local-stats-pixel fb-conv-api

Zinātne0

Roboti sacenšas tuksnesī



Labākie konstruktori saņem 2 miljonus ASV dolāru

Pilnībā automatizēti transporta līdzekļi traucas cauri šķēršļotam apvidum. Aprīkoti ar GPS un supermoderniem radariem, lāzeru ierīcēm un videokamerām, roboti-auto demonstrē, kāda drīzumā būs militārā tehnika bez pilotiem, ziņo CNN.
Vairāk kā 3 kilometrus automobiļi bez cilvēku līdzdalības traucas cauri apvidum, kurā rēgojas sadauzītu auto atliekas, slejas sienas un atkritumu kaudzes. Atsevišķos ceļa posmos ir jāievēro ātruma ierobežojumi, bet 30 metru garā tunelī draudīgajiem auto jāiztiek bez GPS navigācijas.

Ievērību Lielajā Izaicinājumā („Grand Challenge”) izcīnīja pārveidots „Nissan Xterra” un speciāli izveidots braucējs „NaviGATOR”. Ar nevainojamiem manevriem izcēlās Stenlijs – modificēts „Volkswagen Touareg”. Viens no tā autoriem, datorzinātņu profesors Sebastjans Trūns (Sebastian Thrun) no Stenfordas universitātes, gandarīti atzīst, ka auto darbojies precīzi tā, kā prognozēts.

Ne visi roboti izrādījās tik sekmīgi. No 16 pretendentiem tikai 7 sasniedza finišu. Vairākus auto nācās aizgādāt no „cīņas lauka” – tie „nenovērtēja” šķēršļus, ietriecās sienās vai iesprūda barikādēs. Tomēr – atšķirībā no pagājušā gada – braucamrīku konstrukcijas ir ievērojami uzlabotas un tālab izvēlēta garāka un sarežģītāka trase.

Sacensības sponsorē un stimulē Pentagons, lai līdz 2015. gadam visu ASV militāro transportlīdzekļu trešdaļu ieņemtu roboti-auto

17. oktobrī tika paziņoti fināla rezultāti. Vairāk kā 200 km garo trasi uzveica četri auto, starp tiem līderis - favorīts Stenlijs (VW Touareg).

14 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://Inernets
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000