local-stats-pixel fb-conv-api

Cita veida diskriminācija.40

564 2

Dienas steigā, tāpat kā naktī, kad neko daudz nevar pierakstīt, prātā nāk vislabākās vai smagākās tēmas. Mēs zinām, ka internets ir veidots no kaķiem, bet būtu laiks parunāt par nopietnākām tēmām šeit spokos, ne tikai bāzt tumblr bildes un nedomāt par to, kas reāli notiek.

Mums katram ir kaut kādas savas problēmas, bet šī ir man tuva tēma. Laiku pa laikam tā aktualizējas. Bet, ne tikai man. Noteikti katram piektajam nesaprastajam cilvēkam. Šis nebūs tāds priecīgais raksts, bet smadzeņu kustināšanas raksts. Par alternatīvo cilvēku reālu diskrimināciju mūsu civilizētajā sabiedrībā.

Vēl ievadā varu piebilst, ka runa nebūs par wannabe-nenosvērtajiem indivīdiem, bet gan tiem cilvēkiem, kuri vienkārši ir tādi, kādi viņi ir.

p.s. - ak nu jā, šis raksts noteikti nebūs topā, jo te ir daudz ko lasīt, kas nozīmē, ka vajag padomāt, bet cilvēkiem jau nepatīk daudz domāt :D

Reklāma
Reklāma
564 2 40 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 40

0/2000

Man nav nekādu iebildumu pret citādiem cilvēkiem..

Bet, mani tikai liekas jocīgi, kapēc cilvēks, kurs cenšas būt atšķirīgs no pārējās sabiedrības, brīnās, ka viņu uztver citādi? 

21 0 atbildēt

godīgi atzīšos - rindkopām tikai pārskrēju pāri, nelasot katru vārdu un teikumu. Tomēr jāsaka, ka mūsdienās bieži sastopami jaunieši, kas nevis "atrod sevi" un tad pievienojas kādai subkultūrai, bet gan grib izlekt pieaugušo acīs, tāpēc pieņem,piemēram , gotu ģerbšanās stilu. Atceros savulaik pa Vecrīgu vazājās mazu bērneļu bariņš, nevienam nebija vairāk par 15 gadiem, visi sevi suca par kibergotiem (mākslīgie dredi, lielas platformas, noskūtas un uzzīmētas uzacis, miljons pīrsi sejā ū tē tē). Kas viņi ir šobrīd - pēc divarpus gadiem? Kārnas rozā caciņas, kas pinkšķ par to, ka reiz bija dumjas un sadūra caurumus sejā, bet tagad, redz, neglītas rētas.

Pati personīgi arī jaunībā sadūru divdesmit caurumus ausīs, nejau tāpēc, ka likās pareizi un vajadzīgi, bet tāpēc, ka gribējās izcelties, lai kāds pabrīnās, lai uzjautā kaut ko.  Tomēr, savu lēmumu neesmu mainījusi, neviens riņķis nav izņemts arī tagadējā vecumā. Saskāros ar problēmām darbā un sapratu - ja jau reiz es sevi tādu esmu izveidojusi, tad strādāšu tur, kur tas ir pieņemami un forši. Un "parastie" lai strādā tur, kur viņus pieprasa.

Katram savs ceļš ejams. 

15 0 atbildēt

Īsti negribējās te neko rakstīt, jo es skaitos pie tiem normālajiem. nav man ne pīrsingu, ne tetovējumu. trakākais ko reizēm daru - ataudzēju garāku bārdu.

bet nu nedaudz gribējās par tiem izskata pārspīlējumiem parunāt tomēr, jo man draugos ir pietiekami daudz alternatīvu cilvēku. neesmu īpaši manījis, ka kāds viņus diskriminētu dīvainākas frizūras vai tetovējumu dēļ. bet, ja tev seja izskatās kā ar ložmetēju sašauta, uz galvas karājas viens milzīgs, nemazgāts dreds, kuram paskats ir tāds, it kā ar mašīnu apakšgalā būtu kāds pārbraucis, tad tomēr ir jārēķinās ar faktu, ka klientu apkalpošanas speciālists valsts iestādē galīgi nav tā vieta, kur meklēt darbu.

pirms par iepriekšējo rindkopu šokēties un drukāt man naidīgus komentārus, iesaku tomēr palasīt tālāk. šādās vietās neņem darbā arī krietni vien "normālāka" paskata cilvēkus. manam paziņam, visnotaļ normālam cilvēkam, pateica, ka ja grib strādāt bankas filiālē, tad pusgaros matus jāaizstāj ar īsu biznesa griezumu. tas nekas, ka pašam priekšniekam bija zirgaste.

zemākā līmeņa darbiniekiem nav paredzēts pašizpausties. viņiem ir jābūt darba robotiņiem, kas ne ar ko neizceļas, lai klients nepamanītu, ja kāds no viņiem nomainās.

arī ārzemēs, lai ko te daži rakstītu komentāros, darba vietās diezgan strikti skatās uz cilvēka paskatu. tur vnk tev acīs nepateiks, ka kaut kas jāmaina. paliksi brīnoties, kāpēc ar labāko CV tomēr darbu jau ento reizi nedabū.

protams, piekrītu, ka uzbrukt kādam, kurš izskatās savādāk kā citi, ir debīli. tomēr ne jau tikai alternatīvā paskata cilvēki tiek diskriminēti. sabiedrība vienmēr ir dalījusies grupās, apakšgrupās, utt. un vienmēr vienai grupai nepatīk kādi citi. un jo vairāk sabiedrībai mēģina uzspiest toleranci ar varu, jo vairāk agresijas nāk laukā. tāda vnk ir cilvēku daba.

12 0 atbildēt
Kur te rasisms? Stulbums nekādā mērā nav saistīts ar rasismu!
13 3 atbildēt
Lai gan man tuvs gotiskais stils, darbā cenšos neizlekt, pīrsingu man vairs nav un tetovejumi nav redzami. Taču kādam vienmēr lec acīs kaesizskatos "melnāka" par pārējiem. Nekad neesmu varējusi saprast cilvēkus, kaspa visu vari cenšas uzspiest sabiedrības normas meitenes izskatam. Nu un tad, ka man nav gēla nagi un mākslīgas skropstas, nu un tad, ka nenēsāju kurpītes un nevalkāju koši krāsainu apģērbu. Cilvēkiem grūti ir saprast, ka tas nav aizkavējies pusaudžu dumpinieciskums. Tāda ir mana būtība jau kopš sevi atceros.
8 0 atbildēt
Es reiz dabūju pa seju par to ,ka man čolka priekšā par garu :D nav jēga pieminēt no kādiem dabūju. Būtībā piekrītu tev, Latvija ir ļoti pagrimusi,psrs uzskati joprojām cieņā. Pabiju UK un drīz atkal došos,jo tur ir tā ka tavam izskatam uzmanību īpaši nepievērš,bet katram ir iespēja būt pašam,un neciest dēļ tā. Un tas ko vecāki māca bērniem savā ziņā ir dēļ valsts tagadējā stāvokļa,viņi mēģina radīt bērnos to kas nav pašos,jo paši auga puslīdz normāli, es patiesībā pat neuzdrošinos domāt kas izaugs no šiem mazajiem briesmoņiem. Un jā,tiešām izlasīju to ko tu šeit rakstīji,jūtams ka no sirds. Neesmu gluži uz tādām lietām tendēts,t.i uz metal,gotiem un tt,bet iekšēji jūtos tāpat. Katrā gadījumā pelēkie cilvēki tā arī nodzīvos savu pareizo masu zombēto dzīvi,bet cilvēki kas domās. Kas domās savādāk, vismaz būs kkas,nevis pelēka masa kuru kustina uz priekšu kāds kuram tas izdevīgi.
5 0 atbildēt

Labs raksts, taisnība vien tev ir, turies un nemaini sevi tikai tāpēc, ka kāds cits tā grib.

Malacis! emotion

4 0 atbildēt

par tām skolām - nav svarīgi kāds tu esi VIENMĒR būs kāds atstumtais, izsmiekla objekts utt. pat šķietami saticīgās klasēs būs kāds, kurš ir "tālāk" no citiem tā vienkārši ir, tā ir vajadzība.

par to pārējo - nezinu! patiešām neesmu ne ar ko tādu saskāries, bet es jau vienmēr esmu bijis pilnīgi neredzams. pēdējā mācību iestādē, kur pabiju kursa biedzri pat nezināja, kā mani sauc :D

vienīgais izņēmums bija tad kad for shits and giggles es uzaudzēju garus matus. bet arī tās bija tikai dažas tizlas piezīmes no dažiem aprobežotiem indivīdiem, kuri nav pat kripatiņas uzmanības vērti.

bet tā es izskatos pa visam parasti, nenozīmīgi un garlaicīgi, lai gan pašam patīk atšķirīgo stilu pārstāvji :3

argh!!! could write so much more, but my thoughts escapes me... as usually, those little shits! >_>

3 0 atbildēt

Novēlu būt stiprai. Man ir pieredze, ka mani uzskata par citādāku tikai tāpēc, ka nerunaju ar aplinkiem un caur puķītēm. Ja kaut kas ir, tad pasaku tieši sejā. Daudziem tas nepatīk, bet esmu iemācījies nepievērst uzmanību, kas viņiem nepatīk.

Nu jā, man ir tāds paliels skapis, kuru laikam neviens negrib mēģināt aizskat fiziski, bet vārdi mani nespēj aizskart emotion

3 0 atbildēt

Reāli, Latvijā šādi cilvēki ir maz, maz frīki, esmu laimīga, ka esmu viena no viņiem, bet tas sāp un grauž jo bieži ir jāklausās pārmetumi par izskatu, domāšanas stilu vai mūzikas gaumi, vajag vairāk interesantu cilvēku Latvijā!

2 0 atbildēt

pretī jau arī nevajag sist.. sanāktu tā dumji.

ja neesi uz mutes kritusi, katram , kurš kaut ko uzburzī virsū , tūliņ pretī kaut ko dzēlīgu par jebko, tā skaļāk- lai visi dzird..

 

tas palīdz.. lai gan tā arī pa muti var dabūt.. :D

 

lai nu kā tur būtu, precu tevi, ja vien tev ir septums.. :D

2 0 atbildēt

Virspusīgi palasīju. Jā, pats ģērbjos mēreni tumši (bez pīrsingiem un krāsošanām, kautkā nepavelk uz sevis). Kautkad sen-sen izfigurēju tādu domu par šo tematiku, ka: Cilvēki ar šādu ārējo stilu parasti tiek vairākumam asociēti ar kautko neparastu (nezinu kas tas ir = slikts, tas ir cilvēka defaultais uzstādījums), tātad uzreiz slikts, tad nu drīkst apieties kā ar pamesliem. Jā, man arī ir mēģinājuši matus dedzināt skolā, bastards.

2 0 atbildēt

Lai gan es sev personīgi nevienu no alternatīvajiem stiliem neizvēlētos, man nav nekas pret cilvēkiem, kuri tā ģērbjas. Taču - visam ir savs laiks un sava vieta. Es pilnīgi saprotu, ka neviens darba devējs neļaus meitenei 7. bildē šādā izskatā apkalpot klientus bankā, kā arī meitenei 3. bildē ar šādu grimmu un aksesuāriem strādāt par medmāsu bērnu slimnīcā. Un tam, manuprāt, nav nekāda sakara ar diskrimināciju, bet ar konkrētās darba vietas ģērbšanās etiķeti un atmosfēru. Vau jūs, piemēram, spējat iedomāties, ka caca ar 5cm gariem rozā gēla nagiem strādātu par bārmeni "Melnajā piektdienā"? Ja viņa tiešām to gribētu. Visticamāk nē. Tātad arī diskriminācija? 

2 0 atbildēt

Man kaut kā ir vienalga ko citi par mani domā vai saka. Nu un grūti piekrist rakstītajam, pirms gadiem 8 tā bija, tagad vispār čill...

2 0 atbildēt
Par laimi Uk ir savādāk... bet vienalga atrodas cilvēki, kuriem jāpiesienas kā izskatos (protams visbiežāk poļi, latvieši, lietuvieši)! Bija kolēģe, kas bieži prasīja kad krāsošu matus normālā krāsā (kādu jau laiku tā ir zila), vienreiz neizturēju un pajautāju kas viņas prāt ir normāliun mute bij ciet...
2 0 atbildēt

Labs raksts, bet virsraksts nav piemerots, bet tas nekas! emotion

Neskaties uz neko un paliec tada kada esi! emotion

2 0 atbildēt

rasism taks saistits ar tautu un rasi.kads tur sakars stilam tie bleki un lupatas taks nav pieaugshas klaatii

3 2 atbildēt
kad es augu.... staigāju meijapā un visados pričendālos , bija pasmagākas parunas ar dirsějiem.. nekautrějos no vardarbības. ;-) un normālu čali dabon kas spěj iedot bietě!
1 0 atbildēt

Nu situācija bija tipiska... Viena persona uz kautko tādu mazticams, ka parakstītos (ja vien nav pilnīga maltā gaļa galvā). Bija bariņš, protams alfa-tēviņam vajadzēja kautkā pacelt savu pašapziņu, kā jau tas parasti skolās notiek. Par nelaimi viņam, jau tad nēsāju kerzas (arī vasarā), viens uzkāpiens pa viņa zandalēs tērptajiem īkšķiem un bija cauri.

1 0 atbildēt

Nezinu, pēdējā laikā ļoti bieži dzirdu, ka tiek apvainoti citu subkultūru cilvēki un kā pret viņiem slikti izturas un tādā garā. Bet cik es atceros skolā - pašā mazajās klasītēs - klase sadalās un tam par pamatu, nav vajadzīgs ģērbšanās stils. Tev nav naudas, tu esi gaŗs, tu esi tukls, tu divaini skaties, tu divaini runā. Nu un kad pieaugam, tad jau vajaga jaunus ieganstus.  Es arī kādreiz biju melna un staigāju kerzās, un visi man meta krustus, un bakstīja un kā tik nesaukāja, bet man bija poh, jo tā vnk bija. O jā tādi idioti, neko nesaprot. Un vairāk es necepos. Tu izvēlies sev tādu būtibu, bet nu vienalga kam ir sekas. Pat ja - cilvēku nevar vērtēt pēc izskatas vai drēbēm- bet visi tā dara, nu , mēs taču visi zinam, ka tā notiek, kapec tad brīnamies, kapec ta notiek. Mēs visi zinām, smēķet ir kaitīgi, bet turpinam to. Mēs visi zinam, ka es nezinu, piemeram izcirst kokus nav labi, bet turpinam to darīt. Tapat ir šeit. 

Tālāk, es tiešām neizprotu vienu lietu, darbs un ikdiena. Tātad tu esi pieņemsim alternativs cilvēks, tev ir pienemsim dredi un pirsingi un tuneļi un tev patik visādi spaiki un ķedes pie biksēm ja a un tu esi meitene,tas nozīmē ka tev patīk tur stilīgs meikaps un tādā garā. Nu labi, bet tev ir jāstrādā, un es domāju ka nu galīg nav ērti šajās drēbēs un tieši ar visiem šiem pričindāliem tur es nezinu pieņemsim krāmēt kastes.  Kaut vai kā jau visi grib - sēdēt ofisā, nu kamōn, tu domā 10h marinēt savas kājas kerzās? vai uzlikt tos maksigos dredus kā kibergotiem vai kam tur marinēties un teikt "tā esmu īstā es". Nu kamōn, un tad visi dikti pukst - mums neļauj izpausties. Bet tam taču ir domātas brīvdienas, kur tu vari izpausties līdz vemšanai. Es protams krītu lielās galējības, bet es ļoti bieži to tā izprotu, kā to daudzi iedomājas. Es gribu būt es pats : ok tad pie kases es sēdēšu bez krūštura un pidžambiksēs, jo piemēram man patīk brīviba, tā esmu īstā es :D nu tas ka joks.

bet, nu... darbs ir taču darbs, un ja tu gribi kaut ko sasniegt, tici man, tu atnāksi vakarā tik pārguris, ka tev domas būs galīg ne pie kādu lai auskaru ielieku rit. Ir protams forši ka tu strādā vietā kur tu esi tur sava epikējumā un viss ok, bet man skiet ka reti kur tā ir.  Tagad gan jau izklausās ka esmu kaut kāds heiteris, bet nē, starp citu,jā es sevi arī joprojām pieskaitu pie alternatīvajiem cilvēkiem, bet jā man nav ne pirsingu, pat auskaru nav, nav tetovējumu un es nenēsāju melnas drēbes, bet uzskatu, ka tam vairāk ir sakara ar tavu iekšējo pasauli, uztveri un gaumi uz vēl citāml lietām, ne tikai drēbēm. 

Un vēl kas, nedomāju ka vecāki iemāca bērnam neiecietību pret kaut ko citādāku, sāksim ar to ka vecāki bērniem neko nemāca, jo jaunatne taču pati par sevi jau ir gudra, otrkārt jaunās paaudzes vecāki jau ir stulbi, ko tad var gaidīt no viņu atvasēm.

Es tā skarbi, bet es tā domāju, jo tie mazie pretekļi kas vazājas rinķī ir vnk kaut kāds murgs, un ja tu paskatīsies uz viņu vecākiem, tur nebus nekas labāks. Tādēl nevajaga vainot psrs vai bērnus samācīja. Nē, mēs augam diez gan attīstītā vidē, un cilvēkiem ir plaša pieeja informācijai tādēl nav tā ka no tumsonības izlīduši tagad viņiem var viskaut ko sastastīt. Paši dara ko grib un kā grib. :)

Ah man tik daudz ko gribās teikt, bet nekad nesanāk izteikties īsi un kodolīgi :D 

1 0 atbildēt