. Viņš man nopirka biļeti (kas toreiz bija tikai 0,45 LS, kurus tas šoferis nevarēja bērnam atlaist). Tajā brīdī mani pārņēma tādas emocijas, ka es varēju mesties viņam ap kaklu. Esmu dažas reizes viņu redzējusi RIMI un TOP, bet nav bijusi izdevība parunāt. Varbūt viņš pat mani vairs neatceras. Tomēr čigāniem ir savs goda kodekss (jeb morāle, sauciet kā gribiet), bet tajā brīdī es tam vīrietim biju milzīgu pateicību parādā... un vēl joprojām esmu.

P.S. Izrādās, maku bija nozagusi klasesbiedrene, kura slimoja ar kleptomāniju. To mums paziņoja tikai pēc 3 gadiem. Maku tā arī neatguvu - vislielākais zaudējums bija atslēgas.

479 3 52 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 52

0/2000

Katrā tautā ir savi sūdi un savs zelts, tikai ir dažas, kurās sūdu ir vairāk nekā zelta, bet tomēr tas neizslēdz iespēju sūdu kaudzē atrast kādu zelta gabaliņu :)

23 0 atbildēt

Arī es būtu apžējojies par nabaga raudošu meiteni, un es neesmu čigānsemotion.

Saproti, ko es gribu teikt?

18 3 atbildēt

Man ir kaimiņš čigāns, superīgs cilvēks, ļoti viņu cienu.

Starp citu, man klasē arī vienbrīd gāja meitene kleptomāne, pretīgi...

10 0 atbildēt

ir jābūt pilnīgam .......  lai domātu,ka visi čigani ir vienādi.Visi latvieši ir vienādi?varbūt spāņi,vai amerikāņi?Ar galvu vajag domāt,puse aizspriedumu uzreiz pazudīs.

9 2 atbildēt

Forši, ka atrodas tādi. Kaut gan - uzaugu mazpilsētā, blakus čigānu kvartālam un, metot visu politkorektumu pie malas, teikšu kā ir - nav dūmu bez uguns, ļoti daudzi stereotipi par viņiem ir pavisam patiesi (protams, es negribu viņus visus likt vienā maisā), un tas "goda kodekss" viņiem var būt arī nežēlīgs (viņiem ir savi "baroni" un arī kalpi). Viens tāds "kalps" (kura uzdevums bija ganīt zirgus pļavā) pastāvīgi bija nodauzīts zili melns...

9 2 atbildēt

Man bija klasē meitene kleptomāne,viņa man no ģērbtuvēm nopizdīja vienu botu un mēģināja ieskaidrot ,ka tā bija viņas... Es esmu zēns.

6 0 atbildēt

Nevajag jaukt tos centrāltirgs / maskačkas žīdus ar īstajiem čigāniem! Tās ir divas pilnīgi pretējas lietas... :D

6 2 atbildēt

Un kurā vietā es teicu, ka viņi manī izraisa negatīvas emocijas? emotion

Es tikai teicu, ka viena indivīda rīcību nevar vispārināt uz visu etnisko grupu, kurai viņš pieder.

Kam te īsti ir aprobežota domāšana? emotion

emotion

3 0 atbildēt

Viena čigāna rīcība nekādā ziņā neizmainīs manas domas par visiem čigāniem kā tautu kopumā. emotion

3 0 atbildēt

Čigāni nav nemaz tik slikti kā jūs domājat, vienkārši ar viņiem nevajag lekties.

4 1 atbildēt

Nu nezinu - man jau tas liekas pašsaprotami... Laikam dzīvoju iedomu pasaulē, kur morāle ir augstā godā.

2 0 atbildēt

kā saka katra tautiba ir slikti cilveki un normali labs rakst s:)

1 0 atbildēt

Man bērnības draugs ir čigāns,sakarīgāku cilvēku ir grūti atrast emotion

1 0 atbildēt

kas ir kleptomānsemotion

1 0 atbildēt

chigani vienmer bus kaa otraa skjira. 

3 2 atbildēt

Man ar čigāniem ir bijusi tikai un vienīgi slikta pieredze,  pa cik dzīvoju Rīgā, bet nu tik pat labi šis raksts arī varēja būt par kādu puisi trenuškās un kekpā tabļetkā kurš Tev labu gribēdams iedeva 45s biļetei un tad tu rakstītu ka viņiem ari nav ne vainas. Viens tavs gadījums nespēj stāvēt pretī kopskatam kadu es esmu redzējis. Diemžēl. 

2 1 atbildēt

personīgi pazīstu 2 sakarīgus ;cigānus no kādiem 10, viens ir kārtīgs ģimenes cilvēks, otrs nākošgad beigs augstskolu, nāk no tipiskām čigānu sādžām , kur daudz bērnu ģimenē, un lielākā daļa nodarbojas ar krāpniecību, bet viņi abi no pārējās ģimenes un citiem čigāniem ļoti atšķirās.

0 0 atbildēt

Un autoram, tas ir glupākais, ko mazs bērns var darīt tādā situācijā. Atgrieztos skolā un aizietu pie direktora, pateiktu, ka skolā nozaga maku un netiec mājās un visa bēda. Ja ne vecāki atbrauktu pakaļ, tad pats direktors iedotu biļetei.

0 0 atbildēt

raksts labs emotion

bet par komentu čatu, gribas piebilst vienu lietu.

tas ja Tu kaut ko nezini, vēl nenozīmē ka tā nav..

0 0 atbildēt

argumentu (+vēl tie smaiļiki)....tas vienmēr ir priekšvēstnesis, ka tev vājas strīdēšanās spējas.

P.S. Man sencis pats līdz pusaudža gadiem uzauga čigānmājā. Un es ar tagad varu sastāstīt, ka esmu pilnasiņu čigāns (atsaucoties uz tevi - tas, laikam automātiski nozīmē, ka es visu zinu labāk)...

2 2 atbildēt