local-stats-pixel fb-conv-api

Dievs ir neironos21

262 3

Būs drusku jāpalasa :D

262 3 21 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 21

0/2000

Nu protams, ka cilvēka smadzenes veido to dieva tēlu, kas cits :D :D

18 1 atbildēt

Raksts ir pseidozinātnisks - tas veidots tā, lai radītu priekšstatu par gudru, taču faktiski temats ir aplūkots ļoti virspusēji un ar vairākām kļūdām. Par virspusējumu neizteikšos, jo to redz katrs speciālists, bet speciālisti neredzēs, un šajā portālā dominē nespeciālisti (kuri līdz ar to mani kritizēs, bet autoru slavēs).

Dažas kļūdas:

a) Jaunas saites starp neironiem nenoved pie emociju rašanās. Emocijas ir jau pirms tam, tās vienīgi izpaužas tādās situācijās, kad organisms reaģē uz nozīmīgiem kairinātājiem. Emocijas ir no dabas ieprogrammētas visiem zīdītājiem limbiskajās sistēmā, galvenokārt amygdala. Tāpēc maldīgs ir priekšstats, ka dzīves pieredze veido emocijas (un, ja nebūtu jaunas dzīves pieredzes, tad emocijas neveidotos).

b) Jā, ar mācīšanos un atkārtošanu var attīstīt jebkuru prasmi, taisnība. Taču ne talantu. Jēdziens "talants" nozīmē, ka konkrētajam cilvēkam ir iedzimtas īpašas dotības noteiktā jomā. Talantu attīstīt nevar, tas vai nu ir vai nav.

c) Norepinefrīns (jeb Eiropas zinātnē noradrenalīns) ir uzbudinošs neiromediators, nevis nomierinošs. Smadzenēs no galvenokārt izdala smadzeņu stumbrā atrodošais centrs locus ceruleus, kas notiek stresa reakcijās, un norepinefrīna darbība ir tieši aktivēt smadzenes, lai tās maksimāli reaģētu uz stresa situāciju. Tāpēc apgalvojums, ka norepinefrīna uzdevums ir aizsargāt smadzenes no apkārtējās vides iedarbības, ir pilnīgi aplams. Ja meklējam aizsargājošas, kavējošas iedarbības neiromediatoru, tad var domāt par GABA, daļēji arī neiropeptīdu Y, nosacīti oxitocīnu, kā arī beta-endorfīnu.

d) Spēja sakarīgi domāt mazinās nevis kaut kādu aizsargmehānismu vai noteiktu neiromediatoru dēļ, bet gan distresa situācijās, kad smadzeņu aktivitātē dominē amygdala un smadzeņu stumbra stresa centri, kā arī smadzeņu bioelelktriskā aktivitāte pārsniedz 30 HZ (augstie beta viļņi). Spējas sakarīgi domāt mazināšanās ir papildefekts šajās situācijās, nevis kaut kāds aizsargmehānisms.

e) Dopamīns tiešām ir iesaistīts t.s. atalgojuma sistēmā smadzenēs, taču ne tikai tajā un ne tikai dopamīns. Tāpēc pašapziņas saistīšana ar dopamīnu ir tik neprecīzs priekšstats, ka var būt uzskatīts par nepareizu. Pašapziņas ir ļoti sareģītu psihisko mehānismu holisks kopums.

f) Nav tādi spoguļneironi. Vienkārši nav. Ir neironi jeb nervu šūnas (pamatā sastāv no kodola, dendrītiem un aksoniem) un visi neironi ir vienādi. Jā, smadzenēs dažādiem rajoniem ir atšķirīga funkcionalitāte neironu tīklā, kur tiek uzturēta arī ārvides apstākļu atspoguļošana. Taču tas netiek uzturēts ar kaut kādiem speciāliem "spoguļneironiem".

g) Vienā komentārā jau te pilnīgi pareizi aizrādīja, ka smadzeņu bioelektrisko aktivitāti raksturo ne jau tikai trīs - alfa, beta un gamma viļņi, bet gan vairāk. Autors varēja kaut nedaudz papūlēties pameklēt informāciju par to, tā ir ļoti viegli atrodama.

h) Kāds, ellē ratā, šim visam sakars ar jēdzienu "dievs"?! Nu, ir tāds priekšstats, ko tālāk? Protams, ikviens priekšstats tiek uzturēts smadzenēs. Un priekšstats "dievs" tiek uzturēts vienlīdžigi ar priekštatu "kontinents" vai priekšstatu "mikrobi" utt., nekādas atšķirības. Tāpēc speciāli izcelt priekšstatu "dievs" ir spekulatīvi, proti - cenšanās manipulēt ar lasītāju. (Savukārt, pats par sevi ideja par to, vai pasaulē pastāv vai nepastāv dievs vai jebkāds augstāks spēks, nekādi nav saistīts ar smadzenēs uzturētajiem priekšstatiem, tā ir pavisam cita kategorija.)

i) Smadzeņu darbība nekad nav pilnībā sinhronizēta, jo tajā vienlaikus dažādas funkcijas pilda atšķirīgi centri. Vai arī, kā uz to skatās, var teikt, ka tās darbība vienmēr ir sinhronizēta - nepieciešamajā veidā. Taču sinhronizācijas trūkums nenoved pie satraukuma un trauksmes, pie tās noved distress, psihoemocionālas traumas, narkotiskā abstinence vai specifiski psihotropie medikamenti, kā arī noteiktas garīgās slimības.

j) Par smadzeņu pusložu funkcijām arī samuldēts, primitīvs priekšstats, kas ir tālu no patiesības, un ko varēja viegli pārbaudīt, gatavojot savu rakstu.

13 0 atbildēt

Teksts ar saturu ! Vismpār patīk tavi raksti ,tu esi viens no lietotājiem kura rakstus parasti izlasu! emotion

4 1 atbildēt

Vienmēr, kad cilvēks sastopas ar dzīves jēgas meklēšanu un nonāk pie secinājuma, ka dzīvei nav jēgas..  emotion

1 0 atbildēt

Labprāt izdiskutētu šo tēmu, it īpaši par indivīdu, apziņu un zemapziņu, virsapziņu, corpus callosum, bet reti gadās zinoši cilvēki.

 

Kaut gan es neticu, ka mana apziņa, ar tās ir blakusefektiem, ir nekas cits kā bioķīmiska reakcija.Ja domas/idejas neietilpst atkārtojamos pierādījumos-ar ko vien zinātne nodarbojas.

1 0 atbildēt

Filmu jāskatās. Un Tu neesi norādījis, kur ņēmi - šis ir no Athene's theory of everything.

1 0 atbildēt

Bet tiešām ļoti interesanti. Viss tik smalki aprakstīts, ka gribas vēl un vēl.. 

0 0 atbildēt

Es tagad sajutos TIK gudra ;DD

0 0 atbildēt

Vispār jau cilvēki ir kā mazi Dievi , tak ir teikts, ka cilvēku tas "Dievs" radīja pēc savas sejas un līdzības vai kā tā pentere tur bija. Raksts labs, man patika. 

0 0 atbildēt

Pieliku pie favorītiem jo tagad slinkums lasīt :D

0 0 atbildēt
MJ avatarsMJ

Nākamreiz labāk ierunā,kā audio grāmatu!!

0 0 atbildēt

tu man to  nepisbidisi lasit -lasi -ok :( bet +  

0 0 atbildēt

Ļoti interesants un sakarīgs raksts!Dažiem teikumiem gan neizpratu jēgu,bet kopumā ir okay!

1 1 atbildēt

Visiem, kam ir interese par šo tēmu, ieteiktu noskatīties šo video: http://www.youtube.com/watch?v=dbh5l0b2-0o

0 0 atbildēt

Eksistē arī teta viļņi, kurus tu nepieminēji. Aizmirsu, ko vēl gribēju aizrādīt, līdz ar to: LONG LIVE NEOTIC SCIENCE! 

P.S. Varēji pateikt, ka raksta nosaukumu guvi no: 

http://www.youtube.com/watch?v=oPEdDcs_8ZQ

0 0 atbildēt

Respect +

0 0 atbildēt

Vienmēr esmu teicis ka dievs ir tikai iztēles auglis, bet ej un to ieskaidro ticigajiem baznīcas mīļiem, tie jau ir 100% parliecināti ka debesīs ir  paradize un tur lielā krēslā (kā simpspnos) sēž vīrelis ar bārdu.

3 4 atbildēt

kur izrāvi šito infu? interesnats raksts, gribetu par tādām lietām vairāk!

0 12 atbildēt