local-stats-pixel fb-conv-api

Ēģiptes piramīdas3

53 0

Lai gan Ēģiptē ir vairāk nekā 80 piramīdu,pazīstamākās un augstākās no tām ir trīs gīzas piramīdas,kas celtas par godu trim faraoniem-Heopsam,Hefrenam un Mikerinam.Piramīdas ir vienīgais no senajiem septiņiem pasaules brīnumiem kas saglabājies līdz mūsdienām.

Ēģiptieši mēdz teikt:"Pasaule baidās no laika,bet laiks baidās no piramīdām."Piramīdu celtniecība tiek uzskatīta par vienu no pārsteidzošākajiem sasniegumiem cilvēces vēsturē,taču pat mūsdienās eksistē visai pretrunīgi spriedumi par tām.Lielākā daļa cilvēku ir pārliecināti,ka šīs celtnes ir tikai faraonu un citu augstdzimušu ēģiptiešu kapu pieminekļi,jo piramīdu iekšpusētika atrastas šo cilvēku mūmijas un viņu dzīves laikā sakrātie dārgumi.Tomēr vislielākā un visaugstākā piramīda ir Heopsa piramīda-līdz pat mūsdienām ir mīkla,kas liek apšaubīt iepriekš minēto pieņēmumu.Šīs piramīdas iekšpusē tika atrasts tikai akmens sarkofāgs,turklāt tādā telpā,kuru nevar nosaukt par greznu un kuras izmēri nav lielāki par vienkāršas istabas izmēriem.

Tāpat nav zināms kā sarkofāgs nogādāts šajā telpā.Ejas,kas uz to ved,ir pārāk šauras,lai pa tām varētu pārvietot sarkofāgu.Iespējams,visa piramīda ir uzcelta pa šo pieticīgo kameru,kurā pirms tam tika ievietots akmens sarkofāgs.Vai nav dīvaini,ka vislielākajai piramīdai,kas uzcelta varena valdnieka laikā,ir vispieticīgākā apbedijuma kamera?

Arī salīdzināšana te nelīdz.Piemēram faraons Tutamhamons nebūt nebija pats varenākais Senās Ēģiptes valdnieks,bet viņa sarkofāgs bija pagatavots no tīra zelta un svēra 1110 kilogramus.Nav saprotams kāpēc tā.Varbūt lielajā Heopsa piramīdā Heopsa mūmijas nekad nav bijis?Bet varbūt tā vēl nav atrasta?Un ja tās nemaz nav kapenes?Kas tad ir šī celtne?Vairāk nekā 4000 gadu pēc uzcelšanas piramīda glabā savu noslēpumu.

                                                       Vai Tu zini ka...

Napeolons Bonaports bija izrēķinājis,ka ar akmens blokiem,kas izmantoti piramīdu celtniecībā varētu apjozt visu Franciju.

                                                       Vai Tu zini ka...

Heopsa piramīda ir pasaulē lielākā mākslīgā celtne.Tās iekšpusē varētu ietilpt 5 katedrāles:Florences,Milānas,Svētā Pētera(Romas),Svētā Pētera un Svētā Pavila(Londonas)katedrāle.

                                                        Interesanti skaitļi un fakti

Līdz pat mūsdienām nav skaidrs,kāpēc piramīdām ir trīsstūra profils;eksistē hipotēze,ka to forma ir līdzīga svētajiem kalniem,kuros pēc seno ēģiptiešu ticējumiem,dzīvoja dievi.Cita versija vēsta,ka piramīdas ir simboliskas kāpnes vai pakāpieni.,pa kuriem faraonu gariem biaj jauzkāpj debesīs.

Visaugstākā Gīzas piramīda sākotnēji bija 147 metrus augsta;tik augsta ir mūsdienu 40 stāvu ēka.

1993.gadā Heopsa piramīdā tika iesūtīs neliels robots,lai izpētītu šauro tuneli,pa kuru nevar izspraukties cilvēks.Tuneļa galā robots nonāca pie apslēptām durvīm,kas aizšķēršoja ieelu slepenā kamerā.Šī telpa ir vienīgā visā piramīdā,kur vēl nav iekļuvis cilvēks.Turpmākos pētijumus Ēģiptes valdība veica lielā slepenībā,tāpēc mēs vēl līdz šai dienai nezinām,kas atrodas šajā telpā.

Teksts norakstīts no Lielās noslēpumu grāmatas.

53 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Labs emotion

3 0 atbildēt

Interesting

2 0 atbildēt

izglābi vēstures atzīmi ;D pld

2 0 atbildēt