local-stats-pixel fb-conv-api

Dubaija - tās septiņi brīnumi.13

85 5

Dubaija -  ir viens no septiņiem Apvienoto Arābu Emirātiem. Tas atrodas Arābijas pussalā, Persijas līča dienvidu krastā.1830.gadā izveidojies zvejnieku ciems, kura iemītnieku izplatītākās nodarbes bija aitkopība, zveja, dateļu audzēšana un pērļu iegūšana, Dabija 150 gadu laikā kļuvusi par vienu no vērienīgākajām pasaules megapolēm. Pašlik attīstības tempu ziņā Dubaija ir iekļauta trijniekā atpaliekot vien no Šanhajas. Pasaules eksperti lēš, ka pēc 5-10 gadiem Dubaija kļūs par pasaules galvaspilsētu.

Septiņi pasaules brīnumi Dubaijā

1. Brīnums - Pasaulē augstākais tornis. Burj Dubai.

Burj Dubai - šis pasaules brīnums jau ir tik tālu iecienīts, ka kļuvis par savdabīgu Dubaijas vizītkarti, tāpat kā Tuvajos Austrumos pirmais kalnu slēpošanas kūrorts Ski Dubai. Burj Dubai celtniecība ilga no  2004. gada 21. septembra līdz 2010. gada 4. janvārim. Burj Dubai šobrīd sasniedz 828 metru augstumu. Šajā ēkā atrodas 162 stāvi, 56 lifti, elitārie apartamenti, modes veikali, baseini, ūdens procedūru centri, luksus viesnīcas u.c Līdz šim līdera pozīcijā turējās Taivānas augstākā būve Taipei 101, kuras augstums ir 508 metri. Bet Brj Dubai pārspējot Taipei 101 šobrīd plūc pasaules rekordu laurus kā augstākais debeskrāpis pasaulē. Bet ar to viss nebeigsies. Dubaijā jau ir ieplānots celt debeskrāpu Al Burj, kura augstums sasniegs aptuveni 1 400 metrus!

2. Brīnums.  Ēka kā ritenis.

Tuvu jo tuvu būvdarbu sākumam ir Premium klases viesnīcā riteņa formā. Ēka ietilpst vērienīgajā Dubai Promenade projektā. Vēl viena Dubaijas brīnuma būvniecībai inženieri un būvnieki pašreiz strādā pie mākslīgās pussalas izveides, kurai nepieciešamas 750 tūkst. tonnu akmeņu un 650 tūkst. kubikmetru smilšu. 

 Dubai Promenade atradīsies starp krasta līniju un Dubai Marina ēku kompleksu blakus starptautiskajam Dubaijas jahtklubam Dubai International Marine Club. Līdz ar komerciālām un dzīvojamām ēkām, kafejnīcām, restorāniem un tirdzniecības laukumiem, Dubai Promenade būs arī sava 60-vietīgā jahta. Dzīvošana viesnīcā, kas rotēs līdzīgi īstam ritenim, dažiem, iespējams, šķitīs dīvaina, taču reizē arī interesanta.

3. Brīnums. Torņi.

Savdabīgu Rubika kubu Dubaijā iecerējis izbūvēt Izraēlā dzimis itāļu arhitekts Dāvids Fišers. 68 stāvu augstā ēka, kurā ikviens no stāviem neatkarīgi no pārējiem varēs pagriezties par 360 grādiem, ir unikāls projekts. Pateicoties kustīgajai konstrukcijai ēka varēs regulāri mainīt ārējo izskatu. 

Jo tālāk, jo trakāk. Dubaijā top debesskrāpis bez logiem. Uzmetot pirmo skatienu, augstceltne ne ar ko neizceļas uz Dubaijas apbūves fona, taču ēkā ir iecerētas absolūti gludās fasādes bez logiem. Šis ir funkcionālais risinājums - ēkā ieplānots izvietot telefonu stacijas serverus, kam nepieciešami īpašie temperatūras apstākļi. Logi saules gaismu, kas paaugstina iekštelpu gaisa temperatūru, laiž cauri, savukārt monolītās baltās fasādes saules starus spēs atstarot, saglabājot nemainīgi zemu temperatūru telpās.

Taču arī tas vēl nav viss. Drīzumā Dubaijā taps Ovālais tornis. Tornis atradīsies Business Bay rajonā, netālu no šeiha Zaida vārdā nosauktās centrālās maģistrāles. Tajā izvietos 19 stāvu biroju ēku, pazemes autostāvvietu 651 automašīnai, sporta un izklaides kompleksu, veikalus, kā arī restorānus un kafejnīcas. 

4. Brīnums. Pasaule kā uz plaukstas.

Nupat top vēl viens tikpat ambiciozs mākslīgo salu izveides projekts - jaunais arhipelāgs no gaisa izskatīsies kā pasaules karte. Arhipelāgs „Pasaule"  kopumā ietvers 300 salas.

Jaunā „Pasaule" pakāpeniski tiek apdzīvota. Piemēram, Koraļļu salā (kas atveido „Ziemeļameriku" 73 ha platībā) drīz taps luksus klases kūrorts. Pēc būvdarbu pabeigšanas 2010.gadā tur iekārtos arī kotedžu ciematu, viesnīcu ar 150 numuriņiem un SPA salonu, piestātni jahtām u.c. Tāpat iecerēts attīstīt dzīvojamo būvniecību. Ēku augstums nepārsniegs 6 stāvus. Kopumā projekts paredz pludmales zonas izveidi 9,5 km garumā.  

Līdz ar Koraļļu salu arhipelāgu „Pasaulē" jau rotā arī ap 3 ha lielā sala „Šanhaja" , kas nesen tika pārdota par 28 miljoniem dolāru. 39 miljonus izmaksāja „Īrijas" (2,1 ha) iegāde. Kopumā pārdoti ir apmēram 40 procenti no arhipelāga teritorijas. Mazāk kā pēc 10 gadiem mākslīgo „Pasauli" dēvēs par vēl vienu Dubaijas brīnumu.

5. Brīnums. Peldošās mošejas.

Palmas formā izveidotais mākslīgais arhipelāgs drīzumā gūs ne mazāk vērienīgu turpinājumu. Tajā  iecerēts ierīkot četras peldošās mošejas. Projekta autors - Holandes arhitekts Koen Olthuis, kas ir jau izstrādājis Amsterdamas peldošās baznīcas un tā dēvēto amfībiju māju projektus. Uz mošeju plakaniem jumtiem iecerēts divās rindās iekārtot 12 m augstās caurspīdīgās plastmasas kolonnas, ar kuru palīdzību saules stari izgaismos galvenās zāles.

6. Brīnums. Zemūdens pasaule.

Pavisam drīz Dubaijā durvis vērs zemūdens viesnīca „Hidropole" . Unikālās celtnes atklāšana sākotnēji tika gaidīta pagājušā gada beigās, taču būvdarbu termiņš tika atlikts uz diviem gadiem. Investīcijas „Hidropoles" būvniecībā, kas apvieno zemūdens un virszemes daļas, pārsniedz 600 miljonu dolāru. Virs ūdens tiks izvietotas telpas personālam, laboratorija ūdens dzīļu izpētei, konferenču zāle, autostāvvietas un pat plastiskās ķirurģijas kabinets. Zemūdens daļā, kur atradīsies 220 numuriņi, varēs nokļūt caur puskilometru garo tuneli. Klusais vilciens „Hidropoles" iemītniekus nogādās 20 m dziļumā. Viesnīcā tiks ierīkotas unikālās drošības sistēmas. Viesnīca ir iedalīta vairākos autonomos nodalījumos, kas nepieciešamības gadījumā tiks nošķirti ar ūdensnecaurlaidīgām durvīm. Lai pretotos iespējamam teroristu uzbrukumam, komplekss tiks aprīkots ar pretraķešu aizsardzības sistēmu.

7. Brīnums. Dubaijas Emirāts.

Pēdējo 20 gadu laikā Dubaija strauju attīstījās, bet arhitektūras sasniegumi no senās austrumu pilsētas to pārvērta mūsdienu lielpilsētā. Mirdzošie debesskrāpji Dubaijas prestižākajā ielā - Šeiha Zaida maģistrālē rada iespaidu, ka atrodaties jaunās civilizācijas mūsdienīgajā centrā.

Blakus atrodas Dubaijas Pasaules Tirdzniecības centrs World Trade Centre, kur risinās dažnedažādas izstādes, konferences, forumi un semināri. Viesnīca Burj Al Arab Džumeira piekrastē, slavenā „Bura", pēdējos gados kļuvusi par Dubaijas vizītkarti. Turpmākajos gados pilsētas galvenā maģistrāle pārtaps par milzīgu rajonu - jauno Dubaijas centru ar debesskrāpi Al Burj.

Šajā emirātā viss plaukst un zeļ. Un ar šiem septiņiem brīnumiem viņi netaisās apstāties! Viss turpina augt un pasaules brīnumi patstāvīgi tiek papildināti!

 

Neaizmirstam ielikt plusiņu, ja raksts patika...  :) "+"

Reklāma
85 5 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 13

0/2000

80 % dubaja dzivojosie ir arzemnieki :) lieliska pilseta , loti strauji attistas , bet nez kapec vina vel skaitas tresas pasaules valsts 

3 0 atbildēt

+ bet izlabo virsrakstu :)

3 0 atbildēt

būtu labi, ja uzrakstītu nosaukumu pareizi, bet tā raksts super :)

2 0 atbildēt

Doh,arpus pilsētas +- 5-10km jau dzīvo iedzīvotāji kuriem nav pat ko ēst>> Tape Gangsteri saucas AAE par 3šo pasaules valsti

2 0 atbildēt

Gribu to apskatīt dzīvē

2 0 atbildēt

VIRSRAKSTS FASCINEE

pirmais vaards virsrakstaa un jau ir kljuuda. =/ vai ir veerts lasiit rakstu???

0 0 atbildēt

ļoti gribētos uz turieni aizbraukt.

0 0 atbildēt

es arī gribu uz Dubaiju, vienkārši izcili smuka un, protams, pūkaini plusiņi no manis autoram

0 0 atbildēt

++

0 0 atbildēt

ja nemaldos tad  2. un 3. jau vēl ir tikai projekti bet + tikai tāpēc ka man patīk Dubaija :D

0 0 atbildēt