local-stats-pixel fb-conv-api

Koks, kas prasija bijību un cieņu.14

352 1

Jānozāģē kārtējais koks II Meža kapos.

Diena ir ar tādu strāvotu gaisu. Šodien jāpieveic vecs bīstams bērzs. Aizbraucu ar savu kolēģi uz II Meža kapiem, sagatavoju zāģi, tērpu, virves. Diena ir mākoņaina, bet vismaz nelīst. Jācenšas nevilcināties. Apmetu kokam virvi, kāpju augšā. Esmu pieradis likt austiņas, jo tad man pazūd viena maņa, nedzirdu apkārtējos trokšņus. Uzsitu ar delnu, es jūtu stumbru. Var just, vai koks ir ar vieglu trupi, vai ir tukšs vidus. Nezinu kā, bet es laika gaitā viņus esmu iemācijies sajust. Arī caur dzelkšņiem jūtu koku un vibrācijas. Laika gaitā kājas ir ļoti pieradušas arī pie metāla, jo tas man nav ļoti polsterēts. Uzkāpju augstāk un saprotu, ka šo vajadzēs zāģēt ļoti mierīgi, piesardzīgi, bez asām zaru laišanām virvē, jo bērzam ir kādreiz lūzis liels zars. Vieta, kur tas atlūzis nav diezgan stipra. Nu galīgi negribas šodien zāģēt, bet agrāk vai vēlāk viņš būs jānozāģē. Uzkāpju augšā, esmu nozāģējis dažus sausos zarus, un tad sākās visa jautrība. Kapos ienāca "Vēja māte" ar spēcīgām vēja brāzmām. Lejā kolēģis kliedz, lai laižos lejā. Es sajutu, tūlīt pat jātiek lejā. Nolemju laizties lejā pa virvi. Ja vējā lūzīs galotne, aiziešu tai līdzi, bet, ja kāpšu apķēris ar virvi bērzu, būs ilgāk. Vecie bērzi bieži mēdz lūzt vājākajā vietā, kur sākas pirmie atzari, tā kā kuģim masts zem buras. Tā kā īpaši varianti man nav. Nav arī blakus koku, kur "pārlekt". Laižos lejā un aiz muguras (aptuveni 100 metri) kļavai lūzt 45 cm resns atzars. Vēl drusciņ un esmu lejā drošībā. Esmu uz ceļiem, viss jau liekas labi, bet ķermenis reaģē kā pats vēlas, un sirds sažņaudzas un sāp uz mirkli. Pirmo reizi tāda sajūta. Man uzreiz zvana mana mīļotā: "Tikai lūdzu nekāp šodien kokā!"

Mēs tai dienā sazāģējām to lielo kļavas zaru. Bērzā man kādu laiku negribējās kāpt. Tas palika uz kādiem 6 mēnešiem nezāģēts un virve palika karājoties.

Bildē var redzēt, kā zāģēju berzu jau kāpjot lejā, un labāko kolēģi un draugu zāģējot lejā nolaistās koka daļas.

Atgādināt sev var vienu - nedrīkst būt pārāk pārdrošs, bet arī ne pārāk bailīgs. Ir jābūt pārliecinātam par sevi un, ja ir kāda maza šauba, labāk padomāt ilgāk par cita veida risinājumu, vai darbu atlikt!

Paldies Dievam, ka ar mani viss ir labi!

352 1 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

Labi, ka Latvijā kapos kokus kopj gudri un arī emocionāli cilvēki, nevis Fedjas!

11 0 atbildēt

Tiešām bīstams koks. Vēja māte arī reizēm visnepiemērotākajā laikā mēdz brīnumus izstrādāt.emotion

1 0 atbildēt

Re kā, atklājas vēl viens noslēpums- kāpēc koks netika nozāģēts emotion

1 0 atbildēt

Kā industriālais alpīnists varu tikai un vienīgi piekrist par to ka drošība pirmajā vietā, un māte daba izstrādā savus jokus viss nepiemērotākajos brīžos.

1 0 atbildēt

Pilnībā piekrītu!

Pirms darba uzsākšanas ir jābūt apmācītam, lai izvērtētu visus faktorus.

1 0 atbildēt

Tavu problēmu ar ātro nolaišanos atrisinātu Pullsaver emotion

1 0 atbildēt

Drošība pirmajā vietā! 

0 0 atbildēt

Nē neesmu mācijies Ērgļos, Mācijos Ogres meža tehnikumā

0 0 atbildēt

Jā emotion Bomis!

0 0 atbildēt

Viņš tiešām ir nemirstīgs!!! Atceros kā čaļi, kuriem negāja pie Bomja, cēlās no rīta, lai ietu uz tām konsūltācijām, tad viņš ielika 4, nu ja gāja!

0 0 atbildēt

emotion Tiešām smieklīgi, ka nekas nav mainijies. jāpastāsta tas būs vienam draugam, kurš bieži gāja! emotion

0 0 atbildēt

Kādā speciālitātē Tu mācies?

0 0 atbildēt

Tad jau Tev jābūt lekcijām pie K. Mieža, viņš gāja porno saitos, lekcijas laikā, kad paralēli lasija no kaut kādas vecas padomju meža grāmatas, un vēl paspēja izstāstīt savus super specnaz stāstus!emotion

Negribētos to visu murgu vēl reizi piedzīvot!

0 0 atbildēt

Nja, kapos jau akurāti vajag vispār.Būtu mežs , tad jau savādāk zāģēt varētu.Bet šādi ar caurumiem pa vidu vienmēr problēmas sagādāt var.

0 0 atbildēt