local-stats-pixel fb-conv-api

Latvijas izgudrojumi35

Nedaudz izlaboju rakstu kā daži vēlējās

Nedomājiet, ka visu izgudro Japānā vai Štatos, arī Latvijā ir izgudrotas visādas noderīgas lietas. Pazīstamākās no tām varētu būt VEF Minox fotoaparāts un Ftorafūrs, kuru pēc nosaukuma varbūt nezina, bet zina, ka Latvijā izgudrots pretvēža preparāts. Taču man šķita interesanti pastāstīt jums par pāris citiem izgudrojumiem.

Ļoti izdevīgs izgdrojums ir ripors. To izmanto skaņas un siltuma izolācijai celtiecībā un daudz kur citur. Ripors jeb cietās putas ir grūti degošs putuplasts, bet galvenais, ka to iegūst nevis no naftas pārstrādes produktiem, kā tas parasti notiek ar citiem polimēru materiāliem, bet no talleļļas, kas ir celulozes vārīšanas atlikums. Tātad no atkritumvielas iespējams veidot labu izolācijas materiālu.

Visiem ir zināma citronskābe, kuru plaši izmanto paartikas rūpniecībā (piemēram, gatavojot bezalkaholiskos dzērienus), līdz 19. gs trīsdesmitajiem gadiem tika izgatavota no citroniem Itālijā un trīsdesmitajos gados to sāka ražot Čehijā ar mikrobioloģisku metodi no cukuru saturošām izejvielām. Taču Latvijas izgudrotāji izveidoja mikroorganisma Aspergillus niger īpašu gadījumu, ar kuru iespējams ražot citronskābi no melases, pie tam, pat ļoti efektīvi. Šo metodi pārdeva uz ārzemēm un izmantoja bijušās PSRS rūpnīcās. Īsi varētu teikt, ka Latvijā izgudroja metodi, kā citronskābi iegūt no cukura pārpalikuma ar pelējuma sēnes palīdzību.

Magnetohidrodinamiskās tehnoloģijas MAHYD un EMAGO arīdzan izveidotas mūsu valstī. LU Fizikas institūtā ilgstoši notika dažādi pētījumi magnētiskajā hidraulikā. Tagad par magnētisko hidrodinamiku sauc zinātni, kas pēta elektrību vadošu šķidrumu, gāzu un plazmas mijiedarbību ar magnētisko lauku. Šajā zinātnes nozarē izstrādāti dažādi šķidru metālu (dzīvsudraba, krāsaino metālu, kausēta alumīnija u.c.) sūkņi un tehnoloģijas to iegūšanai, apstrādei, metodes un ierīces ierīces radioelektroniskās aparatūras iespiesto shēmu lodēšanai un alvošanai.

Radiācijas kontūrs sāka darboties 1963. gadā. Pēc 1976. gada rekonstrukcijas kontūrā darbojās divi apstarotāji, un to kopēja gamma starojuma intensitāte bija 20 Mrad/st. Šāda tipa radiācijas kontūri vēlākos gados tika uzbūvēti arī citos pētnieciskos kodolreaktoros: Gruzijā (Tbilisi) un Krievijā (Tomska un Obņinska).Radiācijas kontūru izmanto, lai veiktu pētījumus radiācijas fizikā, radiācijas ķīmijā un radiobioloģijā, kā arī praktisku uzdevumu risināšanai, piemēram:medicīnisko instrumentu un materiālu sterilizācijaipārtikas produktu apstrādeikoksnes, polimēr- un betona materiālu modificēšanai u.c.

Ķīmijai un farmācijai Latvijā ir sena vēsture. To attīstības rezultāts šodien ir vairākas starptautiski pazīstamas firmas ( «Grindeks», «Olainfarm» u.c.), kuru ražoto zāļu produkcija savukārt lielā mērā balstās uz Latvijas Organiskās sintēzes institūtā izstrādātām preparātu sintēzes metodēm. PSRS laikā katrs ceturtais jaunais medicīniskais preparāts tika radīts Latvijā un ražots visam PSRS tirgum.

Ja ļoti gribat vel varu uzskaitīt zāles,kuras ir izdomātas Latvijā

402 6 35 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 35

0/2000

Aspergillus niger :D Latviešu zinātnieki iespārda :D

13 0 atbildēt

Latvietis izgudroja tualetes durvis, jo nevarēja skatīties kā cilvēki cieš :)

 

Latvijā izgudrots pretvēža preparāts. Nah** mēs vēl neesam bagāti? Nav pirmā dzirdēšana, bet tā pat brīnos. Neesmu lasijis vai dzirdējis, ka kāds tiktu izārstēts ar šo brīnumpreparātu.  Gan jau ideju ar visu paraugu pārdos kādai gudrākai valstij, ja vēl nav to izdarijuši, kas rausīs nežēlīgu naudu pēc laika, bet LV atkal paliks pirkstu zīsdama. 

12 0 atbildēt

Paldies par izglītošanu emotion

9 0 atbildēt

atbildot uz ezza komentāru " lielākie panākumi bija PSRS laikos, kad inves... " stulbenis :D

pirmās brīvvalsts laikā tika viss izgudrots jeb tev psrs laiki saistās arī ar laiku no 1919-1940 gadam?

un sērkociņi kuri aizdegās tikai uzvelkot pret kastīti?nevis aizdegās pret visām vietām!!!

velosipēdu neizgudroja Latvijā, jo barons Karls von Drais nebija nedz dzimis nedz audzis Latvijā, to ka "Erenpreiss" ir no Latvijas tad nu tā ir cita opera :D  

8 0 atbildēt

+

8 0 atbildēt

emotiones ziaaju tikai 1.mo lietu.

iteresanti! :D

7 0 atbildēt

a kur bildes? xD

6 0 atbildēt

lielākie panākumi bija PSRS laikos, kad investīcijas uz zinātni un ražošanu bija pamatīgas...

rakstam ++

7 2 atbildēt
WTF avatarsWTF

labs raksts emotion

5 0 atbildēt

Labi ka Latvija vismaz ir kaut kas ar ko palepoties ;) 

5 0 atbildēt

Īsi varētu teikt, ka Latvijā izgudroja metodi, kā citronskābi iegūt no cukura pārpalikuma ar pelējuma sēnes palīdzību. :D

5 0 atbildēt

Citruseptu ar izgudrojām emotion

4 0 atbildēt

nice

4 0 atbildēt

Good keep it up

4 0 atbildēt

atbildot uz kalimax komentāru " Sorry nezināju ka jau ir šāds raksts   " tāpēc vajag skatīties meklētājā, pirms liec!

4 1 atbildēt

2. ļoti zināma lieta..

3 0 atbildēt

Minox jau vispazīstamākais

3 0 atbildēt

emotion

3 0 atbildēt

un tas ir vis

2 0 atbildēt