local-stats-pixel fb-conv-api

Apmēram 80% no visām zināmajām dzīvnieku valsts sugām pieder posmkāju tipam2

98 0

Bet kas tad īsti ir posmkāju tips? Šajā tipā apvienojas visdažādākie bezmugurkaulnieki, kuriem ir posmots ķermenis, posmotas ekstremitātes un ārējais skelets jeb eksoskelets. Vienkāršāk izsakoties, šo tipu pārstāv kukaiņi, zirnekļveidīgie, vēžveidīgie un daudzkāji.


Latvija arī var lepoties ar lielu pārstāvēto sugu skaitu - rakstos minēts, ka pie mums šobrīd mīt vismaz 12000 dažādu posmkāju sugu. Protams, ir jau arī kāda vēl neatklāta suga, turklāt laika gaitā parādās arī jaunas sugas. Katrā ziņā tas, ka mēs protam atšķirt divpunktu mārīti no acainā raibeņa un varbūt nojaušam, kā izskatās krusta zirneklis, mazliet nobāl uz kopējā sugu fona.

Daudzas sugas nemaz tālu nav jāmeklē, atliek vien kārtīgāk izpētīt mājvietu. Šīs sugas, kuras dzīvo tikai cilvēku mājvietās, sauc par sinantropajām sugām. Bez virtuves un melnajiem prusakiem, pie sinantropajām sugām pieskaitāma arī, piemēram, grāmatu uts un mājas circenis (šobrīd gan circenītis aizkrāsnē vien retajam dzied... suga nav ļoti izplatīta).
Mājokļos iemaldās arī pa kādai citai sugai, piemēram, bieži var sastapt kādu no mārītēm, zeltactiņām un citiem kukaiņiem, netrūkst arī zirnekļu. Par mājvietās sastopamajiem posmkājiem gan būs atsevišķs raksts, katrā ziņā sugu daudzveidība te netrūkst!

Šobrīd posmkāji modušies ir arī dabā, tā kā šis ir īstais laiks, lai mestos to izpētē!

Neliels video par posmkāju tipa daudzveidību.

98 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

👍

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt