Lūk, dažas jaunas vai mazāk zināmas tendences, kas varētu jūs ieinteresēt.
Nakts miera produkti ķermenim un prātam
Jauna tendence, kas vērojama pasaulē, ir dabīgu produktu izmantošana veselīgam miegam. Cilvēkiem ar miega traucējumiem iesaka īsi pirms došanās gulēt iedzert siltu pienu, kumelīšu tēju vai ķiršu sulu vai sulas ekstraktu. Pēdējais produkts ir tas, kas pārsteidz! Pētījumos pierādīts, ka ķiršu sulas ekstrakts ir viens no labākajiem dabiskajiem miega līdzekļiem. Miegu ietekmē melatonīns, kas atrodas ķiršu sulā. Melatonīns ir hormons, kas tiek ražots smadzenēs. Šis hormons regulē miegu, un tas var arī palēnināt novecošanās procesu. Melatonīnam piemīt antioksidanta īpašības, un tas var ievērojami uzlabot miega kvalitāti. Vislabāk iedzert ķiršu sulu vai tās ekstraktu stundu vai divas pirms gulētiešanas.
Augu izcelsmes proteīns
Cilvēki arvien vairāk pievērš uzmanību proteīna jeb olbaltumvielu uzņemšanai, kas nav dzīvnieku izcelsmes. Ar proteīnu var bagātināt itin visu, sākot ar pankūkām, braunijiem un pākšaugu pastām, un beidzot ar batoniņiem, augu pieniem un saldējumu. Daudzi cilvēki jau ir pārgājuši uz augu izcelsmes proteīnu diētu, lai samazinātu dzīvnieku izcelsmes produktu izmantošanu, padarot augu izcelsmes olbaltumvielas par populāru un plaši izmantojamu pārtiku. Tā var būt augu valsts «gaļa» jeb gaļas imitācija, piemēram, sojas produkti un seitans. Otrais veids ir augu valsts produkti ar augstu proteīna daudzumu, kas kalpo kā alternatīva gaļai no uzturvērtības viedokļa, un ir pagatavoti no lēcām, pupām, zirņiem un pat dažādām sēnēm.
Iekaisumu samazinoši ēdieni
Vispārzināms, kādu kaitējumu mūsu organismam nodara stress, kas izraisa orgānu saslimšanas, kuru gaitu raksturo iekaisuma process. Iekaisuma slimību skaitam pieaugot, aktuāli ir kļuvuši vitamīniem bagāti un iekaisumu samazinoši ēdieni un to sastāvdaļas. Īpaši populāri ir pievienot produktiem vai ēdieniem garšvielas - kurkumu, krustnagliņas, ingveru, kajenas un melnos piparus. Šīs garšvielas var izmantot ne tikai dažādos eksotiskos ēdienos, bet regulāri pievienot zupām, sautējumiem, smūtijiem un pat kafijai. Tāpat iepriekš minētā ķiršu sula vai ekstrakts uz organismu iedarbojas līdzīgi kā aspirins.
Jūraszāles
Ir zināmi aptuveni 10 000 dažādu jūraszāļu veidi, no kuriem daudzi ir ēdami. Šie daudzveidīgie “jūras salāti” piedāvā dažādas garšas un tekstūras, ko izmantot zupās, sautējumos, salātos, kūkās un kokteiļos.
Žāvēti augļi – “enerģijas bumba” mūsu organismam
Žāvētus augļus arvien vairāk izmantojam savā ēdienkartē, pateicoties to plašam piedāvājumam, taču vietā atgādināt par to nepārspējamo uztura vērtību. Kad augļi tiek dehidrēti, tie zaudē ūdeni un kļūst par īstām enerģijas "bumbām": to sastāvā esošie antioksidanti stiprina imunitāti, veicina vielmaiņu un tātad veselīgu notievēšanu, palīdz cīņā ar novecošanos un veicina sirds veselību. Žāvēti augļi ir bagāti ar beta karotīnu. Šis antioksidants lieliski palīdz cīņā ar trauksmi.