local-stats-pixel fb-conv-api

Datora viruss17

32 3
hause par cilvēku slimībām,bet es par datoru!


Kas ir vīruss?

Viens no vienkāršākajiem datorvīrusu formulējumiem varētu būt šāds: datorvīruss ir programma, kas datorsistēmā veic darbības, kuras lietotājam nav vajadzīgas un par kurām viņš nenojauš.

Nonākot datorā, vīruss nokopē savu ķermeni vairākos eksemplāros, pēc tam vai arī vienā laikā ar kopēšanu veic izmaiņas sistēmā. Labākajā gadījumā sekas nav katastrofālas, sliktākajā gadījumā sistēma kļust darboties nespējīga, zūd dati un notiek citas nevēlamas lietas.

Pasaulē ir daudz pētījumi, kuru autori centušies klasificēt un aprakstīt vīrusus. Bieži vien dotā informācija ir nepilnīga, taču, ar to iepazīstoties, lietotāja zināšanas par vīrusiem ir pietiekamas, lai vīrusu parādīšanos un darbību nesaistītu ar kādu mistisku spēku ietekmi. Datorvīrusi ir tikai un vienīgi cilvēka prāta darbības rezultāts. Tos var un vajag pētīt, lai veiksmīgi cīnītos ar tiem.

Biežāk sastopamo vīrusu apraksts.
Vīrusi ir sarakstīti ļoti daudz, tāpēc tos visus lai aprakstītu vajag milzums daudz laika. Datorvīrusu sugu kopskaits pārsniedz jau 2.7tūkstošus. Ik dienu rodas vidēji 2 līd 3 datorvīrusu sugas.

Biežāk sastopamie vīrusi ir :
AntiCMOS - boot sektora vīruss, kas izplatās tad, kad jūsu sistēmu palaižat no inficētas disketes. Tā darbība izpaužas šādi: tiklīdz sistēma tiek palaista 256. reizi, tas CMOS atmiņā ieraksta citus disketes nolasītājiekārtas parametrus un atslēdz cieto disku. Toties šos parametrus var atgūt ļoti vienkārši - jāpalaiž tikai CMOS uzstādīšanas (setup) programma.
AntiEXE - daudz viltīgāks boot sektora vīruss, kas izplatās tad, kad jūs piekļūstat inficētajai disketei. Zinātnieki apgalvo, ka šis vīruss inficē tikai vienu .EXE failu, toties šis fails pēc vīrusa izdzēšanas no datora vairums gadījumu nav funkcionētspējīgs. Tāpēc parasti šis fails ir jāpārraksta vai ar programma jāpārinstalē. Inficētajā disketē pēc vīrusa izdzēšanas arī rodas problēmas ar kāda faila pilnīgu nolasīšanu.
Concept - pirmais Word makrovīruss. Tā kā tas var izplatīties ar dokumentu un e-pasta pielikuma palīdzību, šis vīruss ir ļoti izplatīts. Tas neko nebojā, jo jaunā versija ekrānā parāda tikai paziņojumu “Have a nice day!”, tomēr tam uzrodas daudz draudīgāki radinieki. Piemēram, Wazzu jūsu dokumentā var pārkārtot vārdus un dažās vietās iespraust Wazzu. FormatC ir ļoti bīstams Trojan grupas vīrusiem, kas noformatē jūsu cieto disku, tiklīdz jūs atverat inficēto failu.
One Half - vairākdaļu polimorfs, zaglīgs (stealth) vīruss, kas pakāpeniski zagšus šifrē cieto disku. To nevar ievērot, jo tad, kad tiek pieprasīts kāds no kodētiem failiem, vīruss pats to atšifrē. Tad, kad puse no cietā diska ir šifrēta, vīruss paziņo “This is one half” un turpmāk kodētos failus neatšifrē, kā arī no inficētā diska vairs nav iespējams palaist sistēmu. Antivīrusu programmas var iznīcināt šo vīrusu, bet nespēj atšifrēt kodēto informāciju.
Ripper - bīstams boot sektora vīruss, kas pakāpeniski bojā informāciju uz cietā diska. Tā kā tas notiek lēnām, jūs varat arī neievērot šos bojājumus līdz brīdim, kad tie jau kļuvuši nopietni.
Michelangelo - boot sektora vīruss, kas bojā jūsu cietā diska un inficētās diskes boot sektoru. Boot sektora dati tiek pārnesti uz citu cietā diska vietu un tā vietā ierakstās vīruss. Katru gadu 6. martā (šī vīrusa dzimšanas diena), dators ir AT vai PS/2, vīruss pilnīgi sabojā cieto disku, visos cietā diska celiņos saraksta visāda muļķības - dzēš visu informāciju uz diska.

Tā varētu turpināt un turpināt aprakstīt vīrusus, bet šie ir biežāk sastaptākie vīrusi.


Daži padomi kā jūs varat izsargāties no vīrusiem.
Es domāju, ka lielākā daļa no šiem padomiem jau ir zināmi, ja nē tad jums noteikti vajag pārbaudīt savu datoru, vai tur nav kāds datorvīruss. Tad varbūt uzskaitīšu kā varētu izsargāties no vīrusiem :
*Pārbaudiet visas disketes kuras jūs lietojat kopīgi ar citiem datorlietotājiem, jo boot sektoru un failu vīrusi visvairāk izplatās tieši ar tādām disketēm, kuras tiek nodotas roku rokā;
*Ja jūs ilgāku laiku nekādu informāciju neierakstāt disketēs, tad ieteicams tām uzstādīt write-protect. Daži no vīrusiem ik pa laikam pārbauda, vai datorā nav atstāta diskete, tādējādi cerot iegūt kārtējo upuri;
*Pirms jūs palaižat, instalējat vai atarhivējat programmu, drošības pēc pārbaudiet šos failus;
*Pārbaudiet visas disketes, kas bijušas citu lietotāju rokās, un arī tās kurām nav skaidri zināma to satura avoti;
*Pirms neesat rūpīgi ar antivīrusu programmām pārbaudījuši tikko Internetā iegūtu izpildāmo programmu, nekādā gadījumā to nepalaidiet;
*Pārliecinieties, vai jūsu antivīrusu programmā ir informācija par jaunākajiem vīrusiem un to parakstiem;
*Lai būtu pilnīgi droši pēc iespējas biežāk pārbaudiet un skanējiet visus datora cietos diskus.

Ja jūs izpildīsiet šos padomus vai arī jau zinājāt to un tā arī rīkojaties, tad datorvīrusiem būs ļoti grūti iekļūt jūsu datorā. Bet nekad nekļūstiet pārāk pārliecināts par to, ka jums nedraud briesmas no datorvīrusu puses, jo daži vīrusi spēj nodarīt tādus bojājumus, kurus nevarēs izlabot itneviena antivīrusu programma!


Tātad pērkot datoru cilvēkam ir uzreiz jārēķinās ar datorvīrusu problēmām. Jo, ja paši nesargāsim savu datoru no tiem, tad var gadīties stipri nepatīkamas lietas ar datoru. Jo laicīgāk pamanīsim un iznīcināsim vīrusu, jo iespējams, ka datorvīrusa nodarītie zaudējumi būs arī mazāki, jo daži vīrusi spēj nodarīt tādus bojājumus, kurus nevarēs izlabot itneviena antivīrusu programma!

Ja jūs ikdienā sargāsieties no datorvīrusiem strādājot ar datoru, tad arī jūsu datoram aplipt ar kādu no vīrusiem būs minimālas iespējas.




32 3 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000
eu a linuksam nav probleemas uz daudzaam progaam? cik zinu ka ir daudzas parveidotas utt bet noteikti ka daudzas nav...vnk ir pasam doma pariet uz linux :))
3 0 atbildēt
rit ap so laiku sekos turpinaajus :)) jo vaig pastudeet par dator virusiem jo tomeer taa jau ir lai cik patiesi butu ikdiena...jo virus spej ieklut ka nemetas :)) un atrast vinju ir pagruuti ja pats meklee :)) jo var but nosaukums kaa labajam failam tik izmainas ar vienu burtu vai punktu :)) un neviiziiga acs to nepiefiksees :)) tapeec busim uzmaniigi :)) un kas zin varbuut pat to anti virusu izveidotaaji saks taisiit virusu lidzi tiem anti virusiem kas ir par velti internetaa :)) un tikai nopeerkot so anti virusu var atbriivoties no sii virusa :)) pafilozofeeju un cereesim ka taa nebuus ;)
2 0 atbildēt
es lietoju Linux Ubuntu un man pilnīgi pajāt tos vīrusus ;)
1 0 atbildēt
vecīt,vīrusu veidi- tu esi nosaucis dažus no pirmajiem pasaules vīrusiem, bet tie nav vīrusu veidi! MBR ,trojan, r*teshell,spameri utt.. tos vajadzeja ..
1 0 atbildēt
vinjs tika izgudrots bet nejausi tiesa :)) tas tika nejausi izdomaats 1987 gadaa :))bet pirmaa teorija par virusu tika izteikta jau 1949 gadaa tas bija Džons Von Ņūmans
1 0 atbildēt
Man arī blakus Vendai stāv Ubuntu Linux. Un progas tur nav pārveidotas, ir pat tādas, kuru windows'ā nav. Daudzas arī labākas...Un nevajag čakarēties ar vīrusiem. Ar Grub palīdzību var palaist gan Windows, gan Linux
0 0 atbildēt
emotion
0 0 atbildēt
:D
0 0 atbildēt
es disketes neesmu izmantojis kādus divus trīs gadus man šķiet, un pie padomiem īstenībā būtu jābūt pašām pirmajam - NELIEN PORN LAPĀS emotion emotion
0 0 atbildēt
biezpiens sk...bet vilinaajums rodas :)) anihalition :)) bet pats labaakais no virusiem ir tas kur sakriit visi burti uz ekraana apaksas :)) ineresanti,bet neveeleetos to redzet uz savejaa :))
0 0 atbildēt
Es jau cik ilgi neizmantoju nekādu AV un problēmu nav. Sheep, Linuxam nav ne vainas un var jau pačakarēties arī ar emulātoriem, bet ne vienmēr viss korekti stradās. :D
0 0 atbildēt
anh avatarsanh
oficiaali pirmais viruss ir Creepers, kurs uzlec uz monitora un saka noker mani ja vari(angliski protams) un musdienaas viirusi zaudee savu popularitaati ;)
0 0 atbildēt
a kas tu vel veelesies lai nosaucu visus virusus? ja taa tad saubos vai te bus tik daudz vietas lai tos visus uzskaitiitu...un virusu uzskaitiisana bus veelak ;) bet ne visu :D
0 0 atbildēt
Pirmo vīrusu neizgudroja, pirmais vīruss bija kļūdaini uzrakstīta datorprogramma, kas ieciklējās tādās darbībās, kas 2-bitu kompja operatīvo nolaida pa burbuli....
0 0 atbildēt
vnk vajak laiciigi vakcineeties emotion emotion
1 1 atbildēt
njā, gribētu redzēt to muļķi kurš šādu pirmo vīrusu izgudroja emotion Bet raksts oKee
0 0 atbildēt
diskesu piemineesana vien liek saprast, ka raksts ir aizveesturisks un no kaut kurienes nokopeets. iegoogleejot pirmo rindinu sapratu, ka maldiijies neesmu www.server.lv anyone?
0 1 atbildēt