Lasāmviela pie rīta kapijas.
70 fakti par kafiju.24
1. „Kafijai jābūt melnai kā elle, stiprai kā nāve, saldai kā mīlestībai” – turku sakāmvārds.
2. 52% amerikāņu regulāri dzer kafiju.
3. 1 akrs kafijas koku spēj dot līdz pat 5 tonnām kafijas zirņu, kas pēc apstrādes pārvērtīsies vienā tonnā maltās kafijas.
4. Pēc Kalifornijas Universitātē veiktā pētijuma datiem, tvaiks, kas rodās no karstas kafijas, satur dažus antioksidantus tik lielā daudzumā, kas pielīdzināms 3 apelsīniem.
5. Tiek uzskatīts, ka pirmais kafijai cukuru pievienoja Francijas karalis Luijs XVI 1715 gadā.
6. 1657. Gadā Lielbritānijā kafiju reklamēja kā zāles pret cingu un podagru.
7. Kafijas ražotājkompānijas lielos daudzumos izgatavo bezkofeīna kafiju. No kafijas pulvera iegūto kofeīnu viņi pārdod farmaceitiskajām kompānijām.
8. Pagatavota kafija savā atdzišanas procesā izdala vairāk par 700 ķīmiskām vielām, kas arī rada kafijas aromātu.
9. Kafijas koks „Arabika” atkarībā no mitruma un gaisa temperatūras ir spējīgs dot 6 kilogramus kafijas gadā.
10. Austrālieši kafiju dzer par 60% vairāk, nekā tēju, kas ir 6 reizes vairāk, kā 1940. Gadā.
11. Bēthovens bija tik uzmanīgs kafijas izvēlē, ka katru reizi, kad taisīja sev kafiju, pārskaitīja precīzi 60 kafijas pupiņu.
12. Pirms dažu kafijas šķirņu apgrauzdēšanas, to vēl nenogatavojušās pupiņas liek nostāvēties vairākus gadus. Eksperti uzskata, ka to garša šādā veidā uzlabojas.
13. Pirmā kafejnīca Francijā tika atvērta 17. Gadsimta sākumā, pirms tam kafiju tirgoja arābi uz ielām, pagatavojot to specifiskos kafijas „automātos”.
14. Brazīlijā tiek saražota 1/3 daļa no visas pasaules kafijas – tas ir vairāk kā pusotrs miljons tonnu kafijas gadā.
15. Kopš 1850. Gada kafijas automāts ir neaizvietojams atribūts vidusmēra iedzīvotājam ASV.
16. Starptautiskā Olimpiskā komiteja ir aizliegusi kofeīnu. Ja gadijumā atlēta asinīs atod vairāk par 12 mikrogramiem kofeīna, viņš tiek diskvalificēts. Lai sasniegtu tādu kofeīna līmeni asinīs pietiek izdzert vien 5 tasītes kafijas.
17. Citronu kafijai pievieno jau vairākus gadsimtus, to sāka pievienot kafijai vēl agrāk nekā cukuru.
18. Kafija kā zāles lielāko uzplaukumu piedzīvoja Anglijā 16. Gadsimtā. Tajā laikā mikstūra no kafijas, eļļas un medus tika lietota lai cīnītos pret daudzām slimībām. Vēlāk šai lomai sāka izmantot tēju.
19. Kafijas pupiņas, tā pat kā vīnogas, ir ļoti jūtīgas pret temperatūru, mmitrumu, gaisa spiedienu un novākšanas termiņu.
20. Gafijas pupiņas tiek grauzdētas 200-220 grādos pēc Celsija. Jo ilgāk tiek grauzdētas pupiņas, jo tumšāka būs kafija. Parasti šis process ilgst 10-20 minūtes.
21. Kafija tiek klasificēta pēc 3 kritērijiem. – kafijas pupiņu kvalitāte (šķira, augstums virs jūras līmeņa, kādā tiek audzēta kafija), pagatavošanas kvalitāte un kafijas pupņu izmērs.
22. Kafija tiek audzēta 45 pasaules valstīs.
23. Kafija – vispopulārākais dzēriens pasaulē. Ik gadu tiek izdzertas aptuveni 400 miljardi kafijas tases.
24. Viens no faktoriem, kas padara kafiju par populārāko dzērienu pasaulē – pēc garšas kafija saskan kopā ar gandrīz jebko.
25. Kafijas recepte no 1844. Gada grāmatas: „Ēdamkaroti kafijas pulvera ieberam puslitrā vāroša ūdens, vāram 20-25 minūtes. Atstāj nostāvēties vēl 4-5 minūtes. Pievieno zivs ādu, nedaudz zivs tauku vai pusi olas”.
26. 75% visa ASV sastopamā kofeīna tiek pārdotas tieši kafijas sastāvā.
27. Kafijas maisus parasti izgatavo no kaņepēm, pilni tie sasniedz aptuveni 70 kilogramu lielu svaru. 600 000 kafijas pupiņu aptuveni tik ir nepieciešams, lai piepildītu šādu maisu.
28. Kafijas koki ir mūžzaļi un spēj izaugt pat līdz 5 metru augstumam, taču tie tiek apgriezti līdz 2 metru augstumam, lai atvieglotu ražas novākšanu.
29. Kafijas koki apputeksnējas patstāvīgi.
30. Kafijas koku ziediem ir neilgs mūžs, tiem ir jasmīnu-apelsīnu aromāts un tie spēj dot dzērveņu lieluma kafijas pupiņas. Nepieciešami 4-5 gadi, lai koks sāktu ražot pietiekamu daudzumu ražas.
31. Eiropā no sākuma kafiju pazina kā „arābu vīnu”
32. Kafija, blakus alum un zemesriekstu sviestam, iekarojusi vietu desmit visatpazīstamākajos aromātos uz pasaules.
33. Kafija – populārākais produkts pasaulē, uzreiz pēc eļļas.
34. Kafijas pupiņas pēc apgrauzdēšanas tiek apstrādātas ar speciālām aromātiskām vielām (eļļām) un atdzesētas. Šādi poras, kas atrodas pupiņās, atveras un spēj uzsūkt lielāku daudzumu aromatizētāja.
35. Melnās kafijas pupiņas satur MAZĀK kofeīna nekā gaišās. Jo ilgāk tiek grauzdētas kafijas pupiņas, jo mazāk tās satur kofeīna.
36. Pilsoņu kara laika ASV karavīri saņēma 4 kilogramus apgrauzdētas kafijas kā daļu no 50 kilogramīgās pārtikas devas. Viņi varēja izvēlēties arī zaļas, neapgrauzdētas kafijas pupiņas.
37. Otrā Pasaules kara laikā tika izdzerti vairāk nekā 130 miljoni kilogramu kafijas.
38. Tā saucamā Hard Bean kafijas šķirne tiek audzēta aptuveni pusotru tūkstoti metru virs jūras līmeņa.
39. ASV kafija tiek audzēta tikai Havaju salās un tiek novākta laika posmā no novembra līdz aprīlim.
40. Kafija ar ledu Japānā kļuva populāra 1945. Gadā.
41. 1727. Gadā kafijas stādi tika ar kontrobandu izvesti noParīzes uz Brazīliju. Tagad Brazīlija ir lielākais kafijas ražotājs pasaulē.
42. Itālijā espresso ir tik svarīgs dzēriens, ka tā cena tiek regulēta valdības līmenī.
43. Kofeīns japāņu valodā ir „kissaten”
44. Sumatras salā tiek gatavota visvērtīgākā kafija, to savāc sekojot dzīvniekiem – palmcivetām, kuras atlasa tikai labākās kafijas pupiņas un apēd tās. No dzīvnieku atstātajiem ekskrimentiem tiek izlasītas kafijas pupiņas, kas tālāk tiek apstrādātas, lai pagatavotu kafiju „Kopi Luwak”, kuras cena kilogramā pārsniedz 300$.
45. Arābi sāka audzēt kafijas kokus jau 14. Gadsimtā.
46. 16. gadsimtā, Turcijā sieviete varēja pieprasīt šķiršanos, ja vīrs nav bijis spējīgs saglabāt piepildītu ģimenes kafijas tasi(tā viņiem bija tāda tradīcija, ka kafijas tasei vienmēr jābūt pilnai).
47. Pēdējos 300 gados 90% rietumu iedzīvotāju pārgāja no tējas uz kafiju.
48. 1763. gadā Venēcijā bija vairāk, kā 200 kafijas veikalu.
49. 1790. gadā ASV atvērās pirmā kafijas ražotāju kompānija un tika publicēta pirmais sludinājums avīzē, kas reklamēja šo dzērienu.
50. Īru krēms un Lazdu rieksti – vispopulārākie kafijas aromāti.