local-stats-pixel fb-conv-api

Kosmoss.2

Sveiki Spoki es jums nedaudzs pastāstīšu par kosmosu(uzrakstīšu par kosmosu).

KAS IR KOSMOSS?

Kosmoss ir viss, kas visumā atrodas ārpus Zemes atmosfēras. Skatoties nakts debesīs, kosmoss šķiet zvaigžņu pilns. Tomēr attālumi starp zvaigznēm ir nejiedomājami lieli jeb gigantiski, un starp tiem nekā nav tikai mākoņi un zvaigžņu putekļi. Lielākā daļā kosmosa ir plaša, tukša telpa. neviens nezina kosmosa apmērus, un lielākā daļa atrodas pārāk tālu lai mēs cilvēki varētu to aplūkot, bet, attīstoties modernajām tehnoloģijām, astronomiem iespējam atklāt arvien vairāk un vairāk.

VISUMA IZMĒRI.

Moms redzamais kosmoss ir tikai sīka daļiņa no tā, kāds tas ir patiesībā. Ar spēcīgiem teleskopiem 13 milijardu gaismas gadu attālumā ir iespējam redezēt izteikti spilgtas zvaigžņu kopas jeb galaktikas. Tās sauc par kvazariem. Tādejādi. ja pieņem, ka kvazari atrodas vienādā attālumā uz visām pusēm, Visuma diametram jābut vismaz 26 milijardiem gasmas gadu. Dažu zvaigžņu gaisma, kas ir redzama teleskopā, var būt tūkstošiem vai pat milijoniem gaismas gadu attālumā.

FAKTS!

Pat Zemei vistuvākās zvaigznes atrodas vairāk nekā 40 trilijonu kilometeru attālumā; daudzas zvaigznes atrodal milijards reižu tālāk.

ABSOLŪTAIS CAURUMS.

Viens no pārsteidzošākajiem pagajšā gadsimta atklājumiem bija melnais caurums.Melnie caurumi ir vietas kosmosā kuru gravitācija ir tik spēcīga, ka tie iesūc pat gaismu! melno caurume mēs nevaram redzēt tāpēc, ka gaisma to nespēj atstāt. Melnie caurumi veidojas tad kad milzīga zvaigzne izdeg un savas grzvitācijas iedarbībā saspiežas tik cieši kopā, ka visa tā vielas pirms pilnīgas izušanas atrodas vienā nelielā punktā.

MĒRĪŠANA AR GAISMU.

gasma visumā ceļo atrāk par jebko citu, tās atrums ir gandrīz 300 000 km/s. Astronomi izmanto dažādus paņēmienus, lai novērtētu attālumus līdzs zvaigznēm. Viņi mēra attālumu gasmas gados, nevis kilometros. Gaismas gads veic vienā gadž, - aptuveni 9,5 trilijoni kilometru. astronomi attālumus dažreiz mēra parsekos. viens parseks ir 3,26 gaismas gadi.

24 4 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
Cik daudz ka nepareiza Saksim ar to ka kosmos sakas 100km no zemes virsmas(80km atmosferas augstums) Zemei tuvaka zvaigžņu sistema ir 4,5 gaismas gadi Visumam nav diametra(jo tas nepartraukti izplešas ar gaismas atrumu) Kvazari ir melno caurumu paveids MILZIGS MINUS(
4 0 atbildēt

forsi

0 0 atbildēt