local-stats-pixel fb-conv-api

Augstpapēžu kurpes?15

“Jā” vai “nē” augstpapēžu kurpēm? Vai ir vidusceļš?

Var jau teikt, ka pie visa pierod… piemēram, vajadzētu meitenēm jau agrā vecumā sākt vilkt šādas kurpes, taču tas nemaz nav tik nevainīgi, kā tas izskatās. Katrā ziņā ortopēdi jau nu noteikti neieteiktu vecākiem šādi rīkoties un ne jau tādēļ, lai laupītu viņu atvasēm iespēju būt skaistām, bet visai loģisku iemeslu dēļ. Tas, protams, nav tik viennozīmīgi, bet kurš gan grib riskēt?

Un tagad nedaudz nopietnāk par to, kas notiek, ja sieviete aizraujas ar augstiem papēžiem.


Augstpapēžu apavi var saasināt pēdas problēmas un deformāciju (tātad bērna gadījumā, pēda ir pakļauta vēl lielākai deformācijai, jo vēl nav līdz galam attītsījusies… kā zināms (varbūt arī es jaucu kaut ko) pēda pārstāja augt 17-19 vecumā. Nekaitējot pēdu veselībai ar augstpapēžu kurpēm ieteicams staigāt tikai īslaicīgi, pāris stundas dienā. Ar augstpapēžu kurpēm saistās vesela virkne ar problēmām. Protams, neviens nedrīkst apgalvot, ka tas viss ir viennozīmīgi, tomēr nepareizs pēdas noslogojums var veicināt šīs problēmas ātrāku uzplaukum. Ir cilvēki, kas pieder pie riska grupas, tiem vajadzētu vienā kausē ielikt “stils un mode” un otrā kausē “veselība pēc 30″. No izlasītā izdalīju sekojošās problēmas (un tās min zinoši ortopēdi).

Saišu probēmas. 33% Latvijas iedzīvotāju ir iespējamas saistaudu problēmas – pēdas saišu vājums un plakanā pēda. Valkājot augstpapēžu kurpes, starp papēža augstumu un kurpes garumu ir liela disproporcija un viss ķermeņa smagums gulstas nevis uz papēžiem, bet uz pleznas kaulu galviņām. Lielās slodzes dēļ izplešas un kļūst neelastīgas saites, kas satur kopā pleznas kaulus, un pēdas priekšējā daļa kļūst ievērojami platāka.

Pirkstu deformācijas. Rodas arī pirkstu deformācijas – īkšķa noliecas uz āru, izveidojot tā saucamo, greizo jeb šķībo īkšķi. Bet locītava starp īkšķi un pleznas kaulu kļūst sāpīga, apgrūtinot apavu pielaikošanu un valkāšanu. Otrais pirksts tiek savilkts. Katru pirkstu kustina cīpsla, tai ir noteikts garums un elastība, tāpēc, saplacinoties velvei, cīpslu garums ir it kā par īsu un pirksts tiek pievilkts – savilktā stāvoklī. Tie ir tā saucamie “āmurveida” pirksti. Uz tiem veidojas ādas sabiezējumi, varžacis, kas ir sāpīgas. Saplacinoties šķērsvelvei, vidējie pirksti, t.i., II-III pleznas kauli, kam vajadzētu būt nedaudz paceltiem, veidojot velvi, ir nolikti it kā vienā līnijā. Par to liecina pēdas paplašināšanās un pēkšņa nepieciešamība pirkt izmēru lielākas kurpes. Ja valkāsiet pārāk īsus apavus, kuros pirkstu gali atduras purnā, pastāv risks, ka iegūsiet veserveida pirkstus. Saliektās pirkstu galotnes pret apaviem tiek noberztas, tās iekaist un rada sāpes. Tāpat deformācijas rada apavi ar šauru un smailu purnu.

Ahilleja cīpsla. Ja sieviete bieži staigā augstpapēžu kurpēs, var būt problēmas arAhilleja cīpslu. Līdz ar Ahillejas cīpslas problēmām sieviete vairs nevar nolikt pēdas locītavu uz grīdas 90 grādu leņķī, viņa nevar vairs staigāt kurpēs bez papēža, jo pārāk stiepjas Ahileja cīpsla.

Stāja, gaita, ceļu locītavas. Tā rezultātā mainās stāja un gaita, jo ķermeņa smaguma centrs ir novietots augstāk un vairāk uz priekšu. Lai saglabātu līdzsvaru, visvairāk tiek pārslogotas ceļu locītavas.

Osteoartroeze. Staigājot augstpapēžu kurpēs, kompresijas spēks palielinās apmēram četras reizes, kas izraisa saišu pārslodzi un rada labvēlīgus apstākļus osteoartrozes attīstībai. No pārmērīga saspringuma cieš arī muguras jostas daļa!!!. Par šo varu stāstīt no savas pieredzes, kad ārsts jau 14 gadu vecumā ieteica neaizrauties ar augstpapēžu kurpēm (kas gan man nepavisam nebija jāsaka ), bet to esmu dzirdējusi arī no citiem ārstiem.

Deformācijas pazīmes un sāpes spilgtāk sāk izpausties pēc 30 gadiem. Novērst to ir diezgan sarežģīti, nepieciešama pat ķirurģiska iejaukšanās. Kad izveidojusies deformācija, staigāšanas process var pārvērsties par fiziskām ciešanām.

Šo visu var uzskatīt par pasaku, bet vismaz vienu sievieti pēc 30 gadiem pazīstu gan, kurai ir pamatīgas problēmas gan ar pirkstu deformāciju, gan ar Ahilleja cīpslu. Viņa vairs nevar valkāt kurpes bez papēžiem… vai arī tas viņai sagādā lielas neērtības. Kā paliek ar sportošanu un izskriešanu pļavā?

Vai tas attiecas arī uz platformu kurpēm?

Platformu kurpes nav daudz labākas, jo platformu zolei nav izteikts izliekums. Izvēloties tās, galvenais, lai kurpēm būtu izprofilēta iekšpuse – zem pirkstu pamatnēm vēlams būt pacēluma daļai. Tā rada atslodzi locītavām.

Vai kurpes bez papēža arī nerada kādas problēmas un kas ir ar sporta kurpēm?

Izrādās, ka ikdienā staigājot kurpēs bez papēža, ļoti nogurst apakšstilba muskulatūra. Liekot kāju pie zemes, pārlieku tiek iestiepta pēdas apakšējā virsma un ikru muskulis kopā ar Ahilleja cīpslu. Ar laiku var veidoties sāpes Ahilleja cīpslas rajonā, kā arī pēdas apakšējā virsmā. Kājas “mokasīnos” piekusīs daudz ātrāk, ja tie būs izgatavoti no ļoti mīksta materiāla, ar mīkstām zolēm. Tādējādi nepērciet ielas kurpes, kuru zoli var salocīt uz pusēm. Tai jābūt puscietai, lai atvieglotu kājas atspērienu no zemes.

Nav ieteicams staigāt arī īstajos sporta apavos, jo tie paredzēti sportam. Tajos kājas svīst daudz vairāk. Jaunietēm, kas priekšroku dod sporta apaviem, ar laiku veidojas smagnēja puiciska gaita. Pēc tam ļoti grūti atsākt staigāt “normālos” apavos, jo pēda pieradusi ērtajos sporta apavos un šaurās kurpēs jūtas kā iespīlēta. Arī šo apavu zoles īpaši piemērotas dažādiem sporta veidiem, nevis staigāšanai pa asfaltu.

Kādam tad jābūt papēdim? Ieteicamās kurpes.

Nav viennozīmīgs uzskats par to, cik augstas kurpes jāvalkā un katram jāizvērtē atsevišķi. Pastāv uzskats, ka optimālais papēžu augstums ir septītā daļa no pēdas garuma tas ir 3-4 cm.

“Nevar teikt, ka valkāt augstpapēžu kurpes ir kaitīgi ,” saka traumatologs ortopēds Normunds Pavlovs. “Arī sešus centimetrus augsts papēdis var neradīt nekādas problēmas, ja pēdas velves un saites ir normālas. Traumatoloģijas slimnīcas ortopēde Zane Pavāre uzskata: “Ja papēdis ir 10 cm augsts un sieviete staigā ar tādiem apaviem visu dienu, tad es nevaru teikt, ka tas ir labi, pat, ja pēdas funkcionē ideāli.”

Piemērotākās kurpes ikdienā ir kurpes ar pusaugstu papēdi. Kurpes purngals ir pietiekami plats, lai pirksti varētu brīvi kustēties, netiktu noberzti un nedeformētos. Ikdienā valkājamo apavu papēžu optimālais augstums ir četri centimetri.

Kas liecina par problēmām ar pēdu?

» pēdu un kāju nogurums;
» kāju muskuļu sāpes;
» pietūkums, kaut vai neliels;
» ādas sacietējumi pēdas apakšpusē pie pirkstu pamatnes;
» noberzumi.

Tas var norādīt, ka ir saplacināta pēdas šķērsvelve. Velves augstums samazinās un pēda kļūst platāka. Ja ir plakana velve un papēdi vēl paceļ uz augšu, tad viss auguma svars ir uz pēdas priekšējās daļas, ko tā jau saites nenotur. Rodas papildu problēmas, un deformācija progresē ātrāk.

Ko darīt?


Ja nav iespēja aiziet pie ārsta un noskaidrot, vai ar pēdām viss ir kārtībā un, valkājot augstpapēžu kurpes, papildus neriskējat, tad drošāk ir izvēlēties kurpes ar zemiem papēžiem vai valkāt augstpapēžu kurpes īslaicīgi. Ja stils nepieļauj citādus apavus un ar pēdām tomēr viss nav kārtībā, tad ārsta konsultācija palīdzēs rast izeju. Apavos var ievietot speciālus ielikņus, kas paredzēti dažādu pēdu izmaiņu novēršanai. Domājot jau laikus, iespējams valkāt augstpapēžu kurpes un izbēgt no pēdas deformācijām. Īpašas problēmas ar pēdām ir diabēta slimniekiem. Viņiem raksturīgs pēdu mazjūtīgums, tādēļ var gadīties, ka cilvēks pat neatskārš, ka kurpe spiež vai tajā iebiris kāds akmentiņš, un rezultātā izveidojas noberzumi, kas ilgi nevar sadzīt. Piemēram, kāda paciente stāstīja, ka nav spējusi sadziedēt kāju piecus gadus.

Vēl viena grupa – ortopēdisko apavu valkātāji. Šie apavi deformācijas gadījumā palīdz kompensēt pēdas biomehāniskās funkcijas. Parastie, veikalos nopērkamie apavi, šiem cilvēkiem neder. Dažreiz, ja pēda deformējoties kļuvusi plata, pacients mēģina iegādāties izmēru lielākus apavus, taču tie ir pēdai par garu un apgrūtina iešanu. Šiem cilvēkiem nepieciešami ērti apavi, kurus izgatavojot ņemtas vērā viņu pēdas īpatnības. Ortopēdiskie apavi mazina berzi, novērš tulznu un čūlu veidošanos, atslogo sāpošās locītavas, aizsargā kaulu izciļņus. Palīdzēt var ar speciālām zolītēm, apavu ieliktņiem pēdas šķērsvelvei, “āmurveida” pirkstiem, īkšķim, pirkstu starplikām u.c.

Ja valkāsiet pārāk īsus apavus, kuros pirkstu gali atduras purnā, pastāv risks, ka iegūsiet veserveida pirkstus. Saliektās pirkstu galotnes pret apaviem tiek noberztas, tās iekaist un rada sāpes. Tāpat deformācijas rada apavi ar šauru un smailu purnu.

Secinājumi

» Bērniem neļaut (nuu, “neļaut” ir tāds plašs jēdziens) vilkt augstpapēžu kurpes;
» Sievietēm valkāt augstpapēžu kurpes īslaicīgi.
» Neliels papēdis nav nekas nekas slikts. (Neliels – 3-4cm, t.i., 1/7 no pēdas)
» Nelielu papēdi var sākt valkāt jau laicīgi, un pat ieteicams, lai meitene pārak nepierastu pie sporta kurpēm, kam arī ir savas problēmas.
» Īpaša riska grupa ir tie, kam jau ir kādas problēmas ar muguru vai pēdām.
» Īpašas problēmas ir arī diabēta slimniekiem.
» Ja sajūt problēmas ar pēdām vai muguru, tad jākonsultējas ar ārstu

Un ko es par visu šo domāju:

» bērnam (tā nav sieviete) nekādā gadījumā nevajadzētu valkāt augstpapēžu kurpes (nu, neliels papēdis līdz apmēram 4cm nav problēma); (pirmkārt, veselības dēļ, otrkārt, tā taču ir ērtāk… gan pienāks tas laiks )
» apavus izvēlas atkarībā no ikdienas, profesijas, apkārtējiem cilvēkiem, pašsajūtas, situcijas
» sieviete estētiskāk izskatās sieviešu kurpēs (ar nelielu papēdi un nav obligāti augstu) nevis vīriešu kedās
» augstpapēžu kurpes nevajdzētu nēsāt ikdienā, vajadzētu samierināties ar nelielu papēdi
» augstpapēžu kurpes var (bet nav obligāti un var pilnībā palikt pie neliela ērta papēža:) ) nēsāt šad un tad, saviesīgos pasākumos utt.
» manuprāt, sieviete var izskatīties glauni, sieviešķīgi utt. ikdienā arī bez šī atribūta

54 1 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

dodu priekšroku kediņām.emotion

11 0 atbildēt

augstpapēdense velku kad eju ballēties, tgd vasarā čības/sandales.

bet tā labāk patīk kedas :)

8 0 atbildēt

haha..es vairak esmu sporta tipa kurpju piekriteja:D

ar augstpapapēdenēm man ir ar jūs --shogad izlaiduma 12 cm..labi ja 2 h... bet fāk kā es mājās vilkos:D

kājas chistā nereāli sapēja it īpāshi pēdas..pat tad kad es ar sporta kurpēm 6 km nogāju nebij tādu sapju:D

6 0 atbildēt

Tas ir zinātniski pierādīts, ka pilnībā pierast pie augstpapēdenēm nav iespējams, jo smadzenēm ir regulāri jāpiepūlas, lai sieviete noturētu līdzsvaru. Staigāt var pierast, bet domāšana tāpat vienmēr būs nedaudz piebremzēta. Nu bet jums jau par to labāk zināt.

5 0 atbildēt

un kādēļ vispār šādas mocības? :D - lai vīriešiem patiktu emotion  :D :D :D :D

4 0 atbildēt

Es ar labprātāk dodu priekšroku kedām vai sandalēm! emotion

4 0 atbildēt

Vai vēl labāk, vasaras laikā pa mežu un gar jūru brist plikām pēdām! emotion

4 0 atbildēt

Nu es nezinu, man liekas, ka galvenais lai meitene ērti jūtās, man personīgi liekas, ka arī kedās labi izskatās :D

3 0 atbildēt

Ak šie papēži.. kāju mokas.. bet doties skiasti :D:D

3 0 atbildēt

nevilus izriet ka tomēr arī vīriesiem vajadzētu tos 3-4cm papēža daļā, jo ar plakanam zolem nevselīgi un sporta apavi arī, tātad visiem jānēsā apavi ar 3-4cm augstu papēdi.

nu loģiski spriezot.

1 0 atbildēt

Nelasīju,slinkums bija ;D

0 0 atbildēt

:)

0 0 atbildēt

Agrā vecumā. Pats saprati, ko uzrakstīji???  emotion 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt