local-stats-pixel fb-conv-api

Daži fakti par Zemi.4

48 0

Mēs dzīvojam uz planētas Zeme visu savu mūžu, bet cik daudz mēs zinam par to.? Tu noteikti zini daudz interesantus faktus par zemi , bet te būs daži fakti kurus IESPĒJAMS iepriekš nezināji.

1.Plātņu tektonika palīdz planētai būt komfortablākai.

Zeme ir vienīgā planēta Saules sistēmā ar plātņu tektonikām. Ārējo garozu sadala pa reģioniem ko sauc par tektoniskajām plātnēm. Tās peld virs magmas un var pārvietoties vienapret otru. Ja divas plātnes saduras tad, viena plātne var pārpēldēt viena pār otrai.

Šis process ir ļoti svarīgs. Ta kad mikroskopiski augi okeānā mirst, tie krīt okeāna dibenā. Pēc ilga laika, šīs dzīvības atpaliekas, kuras bagātas ar oglekli, tiek atpakaļ zemes sastāvā un pārstrādājas.

Karbons atvelk no atmosfēras, kas padara mūs pārliecinātus, ka mēs nesaņemam siltumīcas efektu, piem. Kā ir noticis uz Venēras.

Bez plātņu tektonikas, zeme būtu pārkarsusi.

[ps. Par tām `tektoniskajām plātnēm` es gan nezinu vai pareizi nosaucu, jo tulkoju no agļu val. xD]

2.Zeme ir gandrīz dzelzs, skābeklis un silīcijs.

Ja mēs varētu atsevišķi saskaitīt materiālus no kā sastāv zeme tad rezultāti ir šādi.- 32, 1% dzelzs,30, 1% skābeklis,  15, 1% silīcijs, un 13, 9% magnijs.

Protams lielākoties no šī dzelzs ir lejā zemes centrā. Ja mēs varetu nolaisties lejā, tad dzelzs būtu 88%. Un 47% no zemes garozas ir skābeklis.

3.70% no zemes sastāva ir ūdens.

Tad kad astronauti pirmo reizi nokļuva kosmosā, vini skatijās atpakaļ uz zemi un pirmo reizi ar cilvēk acīm redzēja planētu no kosmosa, un nosauca to par `zilo planētu`. Un tur nav nekā īpaša jo zemes sastāvā ir taču 70% ūdens. Pārējie 30% ir zeme, kas sniedzas virs okeāna līmeņa.

4.Zemes atmosfera sniedzas talāk par 10,000km.

Atmosfēra ir 50km biezumā, bet faktiski tā sniedzas 10,000km virs planētas virsmas. Bet šajā uagstumā atmosfēra ir extrēmi plāna.Faktiski, 75% no zemes atmosfēras mūsu [nezināju kā citādāk noformulēt :D] atmosfera sniedzas tikai 11km augstumā no zemes virsmas.

.5.Zeme neveic 24stundās pagriezienu ap savu asi

Īstenībā zeme apgriežas ap savu asi 23 stundā, 56 minūtēs un 4 sekundēs. Šis ir tas laiks pa kuru zeme pilnībā apgriežas ap savu asi : astronomi sauc to par zvaigznes dienu. Tas nozīmē ka diena ir par 4 minūtēm īsāka nekā mēs domājām. Jūs domājāt, ka laiks tiks pieskaitīts klāt un klāt, dienu pēc dienas, un pēc pāris mēnešiem diena būtu nakts, un nakts diena.

6.Gads uz zemes nebūt nav 365 dienas.

Īstenībā gads uz zemes ir 365.2564 dienas. Šis -2564 ir tā ekstra kas padara gadu par 1 dienu ilgāku. Tapēc mēs pieliekam Februārim klāt vienu extra dienu.

48 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

jaaaa , tad luuuk iemesls kapēc tik veelu itka ejam gulēet vēl taču diena :D :D :D :D  

2 0 atbildēt

Tiešām interesanti. :3

1 0 atbildēt

pasaul nav apalj! :D

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt