local-stats-pixel fb-conv-api

Lietuvas latvieši (46)9

208 1

emotion

http://spoki.tvnet.lv/liktenis/Lietuvas-latviesi45/724897

Rakstīju jau, ka brāli kopā ar vecākiem uz Sibīriju neizsūtīja tāpat kā mani, jo nebijām mājās un vecāki neizpauda mūsu atrašanās vietas. Pēc šoferu kursu beigšanas, brālis sāka strādāt Aucē. Ar darbu viss bija labi, bet kā jau reiz teicu, ka mazpilsētā visiem par visiem ir viss zināms . Nekāds noslēpums arī nebija par mūsu vecākiem.Toreiz bija obligātais karadienests. Arī brālim tas bija obligāts un uz to viņš bija gatavs.

Dienests padomju armijā oficiāli tika uzskatīts par katra vīrieša goda lietu, un izvairīties no tā varēja tikai viena iemesla dēļ — ja veselības stāvoklis neļāva pildīt šo pašu svētāko no pienākumiem pret sociālistisko dzimteni.

Tagad jāpastāsta īsumā tiem, kas to nezina, ka karaspēka daļas nebūt nebija visas vienādas . Bija t.s strojbati , latviski tos varētu saukt par darba bataljoniiem. Tie parasti bija dislocēti vai nu tālajos ziemeļos, vai kādā ,,komunisma celtnē'' ar sevišķi smagiem klimatiskajiem un darba apstākļiem.Tur iesauca dažādas kriminālas personas, no grūti labojamo iestādēm, padomju varai nevēlamus cilvēkus. Pie pēdējās kategorijas kara komisārs bija pieskaitījis arī manu brāli. Sekoja iesaukums.

Labu un drosmīgu.cilvēku mūsu vidū vienmēr ir bijis daudz. Toreiz manu brāli no iesaukuma t. s. darba bataljonā paglāba viens no viņiem

http://www.dobelesbiblioteka.lv/novads/novadnieku-kalendars-2013/ginters-raimonds?page=4

Auces slimnīcas ķirurgs veica ,,neatliekamu''aklās zarnas operāciju. Kad briesmas bija pāri, brālim bija skaidrs, ka no Auces jāpazūd uz vietu, kur cilvēku vairāk un viens otru nepazīst. Arī es jau tad biju Rīgā.

Jelgavā jau dzīvoja vairāki mūsu apkaimes Lietuvas latvieši, sākumā brālis apmetās pie vienas šādas ģimenes. Pēc 1949. g. ļoti daudzi lietuvas latvieši pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Arī tas mans vienmēr izpalīdzīgais otrās pakāpes brālēns, kas mani smagās mašīnas kulbā ar visu gultu veda uz Mažeiķu slimnīcu, ar sievu dzīvo Jelgavā netālu no cukurfabrikas. Vēlāk pārcēlās uz dzīvi Rīgā.

Tā par savu dzīves vietu brālis izraudzījās Jelgavu. Tur viņu 1953.g. rudenī iesauca armijā. Viņš nodienēja obligātos 3 gadus Ukrainā, Zaporožjē.

Tā kā viņam jau bija neliels šofera stāžs, armijā sākumā bija kā šoferis, vēlāk instruktors un apmācīja jaunos armijas šoferus. Dienesta apstākļi tiem laikiem ļoti labi, rudeņos kohozos tomātu novākšanas darbos ar dažādu augļu papidinājumu no plašajiem kolhozu laukiem armijas ēdienkartei bez ierobežojumiem. Pēc armijas atgriezās atkal Jelgavā tur dzīvo vēl šodien.

Vēl nesen ar brāli pārrunājām to laiku notikumus. Viņš ar humoru atceras gadījumu, kad minētajam izpalīdzīgajam brālēnam izdevies vismaz vienu reizi arī izlīdzēt. Pirmo gadu Jelgavā brālis brauca ar (samosvalu} pašizgāzēju, tolaik vedis granti no karjera. Reiz, atgriežoties no pēdējā reisa, ierauga ārpus pilsētas gar ceļmalu ejot brālēnu, viņa sievu un govi saitē. Izrādās, ka viņi pārceļas uz dzīvi Rīgā, bet govs jāaizved uz laukiem Tērvetes pusē. Nu brālis iebrauc ar samosvalu grāvī, lai govi var dabūt iekšā. Visi laimīgi arī aizbraukuši. Galapunktā atraduši salmu kaudzi un tajā govi lēni sveiku un veselu ieslidinājuši. Liktenīga satikšanās uz ceļa. Ja nebūtu tās, nez vai divās dienās viņi līdz galamērķin būtu nokļuvuši.

208 1 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Atceros no jaunības-ja gribējās kādu brīdi mieru no puisha uzmanības (sauksim to tā), tad vajadzēja tikai pajautāt-pastāsti man par armiju...Tad sekoja stāsts kādas 2 stundas. Tiem puishiem, kuri tomēr tajā armijā bija bijushi, tā bija spilgtākā un grūtākā dzīves daļa, kas ļoti krasi atshķīrās no  ierastās. Daudziem tā bija ar milzīga psihiska trauma, kā to sauc tagad. Pazinu kādu puisi, kuru regulāri piespieda mīlēties ar ģenerāli (laikam, bet varbūt cita dienesta pakāpe), ka pēc armijas viņam vairs negribējās ne sievietes, ne vīrieshus...Tā arī nodzērās...Visi tie pazemojumi un sishanas, kas skaitījās norma toreiz, salauza, manuprāt ne vienu vien. 

2 0 atbildēt

kam jau tomēr bija iespēja, tad negāja padomju armijā. goda lieta tā bija tikai formāli. tie, kas vēl šodien jūsmo par padomju armijas gadiem, tas ir tādēļ, ka nekā cita nav par ko jūsmot. daudzu vienību likteņi bija neapskaužami.

par kraviņām pat es atceros. veda 10 uz objektu, vienu aizveda "klientiem" emotion man kā puikam grants kravu veda katru gadu.

0 0 atbildēt

Vai latvieši ir vainojami lielākā vai mazākā mērā ir atkarīgs ko ar ko salīdzinām. Ja salīdzina latviešus ar lietuviešiem un igauņiem, tad latvieši ir daudzreiz vainīgāki savā liktenī, ka mums tik daudz iebraucēju.

0 0 atbildēt