local-stats-pixel fb-conv-api

Otrais pasaules karš3

40 3

 

Otrais pasaules karš bija militāri globāls konflikts, kas ilga no 1939.gada līdz 1945.gadam un iesaistīja gandrīz visas nācijas, ieskaitot visas lielvaras. Izveidojot divas pretējas militāras alianses: Sabiedrotie un Ass. Šis karš bija vis izplatītākais karš vēsturē ar vairāk kā 100 miljonu militāru personu mobilizāciju. Stāvoklī „Totāls karš” galvenie dalībnieki izveidoja savu ekonomiku, industriju, un zinātniskās spējas priekš kara vajadzībām, dzēšot atšķirību starp civilo un militāro. Ko raksturo ar ievērojamām darbībām pret civiliedzīvotājiem, ieskaitot holokaustus un pielietojot kodolieročus kaujā. Tas bija nāvējošākais konflikts cilvēces vēsturē un ir novērtēts, ka tā rezultātā ir septiņdesmit miljoni mirušo.

Kārš oficiāli atzīts, kad tas ir sācies ir 1939. gada 1. Septembrī ar iebrukumu Polijā ko veica nacistiskā Vācija un pēc kara deklerācijas Vācijai ko pieteica Francija un lielāko daļu no sadraudzības valstīm un Britu impērija. Starp Ķīnu un Japānu jau bija karš ap šo laiku. Tā kā citas valstis, kas sākotnēji nebija iesaistītas karā, pievienojās vēlāk reaģējot uz šādiem notikumiem: Vācu iebrukums Padomju Savienībā un Japāņu uzbrukums Pearl Harborai, kas izraisīja ASV kara pieteikumu Japānai.

Karš beidzās ar totālu uzvaru pār Vāciju un tās sabiedrotajām valstīm un Japānu 1945. gadā. Otrais pasaules karš būtiski mainīja politisko saskaņošanu un politisko struktūru pasaulē, lai gan Apvienoto Nāciju Organizācija tika izveidota, lai veicinātu starptautisko sadarbību un novērstu turpmākos konfliktus, bet starp Padomju Savienība un Amerikas Savienoto Valstu lielvarām parādījās savdabīga konkurence un nosakot aukstā kara sākumu, kas ilga sešdesmit četrus gadus. Tikmēr Rietum Eiropa sāka kustību uz ekonomikas atlabšanu un politisko integrāciju.

Kara cēloņi

Pamatproblēmas, kas izraisīja karu bija nacionālistu spriedze, neatrisināti jautājumi un aizvainojums, kas izriet no pirmā pasaules kara un starpkaru perioda Eiropā plus efekts no „Lielās Depresijas” 1930.gadā. tāpat jāmin PSRS loma Otrā pasaules kara izraisīšanā Molotova-Ribentropa pakts un tā slepenais papildprotokols, kurā Austrumieropa sadalīta PSRS un Vācijas ietekmes sfērās, PSRS iebrukums Somijā un Baltijas valstu okupācija. Notikumu kulminācija, kas noveda pie kara uzliesmojumu parasti saprot ar 1939.gada iebrukumu Polijā ko veica Vācija un ar 1937.gada iebrukumu Ķīnas republikā ko veica Japānas Impērija. Šīs militārās agresijas lēmumus pieņēma nacistu elites autoritārs Vācijā un attiecībā uz Japānu tas bija Kvantunga armijas līderis.

Kara sekas

Eiropa ir drupās, kara beigās miljoniem cilvēki bija bez mājām, Eiropas ekonomika bija sabrukusi un daudzas Eiropas industrijas bija iznīcinātas. Padomju Savienība bija visvairāk ietekmēta, 30% tās ekonomika bija iznīcināta.

1947.gadā ASV valsts sekretārs Džordžs Maršals izstrādāja „Eiropas atjaunošanas programmu”, labāk pazīstams kā Maršala Plāns , tas piešķir $13 miljonu dolāru Rietumieropas atjaunošanai.   

 

40 3 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

 Es gan likšu + , jo es gribu cepumu + vel komentārs :D , tie ir veseli 2 cepumi......nu iešu uz makdonaldu :D

2 0 atbildēt

Copy paste no vēstures grāmatas plus ļoti maz mazizmēra bilžu.

P.S. Neliku ne + ne -.

2 2 atbildēt

jebkurš izglītots cilvēks puslīdz zina, kas ir Otrais Pasaules karš. tāpat kā 123123, neliku ne + ne -.

0 0 atbildēt