local-stats-pixel fb-conv-api

Notikums Biķerniekos šķērsgriezumā42

215 1

Labdien!

Mēs visi, kas sekojam līdzi ziņām un aktualitātēm Latvijā esam dzirdējuši par notikumu Biķerniekos, kur starp diviem vīriešiem izcēlies konflikts, kurā bijis iesaistīts arī suns un šaujamierocis.

Medijos lasot tautas viedokli nākas secināt, ka lasītāji dalās divās frontēs - tajos, kas atbalsta suņa saimnieku un nostājas pret ieroča pielietošanu pašaizsardzībai un tajos, kas iestājas pret apdraudējumu no nepieskatīta suņa, pret nelikumīgu personas aizturēšanu un miesas bojājumu nodarīšanu un par ieroča pielietošanu pašaizsardzībai.

Šis ir subjektīvs raksta autora skatījums uz notikušo, proti tikai viena indivīda domas par izveidojušos situāciju.

Iztirzājumu sāksim ar faktiem, kas mums ir zināmi. Piebildīšu, ka mediji faktus mēdz sagrozīt un pasniegt notikumus ļoti atšķirīgā gaismā, un tomēr.

Personai E piederošais suns bija bez pavadas, bez uzpurņa un netika pieskatīts - brīvi skraidot tuvāk vai tālāk no sava saimnieka, katrā ziņā tādā attālumā, lai saimnieks nespētu kontrolēt savu dzīvnieku. Fakts. Tas ir Rīgas domes saistošo noteikumu pārkāpums. Fakts.

Personai S bija šaujamierocis. Fakts. Tāpat personai S bija atļauja šaujamieroča nēsāšanai, izmantošanai utt. Fakts.

Tālāk kļūst sarežģītāk - pušu liecības par to, ko tieši ir darījis suns atšķiras, arī persona E neilgajā laika posmā pēc notikušā vairākkārt paspējusi grozīt savas liecības, kas gan ticamību tām nepaaugstina.

Es uzskatu, ka personai, kurai apzināti tuvojas nepieskatīts suns (kas jau pats par sevi ir likumpārkāpums no suņa saimnieka puses) ir pamats uzskatīt, ka var notikt tās apdraudējums. Sīkāk to noteikti vērtēs policija.

Ieroču aprites likums (30.panta piektā daļa) paredz, ka persona drīkst izmantot šaujaieroci, lai izsauktu palīdzību, brīdinātu par ieroča pielietošanu vai aizbaidītu dzīvniekus. Fakts. Persona S to arī dara, un, nevis šauj par suni, taču raida divus brīdinājuma šāvienus, lai dzīvnieku aizbiedētu. Fakts - un to apiecina arī tas, ka sunim nekādi miesas bojāumi nav nodarīti. Tāpat to apliecina personas S konsekventās liecības, un tas, ka persona E, acīmredzot, lai izvairītos no atbildības, savas liecības maina.

Pēc tam suns apdraudējumu pārtrauc un dodas prom no prsonas S. Tālāk dodas arī persona S. Fakts.

Un pats interesantākais ir tas, kas notiek tālāk.Medijos atspoguļotā informācija šeit atkal atšķiras, taču vadlīijas ir skaidras.

Persona E panāk garām skrienošo personu S un nogāž to pie zemes, atņem tai ieroci, sasien un vairākkārt mērķtiecīgi izdara sitienus pa personas S seju, kad persona S jau ir atbruņota un nepretojas. Pēc tam izsauc policiju un veic fotouzņēmumus, kuros redzama persona S ar tai izdarītajiem miesas bojājumiem. Secība varbūt nedaudz mainās, atkarībā no medija un informācijas sniedzēja, taču kā attēli tā arī pieejamās ziņas sniedz tieši šādu notikušā ainu.

Un tad nu man ir jājautā, kādas gan spekulācijas vairs ir iespējamas par to, kurš šajā situācijā ir saucams pie atbildības par vairākiem likumpārkāpumiem un kurš ir cietušais?

Persona S no savas rīcības sākuma līdz pat beigām ir rīkojusies kā likumpaklausīgs pilsonis, vēl vairāk, tā nav izmantojusi savas ar likumu piešķirtās tiesības gadījumā, kad kāda persona tai cenšas atņemt ieroci, aizsargāties un raidīt šāvienus, tā, nolūkā nenodarīt nesamērīgu kaitējumu, ir pašaizliedzīgi pakļāvusies personas S īstenotajai vardarbībai. Šis fakts vien manā skatījumā liecina par to, kurš ir saprātīgais šajā situācijā un kurš no neadekvāti agrsīvs karstgalvis.

Persona E, toties pārkāpusi virkni likumu - suns nav ticis vests pavadā - pārkāpti saistošie noteikumi, pretlikumīgi aizturējis personu S (Persona E taču nav policists kam ir tiesības pēc saviem iesaktiem ņemt un "aizturēt" cilvēkus) - Satversmes un krimināllikuma pārkāpumi, nodarījis personai S miesas bojājumus (turklāt ciniskā veidā - personai S nepretojoties un vēlāk publicējot foto ar cietušo personu bezpalīdzības stāvoklī) - Satversmes un krimināllikuma pārkāpumi, un, visbeidzot, pretlikumīgi atsavinājis ieroci personai S, kurai bija likumīgas tiesības to nēsāt un lietot - krimināllikuma pārkāpums.

Pēc visa iepriekš minētā es domāju, ka vairs nevajadzētu būt šaubām, kurš šajā situācijā ir īstais sociopāts un likumārkāpējs ar uzvedības traucējumiem, un kurš cietušais un upuris.

Paldies par Jūsu uzmanību.

P.S. Es mīlu suņus, bet tāpat es mīlu arī likuma ievērošanu.

215 1 42 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 42

0/2000

JA godīgi- arī man ir bijusi nepieciešamība pēc šaujamieroča, lai aizsargātos no brīvībā palaistiem suņiem, kad skrienu vai braucu ar velosipēdu. Ir iekosts kājā... Ir piedzīvots kā suns sava saimnieka "sīci" velk pa Daugavmalas asajiem dolomīta akmeņiem uz vēdera(jo tas sapinies pavadā) kādus 10m... Rezultātā manam fellim sakosta pilnīgi jauna riepa un sīkajam gandrīz izlaiztas zarnas...

Tikai visos šajos gadījumos ir gribējies nošaut tādus saimniekus, nevis suņus... emotion

Suns ir lielāka atbildība, kā ierocis... Ierocis pats nevienam virsū nešaus...

13 0 atbildēt

Sāksim ar to kāpēc noziedznieku Elbakjanu nesauc pilnā vārdā, par to liecību mainīšanu gan ir taisnība, kroplis, paguva 5 reiz mainīt jau liecību, sākot no tā, ka tas nav viņa suns, un beidzot jau ar kaujas pozīcijā esošu šāvēju (laikam jau sliktu, ka nevienam netrāpīja). Bet ko gan no narkomānu bandas izveidotāja var gaidīt, nekad neesmu sapratis tos Ghetto spēļu pamuļķus!  

10 2 atbildēt

Cilvēk, atceries vienu lietu - ar savu rūpīgo faktu analīzi un kārtīgo pieeju, Tu esi ieguvis vienu lielu cieņas momentu no manas puses.  pateicos par rakstu un Tavu izklāstu.

  ps. man bija praktiski identiskas domas, tomēr Tavs apkopojums ir daudz pamatīgāks.

6 0 atbildēt

Labs, argumentēts raksts.

6 0 atbildēt

pēc Tavas loģikas iznāk. ka Tu arī esi potenciāls bērnu slepkava. vari jebkurā brīdī kādam sīkajam pa galvu iespert, jo Tev taču ir kājas.

5 0 atbildēt

Suņu saimnieks vainīgs, tas arī viss!

6 1 atbildēt

Man bija tāds gadījums, 2008.gadā. Es braukāju ar riteni. Vienkārši viens debīls krancis bruka man virsū. Ko es izdarīju paņēmu ar kādu koka gabalu un atdauzīju to subaku kas man bruka virsū. 

3 0 atbildēt

Godīgi sakot pilnīgi pretīgi paliek skatoties uz tām bildēm, kas tagad pieejamas netā, baigo fotosessiju sarīkojuši... tfuuuu

2 0 atbildēt

Latvijā pēc statistikas apmēram 3/4 suņu sakosto cilvēku diemžēl ir sakodis pašu ģimenes suns.

0 0 atbildēt

Ja cilvēkam suns ir bērna vietā, tad laikam ir jāiet pie ārsta...

1 1 atbildēt

Kas ir normāli kurā sabidrībā un kas nē, tas ir ļoti stiepjams jēdziens. Toties fakti pa lielam ir divi - persona ar ieroča atļauju drīkst savu ieroci skrienot ņemt līdzi uz mežu, jā, taču suņa saimnieks savu suni nedīkst bez pieskatīšanas palaist - nē. Un nodarīt miesas bojājumus nedrīkst. Un nelikumīgi aizturēt. Un atņemt ieroci. Un bez piekrišanas fotografēt. Un arī melot nav labi.

0 0 atbildēt

Izlasi, lūdzu arī manus turpmākos komentārus zem raksta, kur ir skaidrots arī tas, ko drīkst Biķernieku mežā un ko nē, tāpat arī skaidrots, kādos gadījumos drīkst pielietot ieroci.

0 0 atbildēt
Tad to suni nošāva vai nē? Es neko te nesaprotu vairs...
0 0 atbildēt

Jautājums kādā virzienā tika raidīti brīdinājuma šāvieni? un vai pārliecinājās kad tie brīdinājuma šāvieni nevar ievainot kādu citu?

0 0 atbildēt
Mans Dievs, es to negribu nekā komentēt, tā kā ar Raimondu esmu pazīstama un vispār.. Nezinu un nevaru neko teikt.
0 0 atbildēt

Lai komentētu iespējamos likumpārkāpumus likumi ir arī jāizlasa

"Personai E piederošais suns bija bez pavadas, bez uzpurņa un netika pieskatīts - brīvi skraidot tuvāk vai tālāk no sava saimnieka. Fakts. Tas ir Rīgas domes saistošo noteikumu pārkāpums. Fakts."

Nepiekrītu

Ar uzpurni Latvijā sunim jābūt tikai tad, ja tas likuma noteiktajā kārtā ir atzīts par bīstamu. Tādu suņu Latvijā ir ap 20gb. Uzpurnis arī jāvelk sabiedriskajā transportā - tātad uzpurnim mežā jābūt nebija - FAKTS

MK.noteikumi Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" 13. Pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību." Sunim arī pavadā nebija jābūt obligāti. FAKTS

Tas, ko manuprāt iespējams ir pārkāpis suņa īpašnieks, sunim bija jābūt kontrolējamā attālumā, tas ir saimniekam suns bija jāredz. No komentāriem no abām pusēm varu saprast, ka tajā mirklī tā tas nebija, jo suņa īpašnieks nevarēja precīzi pateikt ko tad suns bija darījis vai nedarījis "sportistam", tātad suņa īpašnieks sunim bija ļāvis aiziet pārāk tālu no sevis, ko nedrīkst pieļaut, pārkāpums ir = FAKTS

"Sportists" bija devies treniņā ar makarovu kabatā, manuprāt ar iepriekšēju nodomu sašaut kādu suni, jo iespējams iepriekš kāds suns viņam licis justies nedroši .... = FAKTS

"Sportists" šādu suni arī atrada. Tie ir "Sportista" vārdi ka viņš šāva gaisā, to neviens nevar apstiprināt. Sportistam bija tiesības pielietot ieroci ja suns viņam būtu uzbrucis. Kurš to var apstiprināt ka suns ir uzbrucis? Neviens. Pats "Sportists" protams teiks ka tā bija, ka suns briesmīgi uzbrucis, vai tā bija, nezinu.

Suņa īpašniekam bija vai nebija tiesības viņam sadot pa muti. Nebija tiesību. Vai tā vajadzēja, nu droši jau nē, bet redz kā tas notiek, vardarbība vairo vardarbību.

3 4 atbildēt

Pārkopēju vienu komentāru no TVneta:

"Pēc visa spriežot šāvējs ir tā pati persona, kas jau sen tiranizē visus meža suņeniekus - lamālās draud, pats uzprasās uz konfliktiem, neskatoties uz to, ka normāli suņi uz viņa pusi pat neskatās. Pats skruien cauri suņu baram (lai gan var arī apskrie apkārt) un tad draud, ka sitīs vai šaus.vai tiešām svētdienas dienā viņš jutās tik apdraudēts, ka bija jāņem līdzi ****ole....domāju, ka visiem ir skaidrs, ka ieroča ņemšana līdzi uz skriešanu paredzēja arī nelielu pašaudīšanos...Šim personāžam ir pilnīgi vienalga vai suns "uzbrūk" (tuvojās viņam astu luncinos) vai staigā savā nodabā, nereaģējot uz to, mežš pieder viņam un ko jūs tur iedomājaties atrasties ar VIŅU vienā mežā un aizēnot viņa skatu....."

1 2 atbildēt